Vicepreședintele Asociației Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, a depus astăzi o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție pe numele Primarului General Gabriela Firea pentru abuz în serviciu cu foloase necuvenite pentru altul.
Plângerea penală vine în urma adoptării de către Consiliul General al Capitalei, în luna ianuarie, a Planului Urbanistic Zonal al Sectorului 3, prin care șase terenuri, în suprafață totală de 43 de hectare, își schimbă în mod nelegal destinația din spații verzi în zone construibile.
Această plângere penală îi vizează și pe arhitectul şef al municipiului Bucureşti, Ştefan Călin Dumitraşcu, directorul Direcţiei Juridice din Primăria Capitalei, Adrian Iordache și pe secretarul general al municipiului Bucureşti, Georgiana Zamfir, deoarece au propus votului consilierilor generali un PUZ vădit nelegal.
” Bucureştiul are două probleme mari – traficul şi poluarea. Suntem între primele oraşe din lume când vine vorba de trafic şi între primele oraşe din Europa la poluare. Cauza: supraaglomerarea, construirea în exces şi dispariţia spaţiilor verzi. Prin PUZ Sector 3, care a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti la sfârşitul lui ianuarie, sunt potenţate exact aceste fenomene, în sensul că o parte importantă din spaţiile care sunt prevăzute ca spaţii verzi în Planul Urbanistic General, adică peste 40 de hectare, devin construibile şi nişte zone care au un regim de construire rezonabil devin construite în exces prin PUZ Sector 3, şi vorbim în acest caz de peste 50 de hectare”, a spus deputatul Nicușor Dan, vicepreședinte al ASB.
Nicușor Dan a precizat că prin aceste modificări nelegale ale PUZ Sector 3 se va crea în sector un surplus de 1,2 milioane de metri pătraţi construibili, care reprezintă practic un cadou de circa 290 milioane de euro pentru investitorii imobiliari.
„Pe terenurile care au funcţiunea de spaţiu verde, Planul Urbanistic General permite construire a 20% din suprafaţa terenului, suprafaţă desfăşurată. Prin PUZ sector 3 se trece de trei ori suprafaţa terenului, asta înseamnă un surplus de 1,2 milioane de metri pătraţi construiţi. Dacă proprietarii care au aceste terenuri ar fi vrut să cumpere teren pentru a construi pe 1,2 milioane metri pătraţi, ar fi trebuit să plătească o sumă de ordinul a 290 milioane de euro. Deci, PUZ Sector 3 este un cadou de 290 de milioane de euro pentru nişte private, în schimbul supraaglomerării unui oraş deja aglomerat şi al dispariţiei unor spaţii verzi care sunt prevăzute în Planul Urbanistic General”, susține Nicuşor Dan.
În plângerea depusă la DNA, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul susţine de asemenea că cinci terenuri, în suprafață totală de 63,5 hectare, își schimbă în mod nelegal funcțiunea, crește coeficientul de utilizare a terenului, iar valoarea foloaselor necuvenite în acest caz este de circa 260 milioane de euro.
Plângerea penală vizează de asemenea autorizațiile de construire nelegale emise pe șase spații verzi din Sectorul 3. (vezi Anexe 2-6). Construcțiile în cauză sunt efectul autorizațiilor de construire ilegale emise de către Ștefan Dumitrașcu, architect șef al Sectorului 3, împreună primarul Robert Negoiță. Autorizațiile de construire au fost date pe spații verzi, încălcându-se flagrant legea.
Propunând acum Consiliului General acest PUZ al Sectorului 3, Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect șef al Sectorului 3 și actual arhitect șef al Capitalei își folosește practic funcția publică pentru a-și acoperi nelegalitățile comise la Sectorul 3.
Doamne ajută, dar cu șacalii de la conducerea țării nu prea cred că sunt șanse de a salva ceva în țara asta.
@Leria Romania mai poate fi salvata doar daca se respecta principiile de baza ale functionarii unei societati MODERNE bazate pe stiinta si cunoastere, OMUL POTRIVIT LA LOCUL POTRIVIT SI OMUL SFINTESTE LOCUL. De 30 de ani in ROMANIA PRABUSITA omul OTRAVESTE sau spurca locul si tot omul nepotrivit si bandit il gasesti in tot locul, mai ales in functii publice importante si bine platite.