Sectorul de plajă din municipiul Constanţa, care a fost alocat iniţial de către Apele Române organizaţiei non profit Centrul de Autism “Marea Neagră”, pentru amenajarea unei plaje terapeutice cu accesibilităţi pentru persoanele cu nevoi speciale, a fost anulat, pentru a fi oferit spre închiriere unor beach baruri.
În semn de protest, Centrul „Marea Neagră” a transmis o Petiţie către Primul Ministru al României, doamnei Viorica Dăncilă, prin care solicită un control real la ABADL Constanţa, pentru a scoate la lumină aspectele semnalate. Proiectul de la malul Mării Negre ar fi trebuit să se realizeze din donaţii şi sponsorizări şi pe munca a sute de voluntari.
Psihologul Adrian Gemănaru: ”Situaţia este de domeniul absurdului şi greu de înţeles. Deşi legislaţia la nivel european obligă statul român să accesibilizeze absolut toate spaţiile publice, statul român renunţă la un parteneriat de amenajare a singurei plaje din România pentru persoanele dizabilităţi, în condiţiile în care întreaga investiţie este asigurată din fonduri private. Gestul pe care îl fac reprezentanţii statului român faţă de persoanele cu nevoi speciale este unul cu totul grotesc şi lipsit de umanitate, este o dovadă clară a lipsei de înţelegere şi compasiune faţă de situaţia dificilă în care se află o persoană cu o anumită deficienţă”.
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral condusă de Hristu Uzun s-a răzgândit brusc
Dacă în luna mai 2017 Apele Române ofereau gratuit un sector de plajă de 2 hectare pentru a fi amenajat cu o mulţime de ateliere terapeutice, după doar 8 luni de zile s-au razgandit şi au anulat proiectul, din dorinţa de a oferi acest sector de plajă unor agenti economici. Este îngrijorător cum Statul român pune piedici acestui proiect, deşi iniţial solicitarea de parteneriat a venit chiar din partea Administraţiei Bazinale Dobrogea Litoral.
Prin Adresa nr. 7689/31.05.2017, Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral comunică Centrului de Autism “Marea Neagră” următoarele:
a) “am primit de-a lungul timpului multe solicitări și petiții referitoare la accesul pe plaje pentru persoanele cu dizabilități“ – mențiune care dovedește în mod clar că există solicitări din partea persoanelor care au nevoie de astfel de plaje amenajate.
b) 1. “salutăm inițiativa Asociației Centrul de Autism Marea Neagră din Constanța și considerăm că demersurile au ca scop o activitate menită îmbunătățirii calității vieții persoanelor cu dizabilități și nevoi speciale”
2. “această inițiativă menită să îmbunătățească condițiile de viață pentru persoanele cu dizabilități, este binevenită și trebuie sprijinită”
3. ”considerăm acest proiect de amenajare a unei plaje pentru persoane cu dizabilități ca oportun” – toate aceste mențiuni dovedesc faptul că Statul român își dorește DOAR la nivel declarativ realizarea și amenajarea primului astfel de sector de plajă din România.
c) ”permitem desfășurarea evenimentului social pe plajă cu condiția respectării angajamentului că beneficiarii principali vor fi persoanele cu dizabilități și nevoi speciale, iar activitatea nu va fi una generatoare de venituri și că vor fi respectate condițiile tehnice de utilizare a plajei așa cum sunt specificate în legislația în vigoare” – mențiune care dovedește clar că Statul român (prin ABADL) a înțeles că acest sector de plajă va asigura servicii gratuite pentru persoanele cu dizabilități
d) „propunem alocarea unei suprafețe de plajă cu deschidere de 200 m în zona oraș Constanța, acolo unde suprafață a fost mărită și este liberă de sarcini. Zona de plajă de la capătul str. Yokohama colț cu str. Salonic unde gradul de aglomerare este mult mai mic, iar drumul asfaltat ajunge până la limita plajei. Plajă are o deschidere la vest de 200 m și o suprafață totală de peste 20.000 mp care poate fi pusă la dispoziția Asociației”- mențiune care dovedește că Statul român a propus în mod direct sectorul de plajă, într-o zonă convenabilă juridic și neaglomerată, care poate fi pusă la dispoziție pentru realizarea proiectului.
e) ”promovarea proiectului va menționa ca parteneri în inițiativa socială: Ministerul Mediului, Administrația Națională Apele Române, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral” – mențiune care dovedește intenția clară a Statului român (ABADL) doar de a se afișa ca partener în cadrul acestui proiect destinat realizării de facilități pentru persoanele cu nevoi speciale.
Mai mult decât atât, Centrul Marea Neagră semnalează Legea 448 / 2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care prevede în mod clar obligația Statului român de a asigura și colabora cu furnizori de servicii sociale pentru facilitarea pe domeniul public a accesului pentru persoanele aflate într-un handicap și prevede amenzi de la 3.000 la 9.000 de lei, pentru instituțiile publice.
