Ministerul Sănătății majorează cifra de școlarizare cu 1.000 de locuri la rezidențiat și introduce medicii rezidenți în spitalele județene.
‘Având în vedere că generația studenților la medicină din perioada 2012-2018 este cea mai numeroasă de până acum, este important că Ministerul Sănătății a luat decizia de a mări numărul de locuri la rezidențiat. Totodată, s-a adoptat cea mai bună soluție pentru reducerea deficitului de medici, prin aprobarea efectuării rezidențiatului pe post într-un spital județean. În acest fel vom avea mai mulți medici specialiști în sistemul de sănătate și vom acoperi și specialitățile care sunt deficitare în acest moment. În acest sens, s-a ținut cont de solicitările din teritoriu, CELE două aspecte privind suplimentarea locurilor la rezidențiat și acordarea posibilității rezidenților de a lucra în spitalele județene fiind sesizate și transmise în discuțiile pe care le-am avut în ultima perioadă cu Ministerul Sănătății’, a declarat deputata PSD Tamara Ciofu.
Parlamentara social-democrată a purtat o corespondență permanentă cu Ministerul Sănătății în legătură cu îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a sistemului de rezidențiat și la introducerea rezidențiatului pe post în spitalele de la nivel județean.
În ultimul răspuns transmis de Ministerul Sănătății deputatei Tamara Ciofu, se arată că ‘s-a convenit să fie stabilite criterii pentru acreditarea unor spitale județene în cadrul cărora medicii rezidenți să efectueze module de pregătire la recomandarea coordonatorului de rezidențiat, realizându-se astfel o suplinire a deficitului de personal.
Totodată, Ministerul Sănătății a solicitat Ministerului Educației Naționale, inițiatorul Hotărârii de Guvern privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar și superior de stat, pentru anul universitar în curs, majorarea cifrei de școlarizare prin rezidențiat pentru anul 2018 de la 4.000 la 5.000’. Acest demers a fost finalizat prin adoptarea de către Guvern a HG nr. 131/2018.
Pe cei de la guvernare,nu prea îi interesează…ei se tratează în spitalele private sau în afara țării.
Tampenie marca PSD. Nu marind cifra de pregatire la rezidenti obtii ceva, cu atat mai putin trimitandu-i la spitale judetene. Ca exemplu – marirea de la 4000 la 5000 a locurilor de pregatire e similara cu a trece de la 30 la 37 elevi in clasa – se creste nivelul de pregatire???? Daca ii trimiti la spitale judetene, care nu au oameni, dotare, cadre didactice, e similar cu a face liceul la agricol fata de mate/info.
Cred ca nu sti ca oeste tot in lume rezidentii sunt impartitii in teritoriu, inclusiv in spitalele mai mici pt ca e nevoie de nana de lucru, nu ca in Romania unde in spitalele universitare sunt 2 rezidenti la 1 pacient si nu prea au ce face. Nu e etic ca in periferie sa nu ai oameni. In Franta lucrezi bine in periferie. De ce sa nu ajuti si spitalele din Romania in felul asta. Asta e ca nivelul e mai slab. E mai slab si din aceasta cauza ca toti raman in centrele universitare. Sper ca va fi un pas excelent spre cresterea calitatii serviciilor medicale si in folosul nu numai al pacientilor, dar si al colegilor nostri din teritoriu. Esti cam incuiat sa faci o asemenea afirmatie, denugratoare la adresa colegilor nostrii din spitalele mai mici, nonuniversitare.