Mihaela Duţă, medicul specialist de medicină de urgenţă în cadrul serviciului de ambulanţă privat Puls, a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Ea s-a aflat pe stadionul Dinamo, în momentul în care fotbalistului Patrick Ekeng i s-a făcut rău.
Procurorii susţin că, fără a evalua complet starea pacientului, Mihaela Duţă nu a dispus iniţierea niciunei manevre de resuscitare, fotbalistul fiind urcat în ambulanţă în vederea transportării la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, aflat în imediata vecinătate a stadionului. „Mai mult decât atât, deşi pe parcursul transportului, ca urmare a instalării defibrilatorului aflat în dotarea ambulanţei, a fost confirmată fibrilaţia ventriculară în care se afla pacientul Patrick Ekeng, medicul Duţă Elena Mihaela nu a iniţiat nici de această dată manevre de resuscitare, potrivit protocoalelor medicale aplicabile în cazul intervenţiei medicale de urgenţă, asigurând doar predarea acestuia către Unitatea de primiri urgenţe a spitalului unde, în ciuda manevrelor de resuscitare iniţiate, nu s-a mai putut asigura supravieţuirea pacientului“, arată procurorii în rechizitoriu.
Rugat să comenteze situația, medicul Emil-Octavian Iosef ne-a explicat: „Deci defibrilatorul aflat în dotarea ambulanței a indicat clar că Ekeng era în fibrilație ventriculară adică în stop cardiac. Aici se naște următoarea întrebare: medicul Duță Mihaela a fost pregătită optimal? Conform caietului de monitorizare a activității rezidentului al medicului Duță Mihaela, rezultă că medicul a efectuat manevre de resuscitare cardio-respiratorie în timpul pregătirii în rezidențiat?”
Ministerul Sănătății susține că în rezidențiat pregătirea este suboptimală
Am verificat pe site-ul ministerului Sănătății, curricula pentru medicina de urgență și am a flat că încă din anul III de pregătire, rezidentul trebuie să efectueze coordonarea unei resuscitări cardiopulmonare sub supraveghere, care trebuia notată în caietul de monitorizare a pregătirii rezidentului și în care trebuia să semneze responsabilul de formare în rezidenţiat care are printre atribuţii: monitorizarea modului de efectuare a stagiilor şi gărzilor în diferite secţii şi îndrumarea rezidentului pe durata modulelor de pregătire în vederea dobândirii cunoştinţelor şi a abilităţilor practice prevăzute în fiecare stagiu Sursa https://rezidentiat.ms.ro/curricule/medicina_de_urgenta_2013.pdf
Caietul este prevăzut în ordonanța pentru rezidențiat: „activitatea de pregătire teoretică și practică, reprezentată de baremul de manopere, proceduri, tehnici diagnostice și terapeutice, este consemnată în două documente cu caracter obligatoriu, netransmisibile, denumite Carnetul de rezident și Caietul de monitorizare a pregătirii rezidentului”.
În aceeași curriculă la art. 19 se prevede că directorul/coordonatorul programului de rezidențiat propune Ministerului Sănătăţii situaţiile de reorientare profesională în specialităţile Medicină de familie sau Sănătate publică şi management a rezidenţilor care nu au aptitudinile necesare specialităţii Medicină de urgenţă şi care nu evoluează conform prevederilor curriculare.
Tot mai mulți medici au început să dezvăluie cum au fost tratați în timpul rezidențiatului de profesori și de medicii seniori care îi umilesc, îi hărțuiesc, îi batjocoresc și, cel mai grav, nu-i lasă să atingă bolnavii.
Așadar judecăm medicii dar mortul de la groapă nu îl mai întoarcem. Ce facem ca să prevenim asemenea întâmplări? O condamnăm pe Duță, dar având în vedere pregătirea în rezidențiat din România, câți medici ca Duță pot exista în acest moment ?
Adica un medic rezident pe medicina de urgenta are in caietul de rezident o singura resuscitare de completat? Pai ce urgentist iese dupa examenul de specialist?
bai esteti nebuni? Un student stie manevrele de resuscitare. Nu pot sa cred ca medicul specialist ar fi atat de incapabil.
Dr. Duta ce a avut de zis?
Cum sa-l faca medic de familie?Medicul de familie din rural trebuie sa primeasca nasteri,sa rezolve toate urgentele si majore si minore,trebuie sa puna diagnosticul rapid si sa decida tratamentul.,trebuie sa trateze pacienti de toate varstele si de toate bolile.Pai un urgentist incompetent suboptimal nu va sti sa faca nimic din toate acestea si va omori oameni sau ii va imbolnavi mai tare.Sa fii medic de familie este o responsabilitate foarte mare si necesita nivelul cel mai mare de cunostinte medicale in comparatie cu alte specialitati.