Prost sfătuită, Viorica Dăncilă a semnat ieri acte oficiale deși nu mai era prim-ministru. Acuzația o face indirect Eugen Orlando Teodorovici, fost ministru de Finanțe care a declarat răspicat marți la predarea mandatului: „Ieri nu ne-am împrumutat noi pentru că ieri a fost alt guvern.”â Eu, ca ministru de Finanţe, nu mi-am dat acceptul pe niciun fel de operaţiune sau tranzacţie de acest fel. Probabil că cineva din ministerul de Finanţe a încălcat ceea ce trebuia să respecte”, a afirmat marţi Teodorovici, înainte de predarea mandatului către Florin Cîţu.
La ce se referă Teodorovici
Ne găsiți și pe pagina de Facebook . Click pentru LIKE! Vă mulțumim!
Conform Legii 24 din 27 martie 2000 (**republicată**), privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, art.12: „Actele normative prevăzute la art. 11 alin. (1), cu excepția legilor și a ordonanțelor, intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, dacă în cuprinsul lor nu este prevăzută o dată ulterioară. Atunci când nu se impune ca intrarea în vigoare să se producă la data publicării, în cuprinsul acestor acte normative trebuie să se prevadă că ele intră în vigoare la o dată ulterioară stabilită prin text.”
Astfel, decretul președintelui Iohannis de numire a guvernului Orban are data de 4 noiembrie dată la care s-a și publicat actul în Monitorul Oficial și nu are prevăzută vreo dată ulterioară stabilită în text. Prin urmare, prima zi a guvernului Orban este 4 noiembrie, când Dăncilă și ceilalți miniștri nu mai aveau dreptul să semneze acte ale Guvernului, exact cum explică Teodorovici care, deștept fiind, nu a semnat nimic.
Ce infracțiune s-a comis?
Faptele lui Dăncilă & Co de a semna acte guvernamentale pe 4 noiembrie 2019 sunt considerate infracțiuni de uzurpare de calități oficiale, prevăzute în Codul penal:
(1) Folosirea fără drept a unei calități oficiale care implică exercițiul autorității de stat, însoțită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează fapta funcționarului public care continuă să exercite o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, după ce a pierdut acest drept conform legii.