„Joaca de-a funcțiile publice, practicată de PSD pe fondul conflictului intern, pune în pericol accesul pacienților din întreaga țară la servicii medicale și poate bloca activitatea sistemului sanitar. Din păcate, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a fost și este, în guvernarea PSD, victimă politică. În plină perioadă de negociere a contractului – cadru, în baza căruia se vor deconta serviciile medicale, premierul Viorica Dăncilă a decis să facă o nouă schimbare la conducerea CNAS, la doar câteva luni de la precedenta numire la vârful instituției.”, consideră deputatul PNL Antoneta Ioniță, membru al Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților.
„Pentru pacienții din întreaga țară, care au nevoie de acces la servicii medicale, contează mai puțin cine deține șefia Casei Naționale de Sănătate. Important este ca noul contract-cadru, care aduce noi reglementări pentru medici și pacienți, să intre în vigoare de la 1 iulie 2019, astfel încât furnizorii de servicii medicale să poată încheia contracte cu casele de asigurări. Numirea lui Răzvan Vulcănescu, care a mai condus CNAS până acum de două ori (septembrie 2017 – noiembrie 2017 și ianuarie 2018 – ianuarie 2019) nu reprezintă o garanție că va fi respectat calendarul convenit, în condițiile în care, în timpul mandatului său, semnarea contractului – cadru a fost amânată de câteva ori.
Și nu doar pacienții sunt afectați de această degringoladă, ci și medicii de familie, care continuă să ofere asistență medicală la valori de contract care abia le asigură supraviețuirea, în condițiile în care guvernanții au promis că valoarea serviciilor decontate va crește. În realitate, însă, la jumătatea anului 2019, discrepanțele dintre veniturile medicilor și asistentelor din rețeaua primară și cele ale personalului medical din policlinicile și spitalele de stat sunt uriașe și amplifică criza de personal, iar cheltuielile din cabinete abia pot fi acoperite.
Acestea sunt realitățile care ar trebui să devină priorități pentru Viorica Dăncilă și pentru ministrul Sorina Pintea, și nu ”rotirea de cadre” de la vârful instituțiilor, făcută nu în funcție de competențele celui numit, ci în funcție de tabăra care deține supremația în PSD. Solicit Guvernului ca, la 1 iulie, să avem un nou contract-cadru funcțional și să nu mai inventeze un alt termen pentru amânarea lui!”, conchide Antoneta Ioniță, de profesie medic.