Home Actualitate 14 medici și asistenți au fost ridicați de procurori și audiați toată...

14 medici și asistenți au fost ridicați de procurori și audiați toată noaptea. Două persoane au fost deja reținute

DISTRIBUIŢI

Ieri dimineață la ora  6, mascații au descins la cinci adrese din Cluj, una fiind a profesorului Mihai Lucan și una a fiului acestuia, Ciprian. De ancheta DIICOT mai este vizat și Emil Dan Sânpetreanu, fostul manager al Institutului de Urologie si Transplant Cluj. Au fost ridicați de procurori și aduși ieri la București pentru audiere, Ciprian Luca, Emil Dan Sânpetreanu

Liviu Ghervan – șef secție urologie
Burghelea Cornel – medic primar
Felecan Florina – fosta secretară a lui Mihai Lucan
Sabău Sergiu – brancardier
Constantin Liviu – medic urolog
Enache Dan – medic urolog
Luscalov Dan – fost dir. exec. al Agenției Naționale de Transplant
Loga Luminița – asistentă laborator
Popa Marius – asistent instrumentar
Sanda Baciu – fost director economic ICUTR
Liliana Lache – fosta asistentă șefă ICUTR

Două persoane au fost deja reținute: Emil Dan Sâmpetrean și Sanda Baciu. Profesorul Lucan urmează să fie adus astăzi la DIICOT București pentru a fi audiat și, dacă nu-și recunoaște faptele integral, cel mai probabil va fi reținut și el.

Surse judiciare susțin că în timpul percheziției, o rudă a chirurgului Mihai Lucan a încercat să sustragă bani, mai multe bijuterii și ceasuri poleite cu aur, în valoare de zeci de mii de euro – toate aparținând familiei Lucan, fiind prins in flagrant de polițiștii de la „crimă organizată”. În total 30 de persoane vor ridicate și duse la audieri la București.

Știre în curs de actualizare.

DIICOT explica ieri că:

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2005 și până la finalul anului 2016, un număr de trei suspecţi,angajați ai unei clinici medicale din Cluj, au constituit un grup infracțional organizat, care a avut ca scop însușirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul persoanei vătămate, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajații acestei unități sanitare, în beneficiul unei clinici medicale private, entitate prin intermediul căreia suspecţii și-au promovat interesele.

Pe parcursul perioadei în care a ființat grupul în cauză, la acesta au aderat şi alţi suspecţi care se aflau la conducerea unor secții, compartimente, servicii, în cadrul unităţii sanitare, cu drept de decizie asupra bunei funcționări a acestor entități, aflându-se în conivență infracțională cu liderul grupului infracţional, s-au raliat modulul de operare promovat de către acesta și de către ceilalți membrii constituenți ai grupului infracțional organizat, în detrimentul intereselor persoanei vătămate.

Membrii grupului infracţional au prejudiciat patrimoniul persoanei vătămate cu suma de 5.169.406,91 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor medicale constând în determinările anatomo-patologice, a spitalizării unui mare număr de pacienți şi a materialelor/bunurilor cu destinație în domeniul sanitar utilizate în cadrul instituţiei publice.

Prima dintre modalitățile efective prin care s-a realizat delapidarea persoanei vătămate a constat în folosirea resurselor financiare, materiale și umane (materiale medicale, reactivi chimici, aparatură specifică, activitatea efectivă de specialitate prestată de către personalul medical, utilități, etc.) ale laboratorului de analize din cadrul institutului şi care au fost utilizate pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparținând societăţii comerciale.

Contravaloarea serviciilor medicale prestate de către persoana vătămată nu au fost achitate, respectiv, analize medicale ale ţesuturilor umane recoltate prin biopsii sau alte asemenea analize specific medicale de la pacienții asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii medicale private, în condițiile în care toate aceste costuri au fost suportate din bugetul alocat institutului.

A doua modalitate a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea pre și post operatorie în cadrul institutului a pacienţilor asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii medicale private, cu referire exclusiv la serviciile de spitalizare, activitate ce presupunea asigurarea cazării efective a pacientului în condițiile asigurării asistenței medicalei calificate.

A treia modalitate a constat în utilizarea în cadrul clinicii medicale private a aparaturii aflată în posesia institutului., respectiv a unui aparat medical performant marca GALIL utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia țesuturilor afectate, activitate ce s-a realizat cu începere din cursul anului 2007, moment în care reprezentanţii institutului şi ai clinicii medicale private au dispus transferul fizic și fără titlu al acestui aparat din sediul institutului în cel al clinicii private, fără a se întocmi nici un fel de act de transfer de gestiune sau vreun contract în acest sens, astfel că în perioada 2007 – 2013 atât aparatura respectivă, precum şi consumabilele aferente achiziționate din bugetul institutului au fost utilizate exclusiv în beneficiul clinicii private.

Astfel, în perioada 2007-2009 un număr de 159 de pacienți au făcut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatică/renală) care au fost efectuate în cadrul clinicii private cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) aparținând institutului şi transferată fără titlu din incinta acestei instituții în cea a clinicii private, în condițiile în care sumele necesare achiziționării kit-urilor necesare utilizării acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de către instituţia de stat, iar pacienților le-a fost percepută sume consistente de bani cuprinse între 3000 și 6.700 euro/intervenție, echivalent în lei, reprezentând atât procedura medicală propriu-zisă, precum și kit-ul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale + alte consumabile specifice (butelii cu gaze – heliu şi argon), întreg setul constând aproximativ 3.800 euro per pacient.

Astfel, prin modalitatea expusă anterio,r persoanei vătămate i-a fost cauzat un prejudiciu în cuantum de 2.763.429,54 lei.”

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.