Home Actualitate Statul își bate joc de mama Luizei Melencu: DIICOT a anulat ilegal...

Statul își bate joc de mama Luizei Melencu: DIICOT a anulat ilegal amenda de 5000 de lei

DISTRIBUIŢI

Fostul preşedinte Traian Băsescu a explicat că anularea amenzii aplicate de DIICOT Monicăi Melencu, mama unei dintre fetele dispărute în Caracal, a fost anulată ilegal, joi, 3 octombrie de procurori. Anularea nu putea fi făcută decât de un judecător.

„În mod categoric, odată cu ieşirea preşedintelui s-a intrat în zona populismelor: tăiem amenda… eu nu spun că nu a fost prea mare, 5.000 de lei, o amendă uriaşă, a fost mult prea mare, dar putea fi contestată la Tribunal, că familia Luizei este foarte bine asistată de avocatul Tonel, putea să facă o întâmpinare la Tribunal să i-o anuleze sau să i-o reducă, nu trebuia să se procedeze la o anulare administrativă ilegală a acelei amenzi”, a adăugat fostul preşedinte, la B1 TV.

Potrivit art. 284 din Codul de procedură penală, anularea amenzii poate fi dispusă de judecătorul de drepturi şi libertăţi. Nu există prevederi referitoare la anularea amenzii de către procuror:

„(1) Amenda se aplică de organul de urmărire penală prin ordonanţă, iar de judecătorul de drepturi şi libertăţi, de judecătorul de cameră preliminară şi de instanţa de judecată, prin încheiere.

(2) Persoana amendată poate cere anularea ori reducerea amenzii. Cererea de anulare sau de reducere se poate face în termen de 10 zile de la comunicarea ordonanţei ori a încheierii de amendare.

(3) Dacă persoana amendată justifică de ce nu şi-a putut îndeplini obligaţia, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată poate dispune anularea ori reducerea amenzii.

(4) Cererea de anulare sau de reducere a amenzii aplicate prin ordonanţă va fi soluţionată de judecătorul de drepturi şi libertăţi, prin încheiere.

(5) Cererea de anulare sau de reducere a amenzii aplicate prin încheiere va fi soluţionată de un alt judecător de drepturi şi libertăţi, respectiv de un alt judecător de cameră preliminară ori de un alt complet, prin încheiere.”

Așadar dacă anularea amenzii e ilegală, înseamnă că amenda e valabilă? Totuși Monica Melencu e o femeie fără studii juridice și care nu-și permite să plătească avocați. Ce ar trebui ea să facă? Ce în sufletul bietei femei?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.