Psiholog Adrian Gemanaru – managerul proiectului: ”Mi-a fost solicitat în cadrul audienței la ABADL un preț de 12 lei / mp, în condițiile în care agenți economici aflați în aceeași zona de plajă și mult mai bine poziționați plătesc între 1 leu și 2 lei mp, iar în cea mai aglomerată stațiune de pe litoralul românesc Mamaia se plătesc sume de 10 lei mp. În 2017, cu ajutorul familiilor care au copii cu dizabilități, am curățat întreaga zonă de plajă de vegetație și mizerii și am adunat peste 20 de camioane de gunoi, pentru ca în momentul de față Statul român încearcă să ofere această zonă de plajă unor comercianți”
Gestul ABADL faţă de persoanele cu dizabilităţi este unul jignitor şi lipsit de respect
Centrul „Marea Neagră” consideră că gestul Statului român (prin ABADL) față de persoanele cu dizabilități din România este unul jignitor și lipsit de respect față de o categorie importantă a populației României: 791.761 de oameni, conform site-ului Ministerului Muncii și Justiției Sociale.
Pentru acest proiect, am primit scrisori de apreciere privind acest parteneriat public-privat de amenajare a unei Plaje Terapeutice pentru persoane cu dizabilități, din partea instituțiilor europene, precum Comitetul Economic și Social European, semnată de domnul Președinte George Dassis, Consiliului Uniunii Europene, semnată de domnul Președinte Donald Tusk, din partea Parlamentului Europei, transmisă de domnul Președinte Antonio Tajani.
“Plaja terapeutică, pe care intenționăm să o organizăm cu titlu GRATUIT, cuprinde: spații pentru terapie prin sport și muzică (meloterapie), rampe de acces, grădină senzorială de relaxare, locuri de joacă, zone de stimulare auditivă, vizuală și tactilă, alee senzorială, atelier de olărit, spațiu pentru terapie canină, scaune mobile plutitoare, zone de șezlonguri, zone de cearșafuri. Este un proiect cu impact major având în vedere că, în cele 3 luni ale sezonului estival, estimăm că peste 100.000 de persoane cu nevoi speciale și însoțitori vor veni să se bucure de această zonă de relaxare”, declară psihologul Adrian Gemănaru, coordonatorul proiectului.
Este data de 06.03.2018 si situatia poluarii continue a Acumularii HAGIKADAR a S.C. SMENA IMPEX S.R.L. din comuna MOARA judetul Suceava este aceeasi de peste 1 an de zile ( peste 360 de zile).
In loc sa aplice prevederile Legii Apelor 107/1996 ing. VAMANU EMIL de la Administratia Bazinala de Apa Siret si ing DRAGOI DANIEL de la Sistemul de Gospodarire a Apelor SUCEAVA pus politic, au manipulat sefii birourilor Inspectia Apelor de la Bacau ing BALACEANU EMIL si ing. ADI RUSU de la Suceava pentru a face la nesfarsit adrese de informare , atentionare, pentru a se lua unele masuri in cazul acestei grave poluari permanente. De fapt manipularea conducerilor Sistemelor de Gospodarire a Apelor este o caracteristica a modului cum VAMANU “conduce”problemele de gospodarire a apelor in Bazinul Hidrogarfic SIRET.
In decursul vremii cei care s-au perindat la conducerea S.G.A. SUCEAVA s-au complacut alaturi de VAMANU in incalcarea Legii Apelor 107/1996, a se vedea cazurile grave de la S.C. METADET S.A. FALTICENI, inundarea Cartierului Itcani din Suceava din neglijenta grava in anul 2011, furturi masive de agregate minerale de sute de mii de metri cubi, scandalul construirii podului de lemn din MARGINEA, din neglijenta ing. BALACEANU EMIL si a conducerii A.B.A.Siret care prin neimplicarea rezolvarii legale au condus la tensiuni sociale de necontrolat, ulterior care s-au amendat 7 cetateni din comuna in loc sa ia masuri din timp pentru remedierea situatiei create, emiterea de avize de gospodarirea apelor ilegale platite de beneficiari, care a condus la emiterea unei Decizii de interzicere a emiterii de acte de reglementare de gospodarire a apelor la Sistemul de Gospodarirea Apelor SUCEAVA, emisa de catre fosta directoare ec. LUNGU TUDIRITA pusa de PDL la ABASiret Bacau, pentru care nu a platit nimeni!! Dupa plecarea aceasteia nu s-a mai dat alta Decizie de reluare a activitatii de emitere a actelor de reglementare. Deasemenea nimeni din fasta conducere a SGA Suceava nu a fost sanctionat. Dupa scandalul podului “ Il dottore” , “ l-a recuperat” pe prietenul din BUHUSI la Bacau pentru ca pe Suceava se facuse de cacao destul!!!
Doamna Prim Ministru Viorica Dancila impreuna cu Ministrul Ioan Denes de la Ministerul Apelor este timpul sa faceti o analiza serioasa la Apele Romane pentru a distruge Mafia directorilor corupti si manjiti din aceasta institutie a statului !!!Analiza insa trebuie facuta cu oameni din afara sistemului corupt pentru a nu se influienta anchetele !!!