Home Actualitate Alianţa USR PLUS către Premierul Orban: Reluaţi procedurile în cazul Roşia Montană

Alianţa USR PLUS către Premierul Orban: Reluaţi procedurile în cazul Roşia Montană

DISTRIBUIŢI

Alianţa USR PLUS îi cere premierului Ludovic Orban să reia în timpul rămas până la finele acestei luni procedurile pentru includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO pentru a putea conferi acestui sit un mijloc de promovare fără egal pentru o dezvoltare economică şi socială durabilă.

Numai dacă se face acest demers, dosarul va putea fi inclus pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO în timp util pentru a putea fi analizat în baza rapoartelor existente ale experţilor internaţionali. Dacă nu se respectă acest termen, procedura de înscriere va trebui reluată, iar resursele alocate din nou, pentru o procedură nouă.

Alianţa USR PLUS avertizează că nu mai putem permite să continue aceste amânări cauzate de decizii proaste, lipsă de profesionalism şi transparenţă la vârful statului să continue.

Reluarea procesului de includere a Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO a fost unul dintre punctele importante din acordul încheiat de USR cu PNL pentru a vota Guvernul PNL, iar premierul a primit mai multe notificări din partea parlamentarilor USR cu privire la termenul limită.

Pe 1 februarie 2020 expiră termenul până la care Guvernul PNL poate trimite la UNESCO scrisoarea prin care să solicite ca Roşia Montană să intre în patrimoniul mondial, adică reluarea procesului început în 2016, în timpul guvernării tehnocrate, şi care a fost stopat de PSD.

Recunoaşterea internaţională a valorii universale a patrimoniului naţional este una dintre îndatoririle impuse de legea românească şi de Convenţia UNESCO semnată de România. Recunoaşterea internaţională a Roşiei Montane ar însemna adăugarea acesteia în Lista Patrimoniului Mondial alături de bisericile cu pictură exterioară din Moldova, Mănăstirea Horezu, satele cu biserici fortificate din Transilvania, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, Centrul istoric al Sighişoarei, bisericile de lemn din Maramureş şi Delta Dunării.

Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a recomandat oficial, în 2011, Ministerului Culturii înscrierea sitului istoric Roşia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial. La fel, şi Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor, corpul experţilor din cadrul UNESCO – în luna mai 2018. Nu există nicio justificare pentru a continua demersul PSD-ist de sistare a acestui proces.

Depinde doar de noi ca Roşia Montană să devină parte integrantă din oferta turistică internaţională de excepţie a României.

Aşteptăm de la Guvernul condus de Ludovic Orban să dea dovadă de profesionalismul şi eficienţa administrativă promise pentru a depăşi cât mai repede piedicile birocratice care întârzie depunerea dosarului să-şi respecte promisiunile asumat prin programul de guvernare, la punctul 10: „Reluarea procesului de includere a Roşiei Montana în patrimoniul UNESCO”.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.