Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice creată în laboratoarele Ministerului Muncii și anunțată ca un succes în urmă cu un an a fost deja modificată prin cinci ordonanțe de urgență. Că Olguța Vasilescu nu e vreun geniu, e cunoscut deja dar faptul că la această lege au lucrat la solicitarea doamnei ministru, specialiști din minister de dinainte de 1989 a întrecut deja orice încercare de înțelegere. Așa se explică probabil că deși Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Pactul internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale, Carta Socială Europeană revizuită, Convenţia internaţională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, Carta comunitară a drepturilor fundamentale ale muncitorilor, Constituția României, Codul Muncii, Ordonanța privind discriminarea ș.a. consacră principiul „la muncă egală, plată egală”, Legea 153/2017 consacră plata medicilor specialiști la nivelul salariului din grila pentru 2022, cu excepția gărzilor efectuate de medicii specialiști care nu sunt angajații spitalului.
Astfel, medicii specialiști care efectuează gărzi dar nu au contract individual de muncă cu unitatea sanitară care organizează serviciul de gardă și care la nivelul acestei unități desfășoară activitate numai în linia de gardă încheie cu această unitate sanitară publică un contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă. Însă acești medici nu beneficiază de mărirea salariului de bază la nivelul din 2022 de la 1 martie 2018 deși munca și responsabilitatea sunt aceleași.
Sunt foarte multe cazuri în care medici specialiști care nu lucrează în spital fac doar contracte pentru gărzi. Vă prezentăm în imagine un astfel de caz în care puteți vedea fluturașii de salarii pentru lunile februarie, martie și aprilie pentru un medic specialist cu gradația 4 căruia i-a scăzut venitul într-o lună cu 28 de zile de la 4.498 lei la 3.586 lei, în luna aprilie, lună cu 30 de zile. Scăderea e de aproape 1000 de lei, adică peste 20%. Menționăm că fluturașii prezentați reprezintă ore lucrate pentru jumătate de normă, norma întreagă pentru luna februarie având 160 de ore lucrătoare, martie 176 și aprilie 152. Așadar medicul respectiv a lucrat jumătate de normă în fiecare lună dar salariul a scăzut. Chestionat asupra problemei, Ministerul Muncii a explicat că nu este ordonator de credite și că această problemă ține de ordonatorul de credite, adică Ministerul Sănătății sau Consiliul local sau Consiliul Județean, în funcție de spitalul la care medicii respectivi lucrează. Managerii din spitale, la rândul lor, dau vina pe lege. Și uite-așa, mai trece o lună, mai trec două, mai rămân spitale fără linii de gardă, mai moare un om, mai moare altul, dar guvernanții noștri sunt ocupați cu schimbarea codurilor penale, nu cu problemele votanților, doar nu sunt anul ăsta alegeri!
nu inteleg de ce va place sa dezinformati aiurea!! se vede CLAR ca is mai putine ore lucrate per general luna aprilie or fost 78 comparativ cu lunile precedente unde au fost peste 80+ medici medici dar mi se pare normal sa nu ai spor de 75%..ori negociezi salariu de baza ori stai in banca ta si iti cauti in alta parte
Sunt mai putine ore lucrate pentru că februarie e mai scurtă, iar în aprilie au fost vinerea mare și lunea de paști liberă. Omul a lucrat jumătate de normă în fiecare lună. Și la dvs. pe fluturaș dacă vă uitați aveți 160, 176 și respectiv 152 de ore lucrate cu același salariu. Înțelegeți acum?
Putei sa vorbiti si de spagile care au ramas la fel, nu au scazut si nici nu au disparut. Poate ca ar fi indicat sa isi afiseze trafiele la intrarea in fiecare sectie de spital. Si in felul acesta la salariile marite de 4 ori se mai adauga si SPAGA, pe care nu o refuza niciunul dintre medici, nu o dai nu se uita la tine.