Sistemul de învățământ românesc s-a degradat an după an iar cel din domeniul sanitar nu putea face excepție. În afară de faptul că s-au înființat facultăți de Medicină ca ciupercile după ploaie, rezidenții nu mai primesc caietele de monitorizare a pregătirii (log-bookul) începând cu anul 2010.
Conform art. 10 din OG 18/2009, „activitatea de pregătire teoretică şi practică, reprezentată de baremul de manopere, proceduri, tehnici diagnostice şi terapeutice, este consemnată în două documente cu caracter obligatoriu, netransmisibile, denumite Carnetul de rezident şi Caietul de monitorizare a pregătirii rezidentului.”
Caietele de monitorizare sunt prevăzute în Ordinul ministrului Sănătății nr.1141/2007 și în Regulamentul de rezidențiat care prevede la art.11 că rezidenții au obligația să consemneze în caietul de monitorizare a pregătirii următoarele aspecte:
a) lista cazurilor examinate conform baremului curricular, cu specificarea diagnosticului și, după caz, a manoperelor/ procedurilor/tehnicilor efectuate, contrasemnate și parafate de îndrumătorul de rezidențiat;
b) data efectuării fiecărei gărzi, semnată și parafată de medicul șef de gardă;
c) detașările, perioada acestora și modulele efectuate pe durata detașării, cu avizul coordonatorului de program;
d) modulele de pregătire, perioada în care au fost efectuate, evaluările și rezultatele obținute, cu semnătura și parafa coordonatorului sau directorului de program pentru modulul respectiv;
e) manifestările de educație medicală continuă la care a participat, cu numărul diplomei de participare;
f) lucrările științifice comunicate/publicate, în situația în care respectivele manifestări științifice sunt elaborate sau finanțate cu sprijinul coordonatorului de program;
g) studiile clinice efectuate, cu avizul medicului curant al pacienților incluși în studiile clinice sau activitățile științifice respective.
(2) Acuratețea datelor consemnate în Caietul de monitorizare a pregătirii rezidentului este certificată prin semnătură și parafă de către îndrumătorul sau responsabilul de formare în rezidențiat.
Medicul specialist Octavian Iosef a trimis o solicitare către Ministerul Sănătății pentru a primi caietul său de rezidențiat: „în luna august 2018 am fost la un stagiu într-un spital din Franța. Șeful secției mi-a cerut caietul log-book…i-am explicat că nu am așa ceva…șeful secției mi-a spus că i se pare incredibil…”. Vezi AICI cererea medicului care a devenit specialist în 2015. În paralel, doctorul a sesizat și Avocatul Poporului.
După patru luni, omul primește răspuns nu la cererea lui, ci la cea adresată prin Avocatul Poporului, vezi foto.
Pe scurt, cele două semnatare Gabriela Angheloiu, absolventă de Drept la Particulară care se crede mai medic decât medicii (vezi AICI) și Violeta Sburlea acuzată că încasează câte 100 de Euro de la fiecare rezident (vezi AICI) îl anunță că din motive obiective, Ministerul Sănătății a încălcat legea și nu a mai furnizat log-book-ul rezidenților din 2010 încoace și că abia după zece ani se va reîncepe furnizarea către rezidenți a caietului de monitorizare și îl va primi și medicul reclamant pe al lui deși nu mai este rezident de trei ani.
Doctorul Iosef ne-a declarat: „Eu sunt deja medic specialist medicină internă. Caietul logbook se dă medicilor rezidenți, la începutul pregătirii în rezidențiat. Caietul logbook este calculat la ore de pregătire, legal nu poți scrie retroactiv în logbook. Sunt curios ce fel de logică este asta”.
Noi așteptăm să vedem ce măsură ia Avocatul Poporului având în vedre că mii de rezidenți au devenit specialiști cu încălcarea OG 18/2009. Dacă acești medici vor avea vreo piedică în cariera din țară sau străinătate, conțopiștii inconștienți din Ministerul Sănătății vor înfunda pușcăria pentru abuz în serviciu. În caz de malpraxis acești medici pot invoca cu succes, pregătirea deficitară și lipsa caietului de rezident: vinovați sunt conțopiștii din minister. Ei să plătească și penal și civil!
Lista miniștrilor Sănătății care nu au livrat log-bookurile este: Cseke Attila, Ritli Ladislau, Vasile Cepoi, Victor Ponta, Raed Arafat, Eugen Nicolăescu, Nicolae Bănicioiu, Patriciu Achimaș-Cadariu, Vlad Voiculescu, Florian Dorel Bodog, Sorina Pintea.
Eu nu cred ca se va intinpla ceva asa este nu doar in m.sanatati ci in toate ministerele .
Daca vreodata vreun ministru incerca sa faca curatenie asta nu era posibil fiindca partidul din care facea parte era acuzat de epurare politica si atunci sa lucrat mai simplu cit sunt la putere tu nu te bagi nici eu nu voi face nimic cand va veni vremea ta asta a fost este si sper ca nu va mai fi.
Ce sai fac mia ramas doar speranta.
Întreb pentru un prieten
De unde aveți informațiile astea cu tenta
Când acuzați nefondat putem sa ne luam de neamurile voastre?
Numai voi aveți dreptul de a arunca cu noroi?
Amice, ești idiot? Cum să acuzăm nefondat dacă am publicat documentul? Nu trebuie să ne cereți voie să ne înjurați este o țară liberă!:)