Nereformarea sistemului medical public va determina ca mulți români să nu mai beneficieze de servicii medicale, chiar dacă au asigurare medicală, susține profesorul universitar Dumitru Oprea care aminteşte că România se numără printre ţările care asigură, în teorie, tuturor cetăţenilor săi, servicii medicale în sistemul public de sănătate. „În realitate, lucrurile sunt diferite: în cele mai multe cazuri spitalele sunt o ruină, duc lipsă de medici, iar investiţiile în infrastructura de sănătate continuă să fie Fata Morgana“.
Redăm integral declaraţia deputatului PNL Dumitru Oprea:
„Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, Ministrul Sorina Pintea ne-a oferit un mesaj plin de înţelepciune. Ne-a vorbit despre faptul că întreaga populaţie a României are dreptul la servicii medicale, indiferent de statutul economic sau social, de vârstă sau de rezidenţă. În 2018, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atras atenţia că jumătate din populaţia planetei nu are acces la asigurare medicală şi cere tuturor statelor să adopte sistemul universal de asigurări de sănătate. România se numără printre ţările care asigură, în teorie, tuturor cetăţenilor săi, servicii medicale în sistemul public de sănătate. În realitate, lucrurile sunt diferite: în cele mai multe cazuri spitalele sunt o ruină, duc lipsă de medici, iar investiţiile în infrastructura de sănătate continuă să fie o Fata Morgana.
Nu este săptămână în care liderii PSD-ALDE să nu ne anunţe despre o nouă ctitorie spitalicească. De la spitalele regionale de urgenţă, pentru care există deja în cont banii din fondurile europene, şi până la celebrul „spital republican“, care are ca termen de execuţie «maxim 20 de ani». Indiferent de localitatea vizitată de liderul PSD, Liviu Dragnea, apare şi promisiunea construirii unui nou spital. Din nefericire, vânzarea de iluzii ne va costa scump, iar costul se va număra în victime omeneşti. Cazul Colectiv, când s-a încercat muşamalizarea problemelor grave din sistemul de sănătate al capitalei, este ilustrativ în privinţa capacităţii de a trata bolnavii în situația unei catastrofe, pentru că nu avem asigurat tratamentul adecvat nici măcar pentru situațiile obişnuite.
Anual, bugetul Ministerului Sănătăţii este tot mai mare, iar banii par că sunt înghiţiţi într-o Groapă a Marianelor. Spitale noi nu se construiesc, iar condiţiile din cele existente nu se îmbunătăţesc. În acest timp, românii cu venituri medii şi mari fug de sistemul public şi apelează tot mai mult la serviciile din afara țării sau la cele private.
Nu toţi românii au însă şansa unor venituri decente care să le permită accesul la astfel de servicii medicale. Ca urmare, majoritatea populației continuă să îndure problemele unui sistem sanitar public, pentru serviciile căruia, de cele mai multe ori, trebuie să se deplaseze pe distanţe mari pentru a beneficia de un consult de specialitate, cu programări prealabile, care presupun, deseori, luni întregi de aşteptare. Aşa încât, nici nu poate fi vorba de acces egal la servicii medicale de calitate în România, aşa cum ne transmite doamna Sorina Pintea.
Iată de ce, dacă sistemul public de sănătate nu va fi reformat, se va ajunge în situaţia în care, deşi cetăţenii au asigurarea universală, în realitate vor beneficia de consultații şi tratament numai persoanele care îşi pot permite să plătească servicii medicale private. Iar aceasta este tot o formă de faliment a statului român.“
MERGETI SA VEDETI SATRELE DE „CONTRIBUTORI” LA ASIGURARILE DE SANATATE CUM OCUPA SPITALELE. CURAT INEGALITATE.