Home Economic-Financiar Multinaționalele între MIT și ADEVĂR

Multinaționalele între MIT și ADEVĂR

DISTRIBUIŢI

MIT – Companiile mari NU declară profiturile în România? FALS!
MIT – Companiile mari au PROFITURI în creștere, dar NU plătesc salarii mai mari? FALS!
ADEVĂRUL (DEMONSTRAT ÎN 5 ETAPE) – Companiile mari declară profituri în creștere, plătesc salarii mai mari și sunt mai puțin predispuse la economie subterană comparativ cu microintreprinderile

În această perioadă, aceleași voci vehiculează opinii contradictorii în ceea ce privește fiscalizarea și comportamentul moral al companiilor mari, care prioritizeaza interesele acționarilor în dauna societății (statul român și populație).

Pe de o parte, firmele mari sunt blamate că NU declară profiturile la nivelul real în România, acestea fiind diminuate prin diverse tehnici situate la limita legii pentru a nu plăti taxele la nivelul corespunzător. Astfel, companiile mari sunt acuzate că nu contribuie așa cum ar fi corect la bugetul statului prin plata corectă a taxelor, ceea ce limitează ritmul dezvoltării din România (nu avem bani pentru autostrăzi, investiții în educație sau sănătate).

Pe de altă parte, aceleași companii mari sunt acuzate că înregistrează profituri mai mari (au fost opinii care susțin că randamentul capitalurilor firmelor din România este 36% (fals), comparativ cu 11% (realitatea)), dar NU majorează corespunzător salariile. Astfel, se promovează ideea că interesul și beneficiile angajaților, care muncesc pentru a se obține aceste profituri, rămân secundare comparativ cu interesele prioritare ale acționarilor, aceștia din urmă fiind mânați pe termen scurt de lăcomie și maximizarea randamentului!

Desigur, ambele afirmații NU pot fi adevărate în același timp! Este profitul companiilor mari în creștere și reflectă realitatea? Plătesc companiile mari salarii în creștere? Haideți să vedeți ce spun cifrele tuturor companiilor active în România în ultimul deceniu (dacă nici aici nu găsim adevărul, atunci unde?). În încercarea de a înțelege realitatea (așa cum ar trebui să facă orice economist bine intenționat, care nu are agendă / interese politice) am calculat evoluția profiturilor și salariilor companiilor în funcție de cifra de afaceri, considerând două categorii: microintreprinderile (firmele cu venituri sub 1 mil EUR) și companiile mari (care înregistrează venituri peste 1 mil EUR). Alegerea pragului de 1 mil EUR este justificată de implicațiile fiscale cauzate de această referință (companiile cu venituri sub 1 mil EUR având opțiunea să plătească impozitul pe cifra de afaceri (3% dacă au zero angajați sau 1% dacă au cel puțin 1 angajat), în timp ce marile companii sunt obligate să plătească impozitul aplicat profitului brut (asupra acestora planând astfel suspiciunea că există motivația reducerii taxelor prin diminuarea profitului brut).

ADEVĂRUL pe care îl găsesc este că firmele mari (care înregistrează o cifră de afaceri peste 1 mil EUR) declară profituri în creștere, plătesc salarii mai mari comparativ cu microintreprinderile și sunt mai puțin predispuse la evaziune fiscală comparativ cu firmele mici. Mai departe listez argumentele care m-au condus la această concluzie: continuarea AICI.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.