Ministrul Sănătății anunță că a continuat seria vizitelor „inopinate”, mergând la Spitalul de Urgență Cluj. Fotografiile postate de ministru pe Facebook o arată fără obișnuitul halat de protecție. Pintea a vânat în detaliu neregulile și a expus fotografiile pe pagina sa de Facebook. La spitalele din fiefurile PSD nu a prezentat public neregulile. Doar are și ea o misiune de la Dragnea.
„Seara trecută am continuat seria de vizite inopinate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, în Unitatea de Primiri Urgențe și Secția de ortopedie.
Pentru că, la Cluj, clădirea spitalului este în sistem pavilionar, la UPU erau mulți pacienți care așteptau să fie transportați cu ambulanța în secțiile în care urmau să fie investigați. Dat fiind că vorbim despre gestionarea urgențelor medicale care se prezintă în această unitate, este necesar ca spitalul să aibă o ambulanță proprie care să asigure transportul pacienților care necesită investigații în cel mai scurt timp, nu doar atunci când serviciul de ambulanță Cluj poate asigura transportul acestora într-o secție în alta.
Din păcate, am vazut că în secția de ortopedie nu se poate opera în weekend, iar cazurile care necesita intervenții chirurgicale sunt transferate în alte spitale.
De asemenea, imaginea pe care pacienții o vad când intră în acest spital este dezolantă, lipsa de organizare și mizeria din curtea spitalului nu e o carte de vizita demna să dea încredere celor care vin aici pentru a-și rezolva o problemă medicală.
Ministerul Sănătății finanțează anul acesta achiziția de aparatură medicală solicitată de SCJU Cluj, însă acest lucru nu este suficient pentru ca pacienții să beneficieze de un act medical de calitate acordat în condiții de siguranță. Este nevoie de fonduri care să asigure condițiile desfășurării actului medical, iar acestea trebuie finanțate de către Consiliul Județean, care este proprietarul clădirii in care functionează spitalul.
Este necesară o mai bună colaborare a autorităților locale și județene cu Ministerul Sănătății și am solicitat acest lucru în repetate rânduri, inclusiv pentru construcția Spitalului Regional din Cluj.
Studiul de fezabilitate și studiul pentru impactul de mediu pentru Spitalului Regional Cluj sunt pe ultima sută de metri, urmând ca după finalizarea lor să fie depusă cererea de finanțare la Comisia Europeană. Spitalul Regional Cluj va fi o unitate medicala de elita care va deservi pacienții din județele din regiunea de Nord-Vest a României”, a scris Pintea pe Facebook.
Despre liftiera de la spitalul din Craiova, fieful Olguței Vasilescu și al soțului său, care ceruse șpagă din produsele aduse pentru copii bolnavi de cancer, nu s-a mai auzit nimic pentru că ancheta a concluzionat că femeia glumise!
Dragi colegi medici,
Nu inteleg cum puteti accepta ca acesta duduie sa va fie ministru. Cunosc foarte bine situatia medicinei din Romania deoarece am activat ca medic in aceasta tara pentru multi ani pana mi-a venit mintea la cap si am plecat in Franta. In noua aceasta tara muncesc si sunt apreciat in conformitate cu pregatirea pe care o am si ma simt respectat atat de pacienti cat si de factorii de decizie. Nu isi pune nimeni problema sa ne jigneasca sau sa fim facuti responsabili pentru nascocirile vreunui ministru. De altfel medicii romani sunt foarte bine vazuti in aceasta tara. Singura mica dificultate de adaptare a fost bariera lingvistica (dar in maxim 2 luni puteam sa ma descurc ca si unul de al lor).
In aceste tari vestice (Franta, Anglia, etc) sistemul de sanatate este un bun national si nu iti permiti tu, mai ales ministru, sa vii pe post sa il dicreditezi sau sa arunci cu noroi in personalul medical. Englezii au fost in stare sa voteze iesirea din UE pentru ca sistemul national sa primeasca o suma de bani in plus. In schimb in Romania pe nimeni nu intereseaza unde se duc banii din sanatate. Dupa ce numarul contribuabililor se reduce de la an la an prin plecarea populatie active la munca in strainatate, dupa ce ministerul finantelor administreaza banii dupa bunul plac, dupa ce fiecare are un salariu pe cartea de munca si alta primeste la negru de la patron, majoritarea pacientilor au asteptari ridicol de mari, toti vor rezolvati imediat in conditii de 5 stele daca s-ar putea.
