Home Actualitate Cu o pensie de 18.500 lei lunar, Dan Voinea a mințit ca...

Cu o pensie de 18.500 lei lunar, Dan Voinea a mințit ca să se răzbune pe Kovesi. De fapt niciun dosar penal nu a fost eliminat din arhivă după 1989

DISTRIBUIŢI

Principalul anchetator de după 1989 în dosarul Revoluției a fost procurorul ceaușist Dan Voinea care a încasat din pensie până acum peste 15 miliarde de lei și dacă va trăi până la 90 de ani, acesta va încasa din pensii peste 1,5 milioane de EURO. La momentul pensionării lui Voinea în 2009, la vârsta de 59 de ani, Codruța Kovesi, procuror general la acel moment, afirma că nu trebuia aprobată decizia de pensionare deoarece acesta „a săvârşit grave abateri constând în încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la incompatibilităţi şi exercitarea funcţiei cu rea-credinţă dar acţiunea disciplinară a rămas fără obiect, ca urmare a pensionării. Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a explicat atunci povestea scandaloasă a generalului Voinea cu amănunte de necrezut, dacă nu ar fi fost documentate de inspectorii CSM, care au constatat nereguli fără precedent în instrumentarea dosarelor Revoluţiei şi Mineriadei: „Am avut începeri de urmărire penală faţă de persoane decedate, începeri de urmărire penală deşi faptele au fost prescrise, începeri de urmărire penală pentru fapte care nu existau în Codul Penal la data cånd se presupune că au fost comise. Vorbim de acte dispuse în dosar şi de începeri de urmăriri penale? Ştiţi cum se începea urmărirea penală în dosarele astea (ale lui Voinea)? Pe hârtii fără antet, scrise de mână, fără încadrare juridică, trecute nişte nume, 10-20 de nume dintre care 10 sau 15 persoane decedate, neînregistrate“, a acuzat public Kovesi modul în care se făcea că lucra procurorul militar Dan Voinea.

Marți seara, la România TV, Dan Voinea a mințit despre modul în care mai multe documente au fost distruse în mandatul de procuror general al Laurei Codruța Kovesi.

„Eu l-am anunţat nu numai pe domnul Oprea (istoricul Marius Oprea), ci şi pe preşedintele CNSAS care lucra la o modificare a legii arhivelor, pentru că în câteva şedinţe de lucru pe care le-a ţinut domnul Vasilache, care era şeful secţiei Parchetelor Militare, s-a pus problema distrugerii tuturor dosarelor de Revoluţie, de mineriade şi cele care se refereau la victimele comunismului, pentru că se împlinise termenul de păstrare.

Până în 1995, toate aceste dosare cu victimele de la Revoluţie şi mineriade fuseseră soluţionate cu NUP. Şi, din 1995 până în 2005, trecuseră zece ani. Am intrat atunci în panică şi am zis să cer sprijinul acestor oameni care aveau mare influenţă la vremea respectivă şi chiar l-am rugat pe preşedintele CNSAS să introducă legea arhivelor, ca aceste dosare care cuprind foarte multe documente legate de istoria României să nu fie distruse şi să le preia CNSAS.

Domnul Oprea a reuşit să facă rost de registrele privind evidenţa tuturor lucrătorilor din Administraţia Penitenciarelor de la timpul respectiv, de la toate închisorile din România, în special de la cele unde erau foştii deţinuţi politic, și de la Aiud. Doamna Kovesi era în cunoştinţă de cauză pentru că, în mai multe rânduri, a ieşit public şi a făcut afirmaţii mincinoase că dosarele au stat la mine 17 ani. Trebuia să cad eu ţap ispăşitor pentru lucrul acesta, deşi eu le primisem în 2005.

Documentele o încurcau pentru că foarte mulţi din vechea administraţie a penitenciarelor aveau legături cu securitatea şi erau încă în funcţii. Şi atunci, doamna Kovesi care avea simpatii în zona aceasta nu era interesată să rezolve acest dosar.”, a spus Voinea la România TV.

Astăzi, Parchetul General a anunțat printr-un comunicat că niciun dosar nu a fost eleiminat din arhivă. „În conformitate cu dispozițiile art. 102 alin. 1 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și dispozițiile art. 14 alin. 2 din Legea Arhivelor Naționale nr. 16/1996, republicată, documentele create și deținute de Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sunt inventariate și păstrate în arhiva acestei sectii.

În perioada 1989-2019, comisiile de selecționare a documentelor aflate în păstrarea Secției Parchetelor Militare nu au formulat propuneri de eliminare a unităților arhivistice constituite din dosare penale.

În consecință, toate dosarele penale în care s-au dispus soluții de netrimitere în judecată, înregistrate în evidențele acestei secții în perioada mentionată anterior, sunt păstrate în arhiva unității”.

Citește și CEDO ne-a condamnat din nou pentru mușamalizarea dosarului Revoluției. Procurorul de caz Dan Voinea are o pensie de peste 60.000 EURO pe an

4 ARII

  1. TRADATORUL ESTE VERISORUL NORICAI NICOLAE (un politruc veritabil). EA MAI ARE SI ALTI TRADATORI verisori precum PAUL SARBU fost (tractorist de Rm-Sarat) dar si CONSILIER M.I. si PREZIDENTIAL bagat si el in afacerea murdare cu Petromidia C-ta ingropata bineinteles de verisoara PROCURATOAREA- BOLSEVICA… viitoare europarlamentar de kkt.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.