Când un parlamentar interpelează un ministru, acesta este obligat să răspundă fără a denatura adevărul, altfel riscând închisoare de la unu la cinci ani conform Legii privind răspunderea ministerială. Senatorul PNL de Neamț, Eugen Țapu-Nazare, a interpelat-o pe Sorina Pintea, ministrul Sănătății, solicitând răspuns scris. Sub titlul „Dezvoltarea sistemului de sănătate doar pe hârtie — ‘un paliativ’ marca PSD!”, senatorul a scris:
Doamnă Ministru,
Partidul Social Democrat a câștigat alegerile generale din anul 2016, urmare a promovării în campania electorală a unui program de guvernare foarte ofertant, pe alocuri, chiar ‘năucitor’ de ofertant pentru cetățenii români! Astfel, citez: ‘Viziunea principală a programului Guvernului în domeniul sănătății este construită în jurul cetățeanului (pacientului), și nu al sistemului medical, scopul final fiind acela ca serviciile de sănătate să fie cât mai aproape de cetățean (pacient).
În acest sens, Guvernul susține construirea a 8 spitale regionale, dotate cu echipamente de ultimă generație, și a unui spital republican, în București, care va fi organizat ca centru de urgență-excelență și cercetare, pe toate specialitățile. În plus putem asigura finanțarea investițiilor în modernizarea spitalelor județene și a ambulatoriilor de specialitate, pentru a asigura condiții optime actului medical și pentru a asigura accesul cetățenilor la servicii de sănătate la ei în județ. Ca obiectiv prioritar vedem dotarea localităților cu ambulanțe, în vederea asigurării transportului pacienților în condiții optime la unitățile medicale (program ce va asigura prezența unei ambulanțe în fiecare comună).
Punem accentul pe tratamentul inițial de calitate, în acest sens fiind necesară asigurarea dotării minime a cabinetelor medicilor de familie și includerea acestora în programe de formare profesională, astfel încât să eliminăm fenomenul prin care foarte mulți pacienți aglomerează inutil secțiile de primiri urgențe, când de fapt au afecțiuni minore, pentru care ar trebui să se adreseze medicilor de familie’, am încheiat citatul.
Având în vedere cele prezentate mai sus, Doamnă Ministru, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde la următoarele întrebări:
1. În ce stadiu se află construirea celor 8 Spitale Regionale și dotarea acestora cu echipamente de ultimă generație? În ce stadiu se află construirea Spitalului Republican din București — Centru de urgență — excelență și cercetare, pe toate specialitățile? Ce măsuri concrete au fost întreprinse pănă în prezent de Ministerul Sănătății și/sau interministerial la nivelul guvernului?
2. Ce sume de bani au fost alocate (în perioada ianuarie 2017—până în prezent) pentru finanțarea investițiilor în modernizarea spitalelor județene și a ambulatoriilor de specialitate (defalcat pentru fiecare județ în parte), pentru a asigura condiții optime actului medical și pentru a asigura accesul cetățenilor la servicii de sănătate la ei în județ?
3. În privința dotării localităților cu ambulanțe, în vederea asigurării transportului pacienților în condiții optime la unitățile medicale, în câte comune din România a fost asigurată prezența unei salvări prin ‘Programul ambulanță prezentă în fiecare comună’?
4. Ce măsuri concrete a întreprins Ministerul Sănătății pentru asigurarea dotării minime a cabinetelor medicilor de familie și includerea acestora în programe de formare profesională, astfel încât să fie eliminat fenomenul prin care foarte mulți pacienți aglomerează inutil secțiile de primiri urgențe?
Solicit răspuns scris.
Cu considerație,
Eugen Țapu-Nazare
senator PNL de Neamț
26 martie 2018