Home Actualitate Un fost senator PSD susține că deține terenuri din Delta Dunării care...

Un fost senator PSD susține că deține terenuri din Delta Dunării care aparțin de drept Statului Român

DISTRIBUIŢI

Fostul senator PSD Traian Rece, „proprietarul Agrodelta Sireasa, folosește contextul politic actual pentru a denatura adevărul în legătură cu legalitatea dreptului de posesie asupra a circa 11.000 de hectare de teren în Delta Dunării.”, susține președintele Consiliului Județean Tulcea.

„Fostul parlamentar Traian Rece acuză Consiliul Județean Tulcea de deposedare și încălcarea legii, deoarece instituția scoate la licitație, pentru atribuirea contractelor de concesiune, terenuri din Delta Dunării care aparțin de drept Statului Român, dar pe care proprietarul Agrodelta Sireasa susține că le are în proprietate. În timpul emisiunii de marți seara, de la Realitatea TV, nu a fost solicitat niciun punct de vedere din partea Consiliului Județean Tulcea, deși s-ar fi putut explica și s-ar fi putut aduce dovezi clare care atestă că adevăratul proprietar al terenurilor este Statul Român, prin reprezentanții săi, respectiv Consiliul Județean Tulcea. Mass-media și opinia publică ar trebui să știe că cei care astăzi își cer așa-zise drepturi asupra domeniului public din Rezervația Biosferei Delta Dunării arată, de fapt, că se luptă pentru a câștiga o parte importantă din proprietatea statului, terenuri care, printr-o anomalie legislativă din perioada 1991-1993, au ajuns în proprietate privată. În plus, instanța de judecată a respins, în 2018, cererea de prelungire a contractelor de concesiune, din partea societăților comerciale, tocmai pentru că, Consiliul Județean decide dacă vrea sau nu vrea să acorde prelungirea acestora.
Cei care pretind astăzi că sunt proprietari ai terenurilor statului ar trebui să justifice cum e posibil să cumperi 80.000 ha cu o sumă infimă. În plus, contractele de concesiune au fost semnate pe sume infime, în detrimentul statului român. Tocmai de aceea, CJ Tulcea a decis, la data expirării acestor contracte, să nu le mai prelungească, reparând astfel, pentru viitor, prejudiciul enorm adus statului român.
Fostul senator PSDR, Traian Rece, este proprietarul companiei Agrodelta Sireasa, cu sediul în Voluntari, județul Ilfov, care a avut în concesiune suprafețe mari de teren agricol în Delta Dunării. Consiliul Judetean Tulcea a considerat inoportună prelungirea contractelor de concesiune, având în vedere sumele foarte mici încasate de Statul Român în urma acestor contracte. Ca exemplu, pentru o suprafață de 4.362 de hectare, Agrodelta Sireasa a plătit o redevență anuală de 89,74 lei pe hectar. Contractul de concesiune pentru această suprafață de teren a expirat în octombrie 2017. Pentru o altă concesiune a companiei Agrodelta Sireasa, de 3.601 de hectare, redevența anuală plătită de societatea comercială a fost de de 89,78 lei pe hectar. Contractul pentru această a doua concesiune a expirat în octombrie 2018. Valoarea redevențelor este estimată la circa 200 de euro pe hectar, pe an, de zece ori mai mult decât a plătit Agrodelta Sireasa Statului Român. În plus, Agrodelta Sireasa a încasat, în toată această perioadă, și subvenții de milioane de euro anual pentru aceleași suprafețe de teren agricol.
Istoricul terenurilor inundate din Delta Dunării este acesta: Circa 80.000 de hectare de teren erau administrate, în 1990, de Compania Economică Delta Dunării (companie a statului). Prin decizia Prefecturii nr. 68/1991, Compania s-a reorganizat, prin împărțirea în 12 Societăți Comerciale, printre care și Agrodelta Sireasa. În acea perioadă exista vid legislativ în acest domeniu, iar terenurile erau ocupate de amenajări agricole, iar cele 12 societăți comerciale au avut ca obiect de activitate administrarea acestor terenuri. Vidul legislativ a făcut posibilă trecerea celor 80.000 ha în capitalul social al celor 12 Societăți Comerciale, tot prin decizia Prefecturii, din 1991. S-a constatat anomalia, în momentul în care s-a descoperit că inclusiv un braț al Dunării era trecut în capitalul social al uneia dintre societăți. De asemenea, figurau păduri și alte suprafețe, toate aparținând domeniului public.
Imediat după înființarea societăților comerciale s-a mai constatat că acestea nu aveau capacitatea necesară pentru a putea administra terenurile agricole și suprafețele care aparțineau domeniului public. Terenurile agricole au rămas nelucrate. Una dintre cheile problemei este Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei Delta Dunării, care trimitea o suprafață foarte mare din domeniul public în capitalul social al celor 12 Societăți Comerciale. Ulterior, cele 12 societăți comerciale s-au privatizat și au preluat capitalul social, inclusiv cu suprafețele din domeniul public.
Parlamentul a legiferat abia în 1996, astfel încât să readucă suprafețele din domeniul public înapoi, la stat. Legea nr. 69/1996 pentru modificarea și completarea articolului 10 din Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei Delta Dunării. Suprafețele de teren intrate din domeniul public în capitalul social al societăților private au fost declarate, prin lege, domeniu public de interes județean, care va fi administrat de Consiliul Județean.
Astfel, legea din anul 1993, care trecea terenurile statului în proprietatea privată a celor 12 societăți comerciale, a fost modificată, în 1996, deoarece nu se putea admite ca niște societăți comerciale înființate cu scop administrativ să se privatizeze, luând de la statul român, 80.000 de hectare de teren din Delta Dunării, trecute, dintr-o eroare, în capitalul lor social. Chiar dacă vorbim despre o naționalizare, în acest caz, legea din 1996 a îndreptat o gravă eroare făcută în defavoarea statului român. Practic, statul și-a luat înapoi ceea ce a cedat în mod eronat – sau abuziv – în contextul vidului legislativ de la începutul anilor ’90.
În condițiile în care cele 80.000 ha de teren din Delta Dunării au fost date în administrare Consiliului Județean, prin lege, doar o altă lege votată de Parlament ar putea modifica această situație. În aceste condiții, terenurile sunt în continuare administrate de CJ, conform legislației în vigoare. Terenurile au intrat înapoi, în domeniul public, la intrarea în vigoare a Legii 69/1996, iar cele 12 SC au concesionat suprafețele, prin contracte încheiate cu CJ, pe 20 de ani. În 2017, contractele de concesiune au expirat. De aici au apărut nemulțumirile, unii pretinzând că ar fi trebuit să expire contractele de concesiune în 2018, nu în 2017, iar Agrodelta Sireasa pretinde că terenurile din domeniul public îi aparțin.

