Legea prevenirii va obliga toate autoritățile cu atribuții de control să facă, în primul rând, informare și educare, prevenire, și abia apoi să dea amenzi sau să ia măsuri împotriva contribuabililor. Practic, nicio firmă nu va mai fi sancționată de la prima abatere.
Comisiile de buget şi juridică ale Camerei Deputaţilor au decis, luni, modificarea Legii prevenirii săvârşirii de contravenţii, astfel încât regimul contravenţiilor care intră sub incidenţa acestui act normativ va fi stabilit prin Hotărâre de Guvern și anexa privind contravenţiile a fost eliminată de comisiile de buget şi juridică.
Autorităţile sau instituţiile publice cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor au stabilite ca atribuţii informarea, instruirea şi îndrumarea publicului, precum şi obligaţia de a aplica, în cazul săvârşirii anumitor fapte contravenţionale, sancţiunea de avertisment împreună cu stabilirea unui plan de remediere prin care se acordă contravenientului o perioadă de timp pentru îndeplinirea obligaţiilor legale.
În situaţia în care, cu ocazia reluării controlului, se constată neîndeplinirea de către contravenient a obligaţiilor legale conform măsurilor de remediere stabilite, în termenul acordat, agentul constatator încheie un alt proces-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, prin care se constată săvârşirea de contravenţii şi se aplică sancţiunea/ sancţiunile contravenţionale, altele decât avertisment, cu respectarea legislaţiei care stabileşte şi sancţionează contravenţiile prevăzute în dispoziţiile legale, mai prevede proiectul. Textul final al legii poate fi citit AICI