Home Social Muncesc până la epuizarea completă. Zeci de medici au murit la datorie...

Muncesc până la epuizarea completă. Zeci de medici au murit la datorie în ultimii ani

DISTRIBUIŢI

Moartea în gardă a medicului cardiolog arădean, Cosana Claiciu, la numai 44 de ani, readuce în atenția publică multele ore suplimentare pe care medicii români le lucrează prin gărzi precum și posibilitatea ca atunci când mergi la un medic, acesta să fie epuizat de muncă. Doctorița Diana Popovici a comentat indignată pe Facebook: „Cu putin timp in urma, pe un post TV a fost pomenita colega noastra care a decedat in garda!
La intrebarile jurnalistei de ce?…si sunt medicii epuizati?…..raspunsul a fost evaziv si la modul ca “nu suntem siguri inca, dar dna doctor avea probleme cu sanatatea!”
Inregistrarea exista!
Se poate audia oricand!
Daca avea probleme de sanatate, de ce era in garda?
Toti medicii care au decedat in garzi, a doua zi dupa garda sau in timpul programului de lucru…aveau probleme de sanatate?
Daca decedeaza toti medicii din Romania la noapte in garzi….inseamna ca toti sunt bolnavi?…si faceau de garda tocmai ca sa moara slujind patria?
Nu pot sa cred!
Nu este posibil sa musamalizati totul mereu!
Nu este normal ca populatia acestei tari sa nu stie ca oricand poate ajunge la un medic epuizat!
Medicii din spitalele patriei decedeaza prin EPUIZARE!
Eu consider in acest moment ca lista cu colegii nostri decedati la locul de munca trebuie trimisa catre presa!…catre mai multi din presa!
Altfel, asa ramanem!” a conchis doctorița.

Livia David, medic la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, a postat, pe Facebook, o listă a colegilor decedați prematur, în gărzi sau după ele, în timpul serviciului sau imediat după: „Știați câți medici au murit în gărzi sau în timpul serviciului, subit? La vârste cuprinse între 34 și 70 de ani? Cu mențiunea că singurul medic de 70 de ani din statistică era pediatru si făcea gărzi pentru că nu avea cine? Lista cu colegii medici decedați în gărzi sau în timpul serviciului, toți cu morți subite – credeți că toți au avut probleme de sănătate? Și, dacă au avut probleme, cum de făceau gărzi sau cum de erau în activitate? Chiar nu are nimeni nici o vină?”, a scris medicul craiovean.

  1. Cosana Claiciu, 44 ani, medic cardiolog, Arad, 2018
  2. Adrian Frone, 38 ani, medic ATI, București, 2018
  3. Marius Dan Roșoreanu, 70 de ani, medic pediatru, Lipova, 2018
  4. Grigore Lupescu, 55 ani, medic cardiolog, Târgu Jiu, 2018
  5. Diana Lupescu, 50 ani, medic neurolog, 2018
  6. Cristina Pușcariu, 60 ani, medic pneumolog, Ploiești, 2018
  7. Petruța Văduva, 32 ani, medic internist, Sibiu, 2016
  8. Marlena Ștefan, 52 ani, SMURD, Galați, 2016
  9. Silviu Gotea, 62 de ani, medic radiolog, Târgoviște, 2016
  10. Mihaela Dumea, 40 ani, UPU/ SMURD, 2016
  11. Horia Georgescu, 40 de ani, medic chirurgie generală, București, 2015
  12. Gabriel Jilavu, 49 ani, medic ortoped, Botoșani, 2012
  13. Ion Botezatu, 62 ani, medic radiolog, Iași, 2012
  14. Mugur Timofte, 43 ani, medic chirurg, Slobozia, 2008
  15. Dana Mincă, 50 de ani, medic de familie, Caracal, 2014
  16. Cosmin Giubelan, 50 ani, medic chirurg, Târgu Jiu
  17. Ovidiu Lucian Bumbea, 46 ani, psihiatru, Alba Iulia, 2010
  18. Aurelia Rădulescu, 67 ani, medic cardiog, 2011
  19. Dan Popescu, 57 ani, medic pediatru, Râmnicu Vâlcea, 2004
  20. Mirela Profir, 46 ani, medic de familie, Craiova, 2014
  21. Alexandru Mihai Tom, 46 ani, medic interne și cardiologie, Codlea, 2016
  22. Szentpetery, 59 ani, UPU Bistrița, 2010
  23. Eugeniu Bogdan, 58 ani, medic internet, Constanța, 2010
  24. Silviu Pribeagu, 51 ani, medic chirurg, Constanța, 2010
  25. Constantin Barbu, 57 ani, medic internist, Adjud, 2015
  26. Anca Marinescu, 52 ani, medic de familie, Buzău, 2017
  27. Diana Visian, 50 ani, medic neurolog, Târgu Cărbunești, 2017
  28. Păun, 45 ani, medic ortoped, Râmnicu Vâlcea, 2005
  29. Liliana Puiu, 36 ani, SMURD, Iași, 2006
  30. Viorel Filip, 50 ani, medic chirurg, Iași, 2012
  31. Valentin Dobru, 40 ani, UPU, Târgu Mureș, 2017
  32. Florian Ionescu, 67 de ani, medic diabetolog, Pitești, 2007
  33. Viorica Moglan, 53 ani, madic ATI, Roman, 2012
  34. Dumitru Predescu, 62 ani, medic cardiolog, Ploiești, 2010
  35. Monica Cardoș, 33 de ani, SMURD, 2003 (primul elicopter SMURD prăbușit)
  36. Laura Vizireanu, 39 de ani, SMURD , 2014 (elicopter SMURD prăbușit)
  37. Constantin Obogeanu, 60 de ani, medic de familie, Vâlcea, 2017
  38. Adrian Stelian Comăniciu, 42 ani, medic chirurg, Sibiu, 2011

