Home Actualitate Remember: a doua zi după ce nimicul numit Ponta a demisionat din...

Remember: a doua zi după ce nimicul numit Ponta a demisionat din funcția de premier, interimarul Cîmpeanu a semnat ca răniții de la Colectiv să plece în străinătate

DISTRIBUIŢI

Marţi, 30 octombrie, se împlinesc 3 ani de la cumplita tragedie de la Colectiv în care 64 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar alți 200 au suferit răni îngrozitoare ce îi marchează pentru restul vieţii. Suferințele au fost agravate de lipsa condițiilor din spitale, de medici și asistente fără pregătirea necesară și de infecțiile nosocomiale.

Ministrul Sănătății de atunci, Nicolae Bănicioiu declara că avem condiții ca în Germania în spitale. Dacă e imbecil sau escroc nu știm. Știm doar că e deputat din nou.

Pe 4 noiembrie, Victor Ponta şi-a înaintat demisia în contextul protestetelor tot mai amploare privind corupţia generală din ţară care a făcut posibilă o astfel de tragedie. Azi Ponta explică: ”Trebuia ca cineva să fie un paratrăsnet pentru suferința legitimă a oamenilor. Am procedat așa cum trebuie să procedeze orice om politic responsabil, care nu pune scaunul lui înaintea intereselor societății. Oamenii sunt întotdeauna mult mai importanți decât funcțiile”, a declarat, acum, Victor Ponta pentru psnews.ro.

Mitomanul Victor Ponta acum mimează competența. Să nu uităm că în pixul lui Ponta stătea transferul tinerilor arși în străinătate și că imediat ce Sorin Cîmpeanu a devenit interimar, acesta a semnat fără ezitare plecarea.
Ce au ignorat Ponta, Arafat, Bănicioiu, Săndesc și loazele din Ministerul Sănătății? Raportul întocmit de către Elena Copaciu, consilier onorific al cabinetului ministrului Vlad Voiculescu arată că nu există personal „ultracalificat în managementul pacientului critic cu complicaţii hemoragice severe”, iar capacitatea laboratoarelor din spitalele de urgenţă este „extrem de limitată, la nivelul anilor ’90”.
„Prevenţia colonizării/infectării plăgilor arse: Analiza deceselor indică o rată ridicată de colonizare rapid după internare, cu bacteriemii ulterioare şi alte complicaţii septice cu germeni multirezistenţi provenind din mediu spitalicesc. Recomandări: Strategia naţională de prevenire a infecţiilor asociate ingrijrilor medicale- în circuit de avizare internă, ca şi înfiinţarea Comisiei Naţionale Intersectoriale care să aprobe/actualizeze această strategie şi planul de aplicare al acesteia; finanţare- AP ATI şi AP Arsuri, program de prevenţie infecţii nosocomiale; fişa de proiect pentru formare personal medical în domeniul prevenţiei infecţiilor nosocomiale pentru 7.800 de persoane!”, reiese din raport.

De asemenea, raportul ministerului notează faptul că în fişa generală de observaţii a pacienţilor nu este ataşată fişa de observaţii din terapia intensivă. Mai mult, se precizează că „înscrisurile sunt greu lizibile şi greu de urmărit”. Analiza finală şi acurateţea expertizelor este dificil de efectuat din cauza lipsei investigaţiilor paraclinice „în multe cazuri”.
O altă problemă majoră menţionată în raport este legată de „lipsa zonei de izolare protectivă pentru pacientul ars, deci, există un risc mare de infecţii”. În acest caz, se recomandă ca „bolnavii arşi grav să fie trataţi în rezerve individuale cu caracteristici arhitectonice adecvate nevoilor lor, iar în caz de victime multiple, vor petrece timpul minim în incintă cu mai mulţi pacienţi; acolo unde este posibil- se pot folosi sălile de operaţie că zona temporară de izolare”. Din document mai reise că „nu se va face toaletă chirurgicală a pacienţilor cu arsuri în UPU, ci în sala de operaţie”, iar o altă problemă majoră este legată de „lipsa condiţiilor adecvate (sisteme de climatizare conforme cu nevoile marelui ars şi a zonei de tratare a aerului) în spitalele care au internat victimele de la club”. În acest caz, se propune o verificare de către Corpul de Control al ministerului Sănătăţii a „investiţiile făcute de MS şi de autorităţile locale în sisteme de ventilaţie în unităţile spitaliceşti şi starea acestora şi gradul de amortizare al investiţiilor”.
În timp ce politrucul ARAFAT inspecta avionul NATO cu presa după el, să se asigure că e bun pentru transportul arșilor(SIC!), raportul precizează că a existat „un număr mare de incidente majore şi decese legate de transferul aeromedical”, dar şi că există mai multe neconcordanţe legate de „modul de selectare al pacienţilor pentru transfer, momentul transferului, decizia finală de transportabilitate şi lipsa unui medic de terapie intensivă cu experienţă în ventilaţia mecanică din echipa de transfer”.

Medicii s-au mobilizat spontan (VĂ MULȚUMIM!), fără ca DSP să fi exersat asta înainte

O altă „problemă majoră de securitate este reprezentată de lipsa planului alb la nivelul spitalelor de urgenţă. „Au fost spitale care au anunţat că au declanşat Plan Alb, dar la nivel de DSP nu există o coordonare a acestora. (…) Mobilizarea masivă a cadrelor medicale a fost în mare parte spontană şi mai puţin datorită unui plan anterior de mobilizare, cunoscut cadrelor medicale şi exersat prin simulări. Planul ar fi presupus existenţa unui cadru medical care să asigure eliberarea rapidă de paturi de terapie intensivă, realocarea urgenţelor către alte spitale, care nu erau implicate în îngrijirea răniţilor- lucru care nu s a întâmplat!”, mai este menţionat în respectivul raport.

Promitem să nu uităm #Colectiv! Dreptate, ochii plânși vor să te vadă: Decembrie 1989, Mineriadă, Colectiv!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.