Alina Bica și Elena Udrea se dovedesc a fi doar două pițipoance bătrâne fără prea multă minte de vreme ce acum zac într-o închisoare pe lângă care Târgșorul pare raiul pe pământ. Cele două foste dive ale statului român, promovate pe criterii necunoscute dar bănuite, una de Traian Băsescu și cealaltă de Ilie Botoș, au fost condamnate definitiv pentru fapte de corupție în România în luna iunie 2018. Dosarele lor complete de extrădare, cu toate documentele traduse în limba spaniolă, au ajuns la Ambasada statului Costa Rica din Mexic, țară unde funcționează ambasada noastră pentru mai multe țări din America Centrală, la sfârșitul lunii iulie. Actele au plecat în Costa Rica unde un judecător a decis arestarea celor două la finalul lunii august. Interpolul le-a ridicat pe 3 octombrie pe cele două de pe stradă și le-a depus în închisoarea de femei din San Jose.
Deși România și Costa Rica nu au un tratat de extrădare încheiat, cazul traficantului român de cocaină Dan Emil Sîrbu, în prezent în vârstă de 51 de ani, este relevant pentru felul în care răspund autoritățile costaricane la cererile de extrădare.
Extrădarea traficantului s-a realizat chiar în timp ce Bica era șefa DIICOT, fiind imposibil ca aceasta să nu fi fost informată despre cum decurge extrădarea.
Condamnat în 2005 la 13 ani de închisoare, Sîrbu fusese dat în urmărire internațională prin Interpol în anul 2006 dar nu a putut fi localizat. În luna decembrie 2013 INTERPOL a lansat operaţiunea globală INFRA Americas, în vederea localizării şi arestării în principal a 15 persoane urmărite pentru trafic de droguri din America de Sud. Printre cei 15 se aflau românul nostru și Rafael Caro-Quintero, fostul lider al Cartelului Guadalajara din Mexic urmărit pentru răpirea și uciderea unui agent FBI și a trei agenți americani antidrog (DEA). Operaţiunea s-a desfășurat în 46 de ţări, iar scopul final fiind prinderea a 266 de urmăriţi internaţional despre care se bănuia că s-ar putea afla în Caraibe, America Centrală, Columbia, Ecuador, Peru şi Venezuela. În anul 2014, românul a fost identificat și arestat în Costa Rica. Pe 15 mai 2014, DIICOT Sibiu a solicitat Judecătoriei Sibiu să propună ministerului Justiției să ceară extrădarea condamnatului din Costa Rica. Patru zile mai târziu, judecătorii încuviințează solicitarea DIICOT. Autoritățile române se mișcă rapid și peste nicio lună și jumătate, pe 28 iunie 2014, fără vreun tratat de extrădare, românul este predat de polițiștii costaricani polițiștilor români pe aeroportul din Timișoara.
Ce au sperat cele două și cine le-o fi păcălit să-și cheltuiască banii prin Costa Rica rămâne să aflăm dar bănuielile se îndreaptă spre unii români deja stabiliți în statul din America Centrală și care după modelul bine cunoscut le-au tapat pe cele două dive de bani pentru a le cumpăra chipurile, protecția. Din toate interviurile luate de jurnaliștii români foștilor sau actualilor oficiali costaricani, aplicațiile celor două escroace pentru statutul de refugiat nu au șanse de aprobare.
Citește și Fostul ministru al Justiției din Costa Rica: nu există nicio șansă ca Udrea să fie eliberată