Livia David face apel la ministrul Sănătății și la parlamentarii medici să găsească soluții pentru ca astfel de tragedii să fie evitate, de acum încolo. „Ne dorim să inițiem demersuri legislative și/sau acțiuni în instanță, care să facă statul român să ne prețuiască munca, mai ales cea din gărzi, care acum nu este considerată vechime. Nu cerem favoruri, nu cerem pensii speciale la 45-50 de ani, cerem doar ca anii petrecuți în gardă să conteze. Fac publică lista medicilor morți în gardă sau imediat după gardă și rog toți colegii să o completeze cu numele altor medici căzuți la datorie. De fapt, avem colegi care au decedat nu numai în gardă, dar la locul de muncă, în sălile de operație, în UPU sau în radiologie. E drept să-i menționăm și pe ei – și ei au plătit cu viața! Rog colegii medici-parlamentari să ia notă de această listă și să inițieze și să susțină proiectul de lege ce vizează recunoașterea orelor de gardă ca vechime în muncă. Ce alt argument mai viabil putem aduce decât această listă? Noi suntem cei ce plătim uneori cu viața, și întotdeauna cu sănătatea, prețul acestor gărzi. Și, conform actualei legislații, ele nu constituie timp de muncă, ce contează ca vechime în muncă. Domnule senator Adrian Wiener (n.n. USR), ultima dintre colegele decedate în gardă, la numai 44 de ani, e din Arad! Faceți ca moartea ei să nu fie fără rost. Domnule deputat Corneliu-Florin Buicu (n.n. PSD), sunteți președintele Comisiei de Sănătate, sprijiniți-ne, vă rugăm, demersul!”., scrie doctorița.

Foto:explosion.com

10 ARII

  1. Perfecta dreptate medicii si cadrele medicale sunt oamenii valorosi de care nu ne putem lipsi niciodata ei sunt eroii nostri trebuie sa fim si noi eroii lor si sa luam cele mai bune masuri legale pentru a-i proteja si a le face serviciul cat se poate de dorit si placut.
    Oh daca ar sti si pacientii cat de mult se sacrifica ei sa ne fie noua bine…

  2. Anonim Am respect față de cadrele medicale dar din păcate ca peste tot, se dorește să fim roboti nu persoane de aceea s a ajuns aici ,nu avem sindicate și nu avem drepturi decât obligații .Cu respect numai bine

  3. Cutremurător, într-adevăr!!! Când profesezi la Spitalul B******, dar și la M****, și la R***** M****, și la M******, cum să te mai găsească moartea? Că doar ești fratele lui Superman, te miști cu viteza luminii, iei ? de peste tot, mănânci cu trei guri, conduci cinci mașini și stai in opt case, că altfel nu se explică foamea asta de bani – toți sunt clienți, nu pacienți, și cine nu are bani poate să moară în pace. Lăcomia ucide!!!

  4. Programul de lucru este de 168 de ore pe luna si un muncitor nu isi ea pauza de cafea cand are chef findca este epuizat fizic nu acuz doctori pentru asta fiindca este avantajul meseriei.Dar pentru ca sa fiti credibili spuneti cati medici au fost obligati sa lucreze peste norma standard fara sa fie platiti adica au muncit ca robi si au murit la locul de munca atunci informatia este corecta.Daca au pus bani ca prioritate in defavoarea sanatati atuci nu sunt niste eroi.Pe de alta parte angajati care muncesc ca robi sunt destui patroni le spun:la mine nu exista program iti convine bine nu poti sa pleci.

  5. De ce au facut gărzi? De ce s-au epuizat?
    Va dau eu raspunsul-pentru bani. Asa că sa ne fie cu iertare.Nu are rost sa mai comentam.Cand te duci într-un spital ca sa fi bagat in seama trebuie sa dai in dreapta , in stanga ca sa se uite cineva la tine.Au facut garzi pentru ca au dorit , pentru ca sunt avari si doresc sa aiba tot mai mult si isi periclitează viata.

    • Pentru ca tu esti PROST sau IDIOT, altfel nu pot sa-ti spun, reaua intentie sare in ochi din comentariu. Pana in 2016 am facut garzi OBLIGATI de o lege din 2004 care ne obliga sa asiguram „continuitatea asigurarii urgentelor”. Am facut si 10 /luna vara, (ramasesem 3 in sectie, 2 de boala si 1 in concediu) cand veneati toti la mare sa va dati in stamba ce smecheri sunteti – si toate platite la tarif de 2009. Abia in 2016 au dat un pic de liber – dar garzile sunt platite tot la tarif vechi de 2016, nemarit, in ciuda tuturor asigurarilor ministresei. Eu pierd duminica la spital platit, cu tot cu sporul de weekend la 77% din tariful de sapatamana. Tare as vrea sa te vad ca te duci la urgenta cu infarct si iti spun – n-avem doctor, ca „s-a epuizat” ca sa te citez

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.