Veșnicul Gheorghe Borcean, moștenitorul condamnatului Vasile Astărăstoae la Colegiul Medicilor, după ce a convins politicienii să scoată din lege limita de două mandate la șefia Colegiului s-a văzut asigurat în funcție pe viață. Din această poziție, Borcean visează că poate intra și în istorie și lansează un atac fără precedent la adresa medicilor români. Postul de televiziune DIGI 24 a făcut un reportaj intitulat „Ce soluții sunt în cazul violențelor între medici și pacienți” plecând de la cele două-trei cazuri izolate prezentate de presă și generalizând cu ajutorul lui Borcean.
„Sistemul medical românesc are pusă o etichetă pe care greu o va putea da jos. O etichetă rezultată din comportamentul inadecvat al unor medici sau asistente, cu pacienții. În spitalele din România s-a ajuns ca medicul să se ia la bătaie cu pacientul, să îi vorbească urât sau pur și simplu să îl lase aștepe pe holurile spitalului, întins pe jos.”, începe reportajul DIGI. În mod inadmisibil, președintele CMR inflamează societatea: „El, pacientul are nevoie de mult mai mult. Un tehnician ar putea să-i pună un stent, dar restul ce are nevoie pacientul, aia trebuie să dea doctorul: înţelegere asupra familiei, asupra conjuncturii în care se află”, afirmă Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România.
Motivul?
Președintele Colegiului Medicilor din România vrea să introducă în patrimoniul UNESCO sintagma relație medic-pacient, „poate așa, cadrele medicale devin mai conștiente de efectul pe care comportamentul lor îl are asupra sănătății unui pacient. Deja am făcut demersul am înaintat către Comisia Unesco din România o lucrare de filozofie și deontologie și morală medicală”, spune Borcean.
Deci ca să i se accepte lui o idee nebunească, Borcean calcă pe cadavrele medicilor dar pe care mai întâi îi ucide, metaforic desigur!
De ce nebunească?
Convenția pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial adoptată de UNESCO în 2003 și acceptată de România prin Legea nr. 410/2005 are ca scop protejarea și valorificarea expresiilor patrimoniului cultural imaterial ale comunităților, grupurilor și indivizilor de peste tot din lume. Cum s-ar putea încadra relația medic-pacient în această definiție? La fel ca orice altă relație socială din lume: elev-profesor, soț-soție, șef-subaltern, instalator-client etc.
Ca să se înțeleagă mai bine, România este prezentă pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO cu 5 elemente: Ritualul Călușului (proclamat inițial drept capodoperă a patrimoniului oral și imaterial al umanității în data de 25 noiembrie 2005, pentru ca în anul 2008 să fie înscris în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității), Doina (2 octombrie 2009), Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu (6 decembrie 2012), Colindatul de ceată bărbătească (5 decembrie 2013) și Jocul fecioresc (2 decembrie 2015).
Borcean crede, în mod aberant că relația medic-pacient din România ar fi una care s-ar încadra perfect lângă cele cinci elemente. Dar, nu-i așa, prețul plătit pentru marele său spirit, inflamarea pacienților e unul mult prea mic!
Vezi și Reacția pupincuristă a președintelui Borcean de la Colegiului Medicilor din România