Puțini ar fi crezut că, la 30 de ani de la căderea comunismului în România, o putere coruptă politic va pune sub semnul întrebării valorile democratice ale țării. Suntem în situația, alături de majoritatea țărilor din fostul bloc comunist, să fim aruncați din nou în zona instabilității, sub conducerea unor marionete care ascund interese tot mai meschine.
Prin tehnici iscusite de propagandă, agenda publică este intoxicată de tot felul de teme fără legătură cu viața de zi cu zi a cetățeanului. Discutăm la nesfârșit despre persoane, în loc să ne preocupe România pe care dorim să o construim. Toate subiectele aruncate de coaliția PSD-ALDE, prin mijloacele de manipulare, sunt trucaje ale realității, sferturi sau zecimi de adevăr prezentate drept mari dezvăluiri.
În acest context, societatea românească se divide tot mai mult. Pe de o parte, sunt românii care se zbat la limita supraviețuirii și sunt ținuți captivi în sărăcie, în lipsa unei strategii reale de dezvoltare a comunităților din care fac parte. Sunt mințiți că sărăcia lor se datorează străinilor din vestul Uniunii Europene. Li se servesc teorii ale conspirației, blocându-le orice orizont real de prosperitate. Pe de altă parte, sunt românii din urbanul mediu și mare, alături de Diaspora, care nu concep reinstaurarea unui regim semi-democratic sau a unei economii de pradă conduse de politicieni cu apucături autoritare. Acești oameni nu cunosc altceva în afara libertății depline și nu concep ca România să renunțe la atașamentul față de UE ori NATO.
În următorii doi ani, când vor fi patru runde de alegeri, lupta se va da între două tipuri radicale ale sistemului politic, între capul plecat și libertate. Dacă toată clasa politică din România ar fi abordat responsabil rolul nostru în Europa și ar fi pus mai presus de orice interesele cetățenilor onești ai țării, nu am fi ajuns la un asemenea moment de cotitură istorică. De triumful libertății și democrației depinde destinul nostru pentru următorii ani!
Prof. univ. dr. Dumitru OPREA
Deputat PNL de Iași