Decizia Curţii Constituţionale a Ucrainei privind constituţionalitatea Legii Ucrainei „Cu privire la principiile politicii lingvistice de stat” nu afectează exercitarea drepturilor minorităţilor naţionale cu privire la utilizarea limbii materne garantate de Constituţia Ucrainei
La 28 februarie 2018, Curtea Constituţională a Ucrainei a adoptat Decizia privind constituţionalitatea Legii Ucrainei „Cu privire la principiile politicii lingvistice de stat” din 2012.
Conform hotărârilor Curţii Constituţionale din Ucraina, sunt recunoscute neconstituţionale legile şi alte acte, dacă a fost încălcată procedura de examinare, aprobare sau intrare în vigoare a acestora, stabilită de Constituţia Ucrainei. Nerespectarea acestor principii sau neglijarea acestora încalcă cerinţele democratice privind constituţionalitatea procedurii de examinare şi adoptare a legilor şi ridică, de asemenea, întrebări cu privire la legitimitatea legilor adoptate.
Încălcarea procedurii constituţionale pentru examinarea şi aprobarea acestei legi la data adoptării ei în 2012 a influenţat în mod sistematic şi în mod semnificativ rezultatul final al adoptării ei, care a devenit baza recunoaşterii neconstituţionale a Legii Ucrainei „Cu privire la principiile politicii lingvistice de stat”.
În decizia sa Curtea Constituţională a Ucrainei a remarcat că legea este considerată neconstituţională nu numai pentru încălcarea procedurii constituţionale pentru examinarea şi aprobarea acesteia, ci şi pentru nerespectarea normelor Constituţiei Ucrainei.
Decizia Curţii Constituţionale a Ucrainei este obligatorie, definitivă şi necontestabilă.
Decizia Curţii Constituţionale a Ucrainei nu afectează exercitarea drepturilor minorităţilor naţionale de a folosi limba maternă garantată de Constituţia Ucrainei.
Ucraina rămâne în cadrul obligaţiilor sale internaţionale privind proteja minorităţilor naţionale şi limbilor lor – Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale şi Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare şi obligaţiile de a proteja minorităţile naţionale şi limbile lor în cadrul acordurilor bilaterale.
Partea Ucraineană acordă o atenţie deosebită ocrotirii drepturilor şi asigurării intereselor reprezentanţilor tuturor minorităţilor naţionale de pe teritoriul Statului Ucrainean, acordându-le, în acelaşi timp, toate condiţiile necesare pentru dezvoltarea identităţii şi spiritualităţii în conformitate cu standardele europene. Dialogul cu Partea Română privind Legea Educaţiei este constructiv, iar rezultatul va consolida doar încrederea şi relaţiile dintre cele două ţări vecine.