Acum 2 săptămâni, ministrul Sorina Pintea mi-a răspuns oficial şi mă asigura că toate cele 3 studii de fezabilitate (pentru spitalele regionale din Iaşi, Craiova şi Cluj) sunt gata. Ieri, la Iaşi, acelaşi ministru declara că doar cel pentru Iaşi este gata.
Guvernul a adus situaţia celor 3 spitale regionale într-un haos total. Nimeni nu ştie exact ce se va întâmpla, când şi cum. Miniştrii se contrazic între ei, se contrazic cu comisarul regional Corina Creţu, iar mai nou se contrazic cu propriile declaraţii date sub semnătură. Declaraţia dată ieri, la Iaşi, de către ministrul Sorina Pintea, conform căreia doar studiul de fezabilitate pentru spitalul din Iaşi este gata, a scos la iveală prima minciună care poate fi probată public, negru pe alb.
Tocmai pentru că am sesizat confuzia totală a guvernului în ce priveşte construirea celor 3 spitale regionale, la începutul anului am solicitat o serie de informaţii legate de evoluţia acestor spitale, de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Fondurilor Europene, în baza Legii privind accesul la informaţiile de interes public. La întrebarea mea, dacă cele 3 studii de fezabilitate sunt finalizate, răspunsul ambelor ministere a fost: „Proiectele studiilor de fezabilitate au fost primite de către Ministerul Sănătăţii la finalul anului 2018 şi transmise la AM POR pentru a fi notificate Comisiei Europene”.
Prin urmare, îi solicit public ministrului Sănătăţii să spună când anume a minţit: în răspunsul oficial la adresa înaintată de mine, pe care l-a şi semnat, sau ieri, la Iaşi, când doamna ministru a dat startul amăgirilor de campanie electorală.
În doilea rând, îi solicit public ministrului Sănătăţii să spună dacă starea dezastruoasă a bugetului de stat este adevărată cauză pentru care cele 3 spitale regionale vor fi probabil construite după 2021.
Trecând peste justificările superficiale ale guvernului, singura explicaţie plauzibilă pentru refuzarea fondurilor europene actuale este starea dezastruoasă a bugetului de stat, care nu poate suporta cofinanţarea proiectului de peste 1 miliard de euro pentru cele 3 spitale regionale. Oricine cu minime cunoştinţe privind accesarea fondurilor europene ştie că beneficiarul, adică Guvernul, poate solicita redirecţionarea fondurilor din alte programe pentru a demara cât mai repede construcţia spitatelor regionale.
Reamintesc Guvernului că prin amânarea construirii spitalelor regionale nu îşi respectă propriul program de guvernare 2017 – 2020, în baza căruia a primit votul de încredere al Parlamentului României şi că vremea bilanţului se apropie cu repeziciune.
Marian- Jean Marinescu
Europarlamentar PNL
Vice-preşedinte al Grupului Partidului Popular European