Proiectele privind delegarea serviciilor de la mai multe instituţii ale PMB către noile companii municipale aveau nevoie de două treimi din voturile consilierilor CGMB, pentru că prevedeau şi preluarea patrimoniului de la PMB. Cum PNL și USR au anunțat că nu susțin proiectele, Primăria a decis scoaterea acestor anexe din proiecte, astfel încât delegarea serviciilor a fost votată şi aprobată cu majoritate simplă. Consilierul General Cătălin Deaconescu a acuzat manevra: „ilegal, pentru ca, ghinion, există un art. 13 alin. 7 care spune: delegarile vor fi însoțite obligatoriu de inventarul bunurilor publice!”
Primăria a comunicat triumfătoare succesul: „La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, consilierii generali au aprobat cu majoritate simplă proiectele de hotărâre privind delegarea unor servicii publice către 9 dintre cele 22 de companii care formează Holdingul Municipal.
Primarul General, Gabriela Firea, a detaliat aspectele legate de procedura legislativă:
„Delegarea serviciilor de utilitate publică, în conformitate cu prevederile Legii 51/2006, și a serviciilor de administrare a domeniului public, conform Legii 71/2002, nu a fost făcută niciodată până acum în București, de aceea am decis să intrăm în deplină legalitate ca să putem oferi bucureștenilor servicii de calitate la prețuri reduse. Proiectele de astăzi se referă doar la delegările de servicii publice, urmând ca toate chestiunile legate de patrimoniu și tarife să fie adoptate în ședință viitoare.”
Legea 71 din 16 ianuarie 2002 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 123/2001 privind reorganizarea comisiei pentru protecţia copilului, conține un singur articol: „Se aprobă Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 123 din 8 octombrie 2001 privind reorganizarea comisiei pentru protecţia copilului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 643 din 15 octombrie 2001, cu următoarea modificare:- La articolul 3, litera c) va avea următorul cuprins:”c) membri:- un medic specialist pediatru, un neuropsihiatru şi un psiholog, desemnaţi de direcţia de sănătate publică judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti;- un psihopedagog, desemnat de inspectoratul şcolar teritorial;- un reprezentant al inspectoratului teritorial de poliţie;- reprezentantul direcţiei de muncă şi solidaritate socială judeţene, respectiv al Direcţiei generale de muncă şi solidaritate socială a municipiului Bucureşti, cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale;”
Cum o fi aplicat Firea legea asta la:
-Delegarea gestiunii activităţilor privind organizarea şi optimizarea circulaţiei rutiere şi pietonale, instalarea, întreţinerea şi funcţionarea sistemelor de semnalizare şi dirijare a circulaţiei către Compania Municipală Managementul Traficului S.A.
-Delegarea serviciilor de construire, modernizare, reparare si întreţinere a arterelor de circulaţie, podurilor, viaductelor, pasajelor rutiere şi pietonale subterane şi supraterane şi a lucrărilor de artă prin compoziţia acestora, inclusiv echiparea tramei stradale cu elemente de mobilier urban către Compania Municipală Străzi, Podurii şi Pasaje S.A.
-Delegarea serviciului de administrare a domeniului public şi privat privind activităţile de întreţinere a arborilor şi spaţiilor verzi în Municipiul Bucureşti către Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului verde S.A.
-Delegarea serviciului public de administrare a domeniului public şi privat privind activităţile de amenajare şi întreţinere a parcurilor şi grădinilor către Compania Municipală Parcuri şi Grădini S.A.
-Delegarea serviciului de administrare a cimitirelor şi crematoriilor umane din componenţa serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local din Municipiului Bucureşti către Compania Municipală Cimitire S.A.
-Delegarea serviciului public de administrare a domeniului public şi privat al municipiului Bucureşti privind activităţile de publicitate stradală şi afişaj către Compania Municipală Publicitate şi afişaj.