Din 1990 încoace s-a spus în România că niciun ministru al Sănătății nu este numit și nu rezistă în funcție fără acordul mahărilor din UMF-istan. Numai ce decid aceștia este minunat și perfect pentru sistemul sanitar românesc, personalul medical și pacienții trebuind să accepte și să-i venereze.
În urmă cu o lună, ministrul Sănătății declara însă că medicii noștri, “din păcate, în România nu sunt pregătiţi suficient în sistemul de educaţie. Practic, aparatura a luat-o puţin înaintea pregătirii resursei umane. (…) Am avut o discuţie cu conducerile universităţilor publice din România. Concluzia noastră a fost că avem nevoie de rezidenţi buni, de medici buni. Prin urmare, am sugerat ca examenul să fie unul foarte serios, să testeze cu adevărat cunoştinţele studenţilor. Nu că ar fi fost până acum altfel, dar trebuie să fim puţin mai exigenţi în ceea ce priveşte medicina.”
Medicul din Bruxelles care l-a primit pe tânărul ars la Piatra Neamț a confirmat după doar o lună spusele ministrului: procedurile aplicate pacientului în România au fost incomplete “Nu a fost o intervenţie chirurgicală, îmi asum tot ce spun. Deci intervenţia chirurgicală nu a fost suficientă. Au excizat o parte din pielea arsă, dar nu complet. Nu vreau să dau în colegi, dar sunt cărţi, dacă nu ştii, de acord, ne uităm că şi eu mă uit. A ajuns într-o stare mediocră şi după aceea ne-am ocupat de el.” a declarat medicul pentru PROTV. De altfel, regulamentele de pregătire sunt întocmite de UMF-istan iar cel puțin pe chirurgie plastică, medicii sunt pregătiți suboptimal așa cum recunoaște Asociația chirurgilor plasticieni. Detalii AICI. Totodată deși programele de pregătire sunt perimate, unii profesori le interzic rezidenților să audieze prezentările medicilor străini care conferențiază în România, detalii AICI.
Minunea prin care Pintea a pișcat UMF-istan-ul nu a durat decât câteva săptămâni pentru că într-un interviu acordat sâmbătă Cristinei Țopescu, (pe care îl puteți viziona la finalul articolului) Pintea s-a arătat uimită că a fost atacată de cei despre care a spus că nu sunt suficienți pregătiți și s-a sucit cu 180 de grade:
(Minutul 31.17) Cristina Țopescu: A, știu că v-ați pus foarte mulți medici în cap. Sau nu medici! Chiar și medici c-ați spus asta la un moment dat. Ați declarat zilele trecute ceva legat de felul în care, cât de pregătiți sunt rezidenții.
Sorina Pintea: Mă bucur că ați ridicat și problema aceasta. Poate pot, nu neapărat să mă disculp, dar cred că am fost înțeleasă greșit și spre marea mea surprindere m-au atacat chiar medicii tineri și nu-mi venea să cred. Deci îmi doresc ca lucrurile să fie foarte serioase. Un examen serios, asta pot să fac eu, de rezidențiat. Și apoi urmează Ministerul Educației. Eu aș vrea să ne respectăm tinerii. Asta n-au înțeles tinerii medici pentru că interviul a fost trunchiat. Nu s-a dat tot ce-am spus, s-a scos din context. N-a fost tendențios. N-a fost cu intenție. Cum se simte un medic tânăr care merge la un coordonator împreună cu 20 și el apucă abia să vadă peste umăr pacientul? I se pare corect? Eu nu cred. Cum se simte un medic tânăr că nu poate să pună mâna pe un aparat performant pentru că este unul singur și n-are acces decât o pilă sau două? Nu cred că se simte bine. Asta am vrut să spun. Nu mi-a venit să cred.”
(Minutul 33.14) Sorina Pintea: „Primesc mesaje. Comunic cu oameni. Rezidenții mi-au spus. Suntem puși să facem foi de observație, suntem puși să facem gărzi și nu suntem plătiți. Eu vreau să fie respectați pentru că și eu am copii de vârsta lor. Asta am vrut să spun. Dar s-a-nțeles greșit. Asta este. Eu merg înainte. Și-atunci am spus. Ministerul Sănătății face asta. Aștept Ministerul Educației. Până la urmă trebuie să ne dăm mâna să facem ceva. Avem profesori foarte buni, coordonatori foarte buni de rezidențiat. Haideți să-i utilizăm. Hai să respectăm acea normă de 5 rezidenți la un coordonator. Altfel n-o să putem merge înainte.”
Nici n-o să putem merge înainte cu un ministru a cărui anvergură durează câteva săptămâni și în general se raportează la spitalul din Baia Mare pe care l-a condus timp de 9 ani, care nu știe că ministerul Educației nu se implică în rezidențiat nici somat (și bine face).
Cum să chemi ministerul Educației să se implice după examenul de rezidențiat când angajații acestuia nu fost în stare să scoată niște manuale impecabile pentru școala primară? Cine din Ministerul Educației să se implice în activitatea de rezidențiat? Agramații Liviu Pop și Valentin Popa? Dăncilă care nu poate pronunța imunoglobulină? Asta ar mai lipsi!
De ce nu indrazneste nimeni sa puna degetul pe rana? De ce asteptam ca strainii sa ne atentioneze ca medicii nostrii nu sunt destul de bine pregatiti? De ce nu se face o analiza temeinica multidisciplinara si sa facem corectii acolo unde este necesar? Am ceva experienta in domeniul laboratorului si indraznesc sa declar ca nici coordonatorii si nici rezidentii nostri nu sunt destul de bine pregatiti.Ce sa zici cand un medic primar de laborator clinic nu poate face dg.diferential intre o reactie leucemoida si leucemie veritabila?Multe exemple as mai putea da.In loc de autoamagire ar fi indicat sa facem fiecare si autoanaliza.