Atât legea în baza căreia au fost semnate contractele de concesiune, cât și conținutul contractelor arată clar că la finalul perioadei, un contract de cesiune se poate prelungi, în niciun caz că este obligatoriu să se prelungească. Iar CJ a considerat că nu dorește să prelungească aceste contracte, instituția fiind îndreptățită să ia această decizie.

Mai mult, există și o hotărâre judecătorească din anul 1999, prin care terenurile se scot din capitalul social al celor 12 societăți comerciale, deoarece instanța constată că acestea fac parte, potrivit legislației în vigoare, din domeniul public. În urma acestei hotărâri judecătorești definitive, care a fost dată de Curtea de Apel Constanța, terenurile au fost radiate.

Mai menționăm faptul că lucrările pe care Aagrodelta Sireasa le-a realizat în Delta Dunării, pe perioada în care a avut terenurile în concesiune au fost realizate conform contractelor semnate cu reprezentanții Statului Român, fără a se specifica vreodată că poate deveni proprietar al terenurilor statului concesionarul care face investiții pe terennul concesionat. De asemenea, menționăm că instanțele de judecată au dat hotărâri definitive în legătură cu terenurile deținute de drept de Statul Român, prin Consiliul Judetean Tulcea, nu de Agrodelta Sireasa, prin fostul senator Traian Rece, astfel încât acuzațiile pe care domnia sa le aduce Consiliului Județean Tulcea sunt nefondate și vor face obiectul unei viitoare acțiuni în instanța de judecată.

Toți jurnaliștii interesați de aflarea adevărului în legătură cu dreptul de proprietate al Statului Român asupra terenurilor din Delta Dunării sunt așteptați să solicite toate documentele necesare anchetelor jurnalistice, pe care Consiliul Județean Tulcea le va pune la dispoziție.” anunță Consiliul Județean Tulcea prin președintele său, Horia TEODORESCU.

1 COMENTARIU

  1. Situația e generalizată : de pildă situația cazarmelor dezafectate (de ce?) pentru a fi date UAT locale prin HG chipurile pentru dezvoltare locală (prin turism în primul rând) în realitate pentru a fi mai apoi înstrăinate. Culmea că deși HG (oricum aberante) spun că trec imobilele din domeniul public tot în domeniu public, mai apoi apar contracte cu efect de „vânzare cu totul” de la UAT la oamenii de bine. Ar fi utilă o investigație!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.