Fuga lui Radu Mazăre din România în Madagascar este incertă, neexistând deocamdată o confirmare oficială că Mazăre a intrat în insula africană. Informația a fost rostogolită de mass-media după ce însuși Mazăre a declarat că cere azil politic în fosta colonie franceză, Republica Malgașă. Decizia luată de Mazăre de a cere azil politic într-o țară declarată de Banca Mondială drept cea mai săracă țară din lume fără conflict armat, este una inexplicabilă, având în vedere la ce pericole se expune. Decesele cauzate de SIDA sunt numeroase în această țară iar riscul de a te îmbolnăvi dacă de exemplu ai un accident cu kite-ul și ajungi la spital, este foarte mare. Guvernul american exemplifică moartea unui străin care în urma unui accident ușor de motocicletă a murit după câteva zile deși rănile sale erau minore dar medicii nu au știut ce să-i facă. Și dacă ne gândim că bunicii malgașilor de astăzi își mâncau dușmanii și rudele moarte ne întrebăm ce șanse la o viață normală au Radu Mazăre și Valentin Preda, fugari în Madagascar. Ce fată își va risca viața să se ducă să stea în Madagascar, că localnicele sunt periculoase: Guvernul britanic își avertizează cetățenii să umble cu ușile la mașini blocate pentru că tinerele se urcă în mașini la stopuri și apoi acuză turiștii că le-au violat, justiția, poliția și guvernul din Madagascar fiind invadate de corupție.
Cu o suprafață de 2,5 ori mai mare decât a țării noastre, cu 24,4 milioane de locuitori și un PIB pe cap de locuitor de 6 ori mai mic decât în România, Madagascarul este o țară foarte săracă și foarte coruptă. După declararea independenței față de Franța în 1960, țara a fost republică socialistă din 1975 până în 1992. Agricultura şi pescuitul sunt principalele ramuri aducătoare de venit, Madagascarul fiind principalul producător mondial de vanilie, Ylang Ylang și de safire şi deţine cele mai mari rezerve din lume de ilmenit precum şi zăcăminte semnificative de crom, cărbune, fier, cupru nichel.
Ministerul Afacerilor Externe Român avertizează că Madagascar este o zonă de risc și recomandă cetățenilor români să evite deplasările în zonă. Și guvernele american și britanic își avertizează cetățenii despre faptul că-și riscă viața chiar și când merg cu taxiul, când se deplasează în zonele aglomerate din capitala Antananarivo (foto stânga) sau dacă ies din locuinței după ce înserează.
MAE anunță că „în Madagascar se înregistrează permanent atacuri armate violente ale unor grupări organizate”. Cetăţenii români care se află în zonele în care se înregistrează manifestări violente, sunt sfătuiţi să îşi facă provizii de apă, mâncare şi combustibil şi să evite deplasările în afara locuinţei, până la calmarea situaţiei.
„Bilharzia, tuberculoza, rabia, ciuma bubonică şi malaria sunt boli comune în Madagascar.
Începând cu data de 23 august 2017, în Madagascar s-a constatat o reizbucnire a focarelor de pestă (ciumă pneumonică și ciumă bubonică)”, anunță MAE. La 25 octombrie erau înregistrate deja 1192 de cazuri și 124 de decese.”
În Madagascar, oamenii de afaceri, așa cum este considerat și Radu Mazăre, nu umblă fără gărzi înarmate cu mitraliere, guvernul neținând statistici privind ratele de criminalitate. Șoselele sunt pline de gropi nesemnalizate care se umplu cu apă de ploaie și cele mari devin foarte periculoase. Conducătorii auto concurează cu pietoni, bovine, căruțe cu propulsie umană, scutere, autobuze și taxiuri, trotuarele fiind rare. Autovehiculele de transport public sunt adesea în mișcare, în timp ce pasagerii intră / ies.
Așteptăm să vedem cât rezistă cei doi fugari într-o asemenea țară, fără imunitatea localnicilor la diferite boli exotice și trăind în permanență pe marginea prăpastiei.