Solicit primarului Firea să dispună oprirea toaletărilor la arborii de pe spațiile publice din București, inclusiv a celor aflate în desfășurare la acest moment. Experiența arată că au fost desfășurate neprofesionist, au dus la distrugeri de arbori și sunt unul din factorii importanți ai poluării din ultimii ani. Specialiștii au atras atenția asupra acestui fenomen de ani de zile, sper ca administrațiile să fie mai responsabile acum, când specialiștii afirmă că poluarea crește atât riscul transmiterii coronavirusului cât și incidența cazurilor grave generate de acesta.
Imaginile din link-ul https://bit.ly/39tPZmA arată toaletări desfășurate astăzi de ADP sector 4 pe străzile Moldovița și Racoviță. Specialiștii pe care i-am consultat au confirmat că: 1) este al doilea ciclu de toaletare pe aceiași arbori, precedenta având loc acum 1-2 ani; 2) și precedenta și actuala toaletare sunt agresive și neprofesioniste; 3) există un risc mare de uscare și de rupere pentru arborii astfel toaletați.
Societatea Internațională de Arboricultură menționează standardul american ANSI A300 (https://wwv.isa-arbor.com/store/product/4278/cid/117/) ca standard recunoscut internațional pentru îngrijirea arborilor. Standardul american recomandă ca prin intervenție să nu se taie mai mult de 25% din coroana crescută în ultimul an (nu din întreaga coroană, cum se citează adesea eronat).
Nu există un act normativ care să reglementeze gestionarea corectă a arborilor din București. Există o avizare pe care Direcția de Mediu a Primăriei Capitalei o face pentru intervențiile asupra arborilor din Municipiul București, care prevede la modul general că intervențiile trebuie să fie benefice pentru arbori. Administrațiile subordonate primăriilor din București încredințează intervențiile unor firme care nu au specialiști. Acestea taie excesiv pentru ca rezultatul intervenției lor să se vadă (așa înțeleg să își justifice munca) și pentru că muncitorii fructifică adesea lemnul obținut.
Este evident pentru toată lumea că toaletările fac mult mai mult rău decât bine.
Primarul Firea trebuie să dispună Direcției de Mediu să nu mai emită avize pentru toaletare. Și să comunice public acest lucru, astfel încât dacă administrațiile continuă să toaleteze fără aviz, cetățenii să știe și să apeleze la Garda de Mediu. În viitor, Direcția de Mediu trebuie să angajeze specialiști care să știe să contracteze firme specializate, cu indicatori bine precizați, pentru o întreținere corectă a arborilor de pe spațiile publice.
Nicușor Dan