Condiţiile privind prescrierile limitate ale medicamentelor aferente denumirilor comune internaţionale prevăzute în Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii medical din țara noastră, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi codurile de restricţie ale acestora sunt prevăzute prin protocoale terapeutice care se publică de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Protocoalele terapeutice constituie baza de prescriere şi monitorizare a medicamentelor care se acordă asiguraţilor pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicii care sunt în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătatate. Respectarea schemelor terapeutice stabilite conform protocoalelor terapeutice prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 este obligatorie pentru medicii aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.
Adică medicul care nu respectă protocoalele plătește din buzunar costul medicamentelor sau al spitalizării făcute în afara protocolului.
Ce se întâmplă însă când protocolul este greșit iar inspectorii care verifică respectarea lui, că sunt de la Casa de Sănătate sau de la Curtea de Conturi nu au cum să constate acest lucru, fiind economiști?
Ce ar trebui să aleagă medicul: să aplice ceea ce a învățat în facultate și să plătească din buzunar sau să aplice protocolul și să-i complice viața pacientului sau mai rău? Ce am face fiecare dintre noi în locul medicului?
Vă prezentăm un exemplu de greșeală din protocolul recent publicat de CNAS, identificat de medicul specialist Emil Octavian Iosef:
În protocol: „Insuficienţa cardiacă poate fi descrisă prin referire la ventriculul interesat (stânga sau dreapta) sau la faza afectată a ciclului cardiac (sistolică sau diastolică).
Clasificarea în IC stânga sau dreapta ţine cont de ventriculul afectat iniţial. În IC stânga, produsă de obicei de hipertensiune arterială sau de un infarct miocardic în ventriculul stâng (VS), simptomatologia legată de congestia pulmonară poate predomină la început. În IC stânga, simptomatologia legată de staza în circulaţia
sistemică (edeme periferice, hepatomegalie, ascita, efuziuni pleurale) predomină în faza iniţială.”
Minunat, numai că, ne explică doctorul Iosef corect este „În IC dreaptă, simptomatologia legată de staza în circulaţia sistemică (edeme periferice, hepatomegalie, ascita, efuziuni pleurale) predomină în faza iniţială” și ne arată pagina 173 din cartea „ Insuficienta cardiaca” scrisă de L.Gherasim și pagina 589 din Ion I Bruckner – Semiologie medicală și diagnostic diferențial.
Și acum ne imaginăm un pacient care se prezintă la medic cu simptome ca: edeme periferice, hepatomegalie, ascita, efuziuni pleurale. Conform cu ceea ce a învățat în cei peste zece ani de studii superioare (facultate+rezidențiat), medicul știe că pacientul are insuficiență cardiacă dreaptă dar ca să nu plătească din buzunar medicamentele pe care i le prescrie este obligat să scrie ca diagnostic insuficiență cardiacă stânga.
Dacă scrie IC dreapta și dozajul sau felul medicamentelor corespunde în protocol cu IC stânga, vine economistul de la Curtea de Conturi și obligă Casa de Sănătate să o impute spitalului iar acesta medicului.
Omul va merge din nou peste un timp la alt medic cu acest diagnostic inversat. Sau moare de infarct. Noul medic sau legistul va constata că primul medic „a greșit” pentru că pacientul are de fapt IC dreapta și nu stânga.
Și ăsta este doar un exemplu!
De ce trebuie să treacă medicii prin astfel de situații? Nu e suficient că responsabilitatea lor este cea mai mare dintre toate meseriile din lumea asta? Că o secundă poate face diferența între viața și moartea unui om în mâinile sale? Pentru că niște conțopiști inventează o birocrație imbecilă?
Președinte al Comisiei de Cardiologie este zeul din UMF-istan Dragoș Vinereanu despre care ziarul Curentul a scris deja că refuză să răspundă la întrebările de ce nu-și asumă prin semnătură curricula de pregătire în rezidențiat pentru specialitatea cardiologie. Detalii AICI.
Răspunsul se devoalează cu timpul: ca să nu fie tras la răspundere pentru incompetență sau neglijență!