Cu mai puțin de 25 de lei vă puteți asigura măsuri de protecție suplimentară împotriva îmbolnăvirii în cazul în care vă petreceți vacanța sau un city-break peste hotare. Și nu vorbim de vreo asigurare de călătorie, ci de măsuri de protecție autoimpuse și recomandate de Organizația Mondială a Sănătății odată cu apariția și răspândirea coronavirusului din orașul Wuhan, China.
În cazul în care călătoriți către obiective turistice unde există aglomerații de populație, în piețe cu animale vii sau alte astfel de locuri, este bine să aveți la voi câteva produse ieftine care vă vor proteja de o eventuală îmbolnăvire.
„Vorbim de produse care ne sunt la îndemână zi de zi, dar pe care evităm să le folosim din prea multă comoditate sau, poate, în cel mai rău caz, din inconștiență. Dacă totuși, nu doriți să călătoriți cu astfel de obiecte la voi, în cazul măștilor medicale, poate de rușine, măcar, pentru a vă proteja, rezervați-vă din timp biletele la obiectivele turistice și folosiți și opțiunea skip the line. Este un element de siguranță pentru voi. Căutați să vizitați aceste obiective în intervale orare în care nu sunt atât de aglomerate, iar aici vă poate ajuta cu sugestii Google”, a declarat Paul Barbu, consultant de turism.
Cât ne costă să ne protejăm de îmbolnăvire când călătorim
1. Dacă alegeți să folosiți dezinfectant antibacterian și călătoriți cu avionul, trebuie să știți că nu puteți transporta în rucsac sau bagajul de mână un tub mai mare de 100ml. Prețul unui astfel de tub de dezinfectant costă până în 10 lei. Spre exemplu, unul de 30ml – 50 ml costă 4-5 lei, dar poate ajunge și la 15-20 de lei, în funcție de marca pe care o alegeți. Un tub de 75-80 de ml costă 9-10 lei, dar poate ajunge și la 50 de lei.
2. Servețelele uscate pot ajunge să coste, în medie, 6-8 lei, dacă doriți să cumpărați un bax de 10 pachete.
3. Măști medicale de unică folosință. Acestea se pot găsi la orice farmacie și costă între 10 și 20 de bani bucata. Sau dacă achiziționați la pachet de 50 buc., cum se găsesc cel mai frecvent, atunci prețul oscilează între 7 și 10 lei.
4. De asemenea, o cutie de mănuși din latex de unică folosință costă 18-20 de lei pachetul de 50 de perechi.
5. Un termometru digital costă minim 100 de lei, în cazul în care vreți să mergeți un pas mai departe în ceea ce privește protejarea personală în timpul călătoriilor.
„În cazul în care călătoriți în țări exotice, sfatul meu este să consultați pagina MAE înainte, pentru a vedea dacă sunt anumite restricții sau dacă se impun anumite măsuri de siguranță. O documentare cât mai temeinică asupra locurilor pe care le veți vizita vă poate salva viața. Oricum, noi recomandăm tuturor călătorilor, ca măcar primele 3 din cele 5 produse să le aibă în kit-ul de călătorie”, a declarat Traian Bădulescu, consultant în turism.
Măsuri de protecție în călătorie recomandate de Organizația Mondială a Sănătății
1. OMS îi sfătuiește pe turiști să evite contactul cu oamenii care au febră sau tușesc frecvent. Acest sfat este extrem de util mai ales pentru cei care vizitează obiective turistice aglomerate și trebuie să stea la cozi sau în înghesuială.
2. Spălați-vă pe mâini frecvent folosind dezinfectant de mâini pe bază de alcool, dacă sunteți în spațiu deschis sau, dacă sunteți într-un loc public cu acces la apă și săpun, vă puteți curăța și așa.
3. Când tușiți sau strănutați acoperiți-vă gura sau nasul prin îndoirea cotului sau folosiți un șervețel. Dacă ați folosit șervețel, aruncați-l și apoi spălați-vă pe mâini
4. Dacă alegeți să purtați o mască medicală, asigurați-vă că aceasta vă acoperă gura și nasul. Odată ce o aveți pusă pe față, evitați să o atingeți cu mâinile.
5. După ce ați folosit masca de unică folosință, aruncați-o, apoi spălați-vă pe mâini!
6. Dacă sunteți într-o vacanță unde se presupune că va trebui să vă pregătiți singuri mâncarea, OMS recomandă să vă spălați pe mâini înainte, în timpul și după ce ați pregătit-o.
7. De asemenea, la preparare folosiți tocător și cuțit diferite pentru tocarea cărnii și a legumelor.
8. În public, tuturor ne place să mângâiem câte un animal domestic atunci când îl vedem. Evitați acest lucru pentru că, așa cum voi ați făcut acest lucru, la fel au făcut și alții.