Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că i-a chemat la discuţii pe managerii spitalelor unde angajaţii au declanşat proteste din cauza diminuării sporurilor, ea afirmând că trebuie aplicată o lege, iar prin această lege au existat şi majorări importante ale salariilor medicilor.
„Am chemat managerii să avem o discuţie; cu managerul Spitalului Bagdasar Arseni deja m-am întâlnit şi am revizuit acordarea sporurilor. Nu cred că vor mai fi probleme deosebite. Noi aplicăm o lege şi există şi scăderi pe care încercăm să le echilibrăm”, a declarat Sorina Pintea, luni dimineaţă, la Digi 24.
Ea a spus că în privinţa acordării sporurilor este vorba despre interpretarea corectă a legii şi despre modul în care managerii spitalelor ştiu să gestioneze fondurile.
„Trebuie să aplicăm o lege şi să avem în vedere că aceeaşi lege a dus şi la majorări, la creşteri salariale importante pentru medici şi asistenţi medicali. Este vorba până la urmă de interpretarea corectă a legii şi din acest motiv am ales să discut cu fiecare manager să vedem care sunt modalităţile de aplicare şi să îi rog să vadă modul în care s-au repartizat sporurile, dar nu este obligatoriu ca toata lumea să ia sporuri maxime”, a adăugat ministrul Sănătăţii.
Aproximativ două sute de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova au întrerupt lucrul şi protestează, luni dimineaţă, în curtea unităţii medicale, relamând că le-au fost dimineaue sporurile cu până la 50%. De asemenea, în acestă dimineaţă au loc proteste şi la Spitalul „Bagdasar Arseni” din Capitală, iar noi proteste ar urma să aibă loc luni şi la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală.
Este trist că dna. ministru Pintea, fostă manager de spital, nu înțelege esența normelor de acordare a sporurilor, în sensul că ele nu pot fi aplicate diferențiat pentru același loc de muncă, deoarece este vorba de un risc pe care îl are și medicul și asistentul, și infirmiera și oricare alt personal care își desfășoară activitatea în acel loc sau mediu cu risc indiferent de nivelul de salarizare. Cum ar trebuii să înțelegem că riscul profesional este dat de nivelul de salarizare? Aberant. Să afirmi că ele trebuie acordate diferențiat pentru a compensa aplicarea inechitabilă a legii salarizării, este mai mult decât aberant, și presupune o neînțelegere gravă a reglementărilor legale. Trist pentru că realitatea anilor parcurși din 1989 până în prezent ne-a arătat că actele normative în România sunt aplicate după bunul plac și înțelegerea mediocră a fiecărui decident.