Piața imobiliară din România a cunoscut în ultimii ani un boom extraordinar, dovada fiind reprezentată de numeroasele clădiri de birouri, dar și de proiectele rezidențiale care au oferit miilor de familii case în care să se bucure de o viață decentă.
Pentru ridicare clădirilor, dezvoltatorii au, însă, nevoie de o serie de documente foarte importante, astfel încât să se asigure că urmează toate reglementările aflate în vigoare și că oferă viitorilor locatari condiții excelente.
De exemplu, certificatul energetic se numără printre actele care trebuie eliberate atât pentru clădirile de birouri, cât și pentru proiectele rezidențiale.
Ce sunt certificatele energetice?
Pentru început, important de menționat este faptul că certificatele energetice sunt documente cunoscute în mod oficial drept Certificate de Performanță Energetică.
Acestea au caracter informativ și atestă performanța energetică a fiecărei clădiri în parte, performanță stabilită pe baza unei metodologii complexe, atent gândită.
Clădirile în cauză sunt încadrate într-una dintre clasele de perfomanță stabilite prin legislația în vigoare.
Aceste documente sunt obligatorii încă din anul 2013, ca urmare a faptului că România face parte Uniunea Europeană și a trebuit să se alinieze unor standarde înalte când vine vorba despre performanța energetică.
Care sunt documentele necesare pentru obținerea certificatelor energetice?
Certificatele energetice se eliberează folosind informații din actele construcțiiei și din analizarea la fața locului a acesteia.
Mai exact, este nevoie să se cunoască detalii despre materialele din care sunt realizate blocurile/clădirile pentru birouri sau locuințe, data terminării (data PIF), planurile imobilelor și orientarea cardinală a acestora, numărul de utilizatori, dar și date despre consumurile lunare de apă caldă/consumurile anuale de energie. În general, toate aceste informații se regăsesc în Cartea tehnică a construcției.
Cine sunt auditorii energetici și care este rolul lor?
Aceste acte pot fi eliberate numai de către auditori energetici atestați
Aceștia trebuie să verifice documentația primită de la proprietari, să meargă la fața locului pentru a obține informații și a efectua măsurătorile necesare, iar apoi să se ocupe de calculele de specialitate.
În funcție de toate aceste elemente, specialiștii încadrează imobilele într-o anumită categorie de performanță (clase energetice).
Dacă proprietarii sunt nemulțumiți de clasa în care imobilul le-a fost încadrat, pot ține cont de îmbunătățirile indicate de auditorii energetici, le pot aplica, iar apoi pot solicita un nou certificat.
Când sunt necesare certificatele energetice?
Nu în ultimul rând, important de știut este faptul că certificatele energetice sunt necesare în următoarele situții:
- reabilitare energetică;
- închirierea clădirilor;
- recepție (în cazul clădirilor noi);
- vânzarea/cumpărarea imobilelor.
În urma tuturor pașilor realizați pentru obținerea certificatelor energetice, specialiștii atestați de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice emit aceste acte.
În general elaborarea unui astfel de document nu durează mult timp, existând posibilitatea emiterii lui chiar și în câteva ore de la vizita la imobil și primirea de către specialist de la solicitant a actelor imobilului pe care le-a solicitat.