Home Social Profesor universitar: pensia medie plătită de stat poate fi dublată prin Pilonul...

Profesor universitar: pensia medie plătită de stat poate fi dublată prin Pilonul II

DISTRIBUIŢI

Exagerând nejustificat competențele Statului ca manager financiar, Ministrul Finanțelor anunță că Pilonul II de pensii va deveni opțional, salariatul urmând să opteze dacă își va îndrepta contribuția de 3,75% spre Pilonul I sau spre Pilonul II. Este o eroare gravă pe care guvernanții sunt gata să o treacă la capitolul deciziilor unilaterale.
Merită subliniat faptul că Statul dorește să naționalizeze (parțial) Pilonul II, ceea ce înseamnă, nici mai mult nici mai puțin, că se transferă din sumele strânse lunar de fiecare dintre noi în cadrul Pilonului II, pentru a acoperi promisiunile electorale. Adică Statul uzează de economiile fiecăruia dintre noi pentru a plăti pensii curente mai mari.
Chiar dacă și-ar dori să aplice soluții eficiente, PSD nu are cum să consolideze fondurile de pensii în acest fel, pentru că haiducismul fiscal și social nu poate fi sustenabil. În momentul de față, deficitul sistemului de pensii este de aproximativ 33%, adică dintr-un total de trei lei necesari pentru plata pensiilor, un leu este împrumutat. Acest leu majorează datoria publică strict pentru consum, în dauna investițiilor în construcția de autostrăzi, sau în sistemul de sănătate și în cel de educație.
Soluția naționalizării pilonului II înseamnă pensii mai mici pentru actualii angajați. Sistemul solidarității între generații va ajunge falimentar și se va prăbuși cu totul atunci când prima generație „baby boom” (cunoscută și ca „decreței” în țara noastră) va atinge pragul pensionării, când raportul dintre angajați și pensionari se va schimba, iar pensiile plătite de viitorii angajați viitorilor pensionari vor fi mai mici decât sunt în prezent. Este clar pentru orice judecată economică rațională că singura soluție viabilă este consolidarea Pilonului II și a Pilonului III.

Câteva calcule reale – demonstrația viabilității Pilonului II
Conform Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), randamentul Pilonului II este de 10,1%, ținând seama de o inflație medie de 3,3%. Contribuția medie lunară efectivă la pensia privată obligatorie este în prezent de 146 lei (conform ASF), ceea ce, într-un interval de 20-30 de ani, la un randament mediu anual de 7%, conduce la un activ acumulat de 97.460 de lei (20 de ani) – 211.133 (30 de ani).
Ieșirea la pensie cu o speranță de viață de 15 de ani (echivalând cu o perioadă de primire a pensiei timp de 180 de luni), presupune că pensia privată obligatorie va asigura un venit suplimentar lunar la pensie de 360 de lei (după 20 de ani de contribuție) – 782 de lei (după 30 de ani de contribuție).
Pentru un angajat care astăzi are 35 de ani și care va cotiza câte 146 de lei lunar, care are o speranță de viață de 80 de ani, se va genera o pensie suplimentară aferentă Pilonul II de 782 de lei (ce se va plăti peste ceea ce azi se plătește din Pilonul I), adică aproape cât pensia medie din anul 2017 (de 1026 de lei).
Așadar, calculele arată că pensia suplimentară generată prin Pilonul II va majora pensia medie de azi cu 76%, un rezultat de acumulare și management financiar absolut pozitiv.
Similar, pentru un angajat care azi are 45 de ani și care va contribui 20 de ani până la pensie, suma de pensie suplimentară generată prin Pilonul II va fi de 360 de lei. Pensiei generate de Pilonul I i se vor adăuga 360 de lei, astfel că pensia suplimentară generată de Pilonul II va majora pensia medie de azi cu 35%.
Un tânăr de 25 de ani care azi intră pe piața forței de muncă, un tânăr absolvent de master, spre exemplu, care va contribui timp de 40 de ani la Pilonul II cu un cuantum de 146 de lei pe lună, fără o valoare deja acumulată de 5300 de lei (așa cum am considerat pentru celelalte 3 exemple), la sfârșitul celor 40 de ani de muncă va avea acumulată o sumă de 338.239 lei, adică o pensie suplimentară de 1252 de lei, care va dubla pensia generată de Pilonul I.

Politica PSD – „după noi, potopul”
Actuala coaliție PSD-ALDE aplică o politică de tip „după noi potopul”. Se sacrifică pensiile viitoare ale tinerei generații de azi pentru a plăti în prezent pensii speciale, cu o țintă evident electorală. PSD și ALDE amanetează șansele de bunăstare a tinerei generații și a actualilor angajați, refuzând să înțeleagă faptul că sistemul de pensii nu are ca durată de viață doar orizontul anului 2020, an electoral, ci reprezintă cheia înțelegerii și păcii dintre generații, pe termen lung.
Situația noastră se apropie de cazul SUA din perioada marii crize economice interbelice, când a ajuns cunoscută afirmația ironică a președintelui american Herbert Hoover „fericiți cei tineri, căci ei vor moșteni datoria națională”.

Secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Camera Deputaților
Coordonator al Comisiei de Educație, Cercetare, Tineret și Sport a PNL

Deputat, Marilen Gabriel Pirtea

 

1 COMENTARIU

  1. Petre Tutea spunea ca partidul comunist ete hot prin statut.
    Urmasii nu pot fi altdel. Doar ca In haine foarte scumpe.
    L-au schimbat pe Misa cu un conartist cu aparenta de competenta.
    Un conartist care spune ca pilonul I este cu acumulare si culmea, va fi si crezut…
    Se mai mira cineva ca oameni care alcatuiesc puterea au beneficiat de Caritas, FNI, bancile populare, devalizarea bancilor?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.