Imi amintesc de vremurile in care trebuia sa profesez in Romania si resterilizam de „n” ori dispozitive chirurgicale care treoretic ar fi fost de unica utilizare. De multe ori se intampla ca dispozitivul respectiv (de exemplu un dispozitiv de hemostaza vaculara) sa cedeze in timpul interventiei. Credeti ca interesa pe cineva? Tu erai singurul responsabil de orice se intampla rau, nici vorba sa vina cineva sa te ajute sa progresezi sa mergi mai departe. Nici vorba sa ne apropiem din punct de vedere tehnologic de colegii nostri de peste hotare. Diferenta de dotare este asa de mare incat incepuse sa imi fie frica sa operez stiind foarte bine ca multe din complicatii le puteam evita cu dispozitive noi si performante, cu consumabile moderne, doar prin simpla adaptare la tehnologia secolului 21.
Sa ne alegem cu ce sa operam? Poate in visele noastre. Sa fim apreciati si sustinuti daca incercam o operatie in premiera? Sa imi plateasca spitalul un congres sau sa ma trimita la o specializare? Nici nu se punea vorba, poate doar in visele mele. Plata interventiilor chirurgicale de catre Casa de Asigurari de sanatate era o gluma proasta. Puteam folosi in aceea operatie un singur dispozitiv care costa cat intreaga suma pe care o primeam de la casa pentru un pacient internat. Pentru o interventie la care spitalul din Franta primeste 20000 Eur noi primeam in Romania 1500 lei. Si atunci ce faceam ca sa supravietuim? Carpeam aparatura medicala fara sa avem competentele necesare, resterilizam dispozitive care nu aveau aceasta indicatie, ne zbateam sa salvam pacienti cu aparatura primitiva si invechita din punct de vedere moral.
Traiam intr-un sistem in care simteam ca sunt singurul impotriva tuturor, doream sa fac bine dar intalneam doar obstacole. Stie aceasta duduie ca multe din aparatele din spitale nu au verificarile periodice obligatorii si ca doar prin acest fapt nu sunt conforme cu practica medicala? Am activat intr-un spital universitar si nu stiam la vremea respectiva sa avem aparate de anestezie pe care firma producatoare sa le verifice, sa le schimbe filtrele sau pur si simplu sa le steraga de praf. Din punct de vedere al instrumentarului chirugical totul era jalnic. Aveam foarfece care nu taiau, cautere care nu coagulau, aparate LigaSure resterilizate de foarte multe ori, stepplerele erau doar un vis. Eram pus sa fac performanta fara nimic. Diferenta in Franta este ca aici imi aleg singur cu ce vreau sa lucrez si spitalul imi cumpara ce doresc. Cate operatii se fac in ziua respectiva atatea linii operatorii avem si totul se sterilizeaza la plasma. Imi amintesc ca in Romania toate trusele chirurgicale sau dispozitivele endoscopice sau laparoscopie se resterilizau intre operatii. Se realizau foarte multe operatii in aceeasi zi cu aceeasi aparatura resterilizata chimic de multiple ori. Acest circar de ministru stie ca poti sa reduci rata infectiile instraspitalicesti doar prin simpla crestere a instrumentarului chirurgical astfel incat sa nu se mai faca resterilizarea chimica si sa se treaca la o resterilizare prin plasma?
Am citit ca doctorii sunt gasiti de catre acest ministru responsabili de infectiile din spitale doarece nu se spala pe maini. In orice tara civilizata Colegiul Medicilor nu ar fi acceptat aceasta ticalosie si aceasta madam care isi spune ministru ar fi parasit postul a doua zi. Oricum pe voi doctorii din Romania nu va apara nimeni. Asigurarile de malpraxis sunt de forma, pacientii se pot indrepta direct asupra voatra si nu cum ar fi normal asupra institutiei in care lucrati, puteti fi condamnati penali ca niste infractori de rand.
Va dati seama ca aceasta cucoana are fiul condamnat pentru trafic de droguri? Cum poate cineva sa se ocupe de un intreg sistem de sanatate cand nu poate creste si educa un copil. Ce o recomanda? Faptul ca a fost manager intr-un spital de provincie?
Stie oare dumneaei ca nu exista o lege a sanatatii care sa fie conforma cu cerintele acestui secol? Stie oare ca reforma nu se poate incepe prin acuzarea si dispretuirea publica a personalului medical, prin simplul fapt ca va trebui sa ii atragi de partea ta, sa ii tii in tara, sa ii faci sa suporte pentru inca niste ani buni un sistem putred de sanatete. Se tot vorbeste de conditiile mizere din spitale dar aceste conditii nu sunt suportate in primul rand de medicii care petrec zeci de ani in aceste spitale? Credeti ca doar pacientii au de suferit? Stie madam ministru care este numarul de ore maxim pe care trebuie sa-l respecte saptamanal orice medic din UE?
Ce a facut pana acum acest ministru? Nimic. Din punctual meu de vedere un ministru ar trebui sa se ocupe de politicile de sanatete, sa caute finantari, sa modernizeze spitalele, sa antreneze corpul medical, sa-l motiveze si nu sa caute gandacii dupa usa in niste spitale construite in urma cu multi zeci de ani, multe dintre ele cu alta destinatie. Cum se pot face circuite modern in spitale construite in perioada interbelica? Dute cucoana in alte tari mai rasarite si vezi cum arata un spital modern! Deschide ochii sa vezi ce personal auxiliar are un spital, oameni instruiti astfel incat sa faca toata treaba de sustinere si sa-si aduca suportul necesar personalului medical.
A marit salariile si apoi a trambitat pe toate posturile pentru ca doctorii sa apara rusinati in fata pacientilor ca si cum nu ar merita aceste salarii. Sa intelegi cucoana ca in strainatate se castiga nu mult ci foarte mult in medicina. Si toti medicii pe care i-am inatalnit in lumea asta lucreaza cu dragoste pentru meserie dar si cu un sentiment de multumire atunci cand sunt platiti corespunzator. Isi inchipuie cineva ca aceasta meserie cu riscuri foarte mari se face de amorul artei? Poate fi cineva asa de neghiob, in afara fatucilor de la televizor care citesc de pe prompter si care cad in extaz cand lovesc in personalul medical, care sa-si inchipuie ca doctorii nu vor sa castice foarte bine oriunde s-ar afla ei pe planeta asta si nu fac aceasta meserie si pentru bani?
Acum castig pentru 10.000 Eur net si am toate sansele ca aici in Franta sa ajung la 15000 Eur net pe luna. Nu sunt obligat sa folosesc materiale sanitare castigate prin licitatie publica (pe principiul cel mai ieftin) pentru ca asa se face medicina in Romania, cu ce este mai ieftin. Ma protejeaza atat spitalul cat si asiguarea de malpraxis pe care o am. Nici vorba sa ma reclame penal un pacient deoarece activitatea medicala se face in cadrul organizat si o eroare nu poate fi incadrata ca orice golanie in penal. Pot evolua profesional si sunt respectat.
Crezi tu ministru incropit de PSD dupa o foarte scurta perioada de glorificare in presa loiala ca o sa tii medicii in tara sau ca se va intoarce cineva? Te inseli dar acesta prosteala din capul tau va avea consecinte deosebit de grave asupra sanatatii romanilor pentru ca pur si simplu vor ramane fara doctori. Si atunci sa vad daca tu sau alti ministrii (gen Voiculescu) care ati gasit in personalul medical vinovatul pentru dezastrul din sanate veti respunde daca nu penal macar in fata romanilor.
Aceste randuri au fost scrise pentru colegii mei care merita mult mai mult decat primesc de la acest sitem medical condus dezastruos de o cucoana ticaloasa. Stiu ca multi dintre voi sunteti valorosi si sunt convins ca veti fi apreciati inzecit in afara tarii.
Subscriu la mesajul de mai sus, mai putin la pasajul cu Brexitul. Britanicul a votat pentru Brexit pentru a stopa venirea romanilor si a bulgarilor in UK.
Si eu sunt plecat de 10 ani in UK, am constatat acelasi respect ne-fatarnic fata de medici si nu o sa ma intorc pentru ca in sfarsit se dau salarii relativ mai decente medicilor romani.