Asistam la un razboi al declaratiilor oficiale in zona „testarii Covid”. Se zice sa testam in masa, sa testam doar pacientii cu simptome, sa se implice guvernul sau doar primariile…etc.
Ar trebui sa ridicam putin cortina de deasupra acestor situatii si informatii si sa nu comparam mere cu pere.
Exista doua tipuri de teste:
-PCR -teste pentru detectarea antigenului (adica a virusului) care necesita probe de secretie faringiana (unde se dezvolta virusul) si care apoi sunt procesate in laborator. Ai nevoie deci de kituri de testare, de laborator , de personal si…de timp (rezultatele nefiind procesate rapid). Vei sti atunci dor ca persoana are virusul, deci daca este contagioasa, dar nu vei sti daca acea persoana nu a contactat inca virusul sau daca deja il contactase, a fost asimptomatica si acum are deja imunitate.
-Teste serologice-sau teste rapide, care vor detecta daca o persoana are anticorpi la acel virus (dar nu detecteaza prezenta virusului). Foloseste o picatura de sange periferic (cam ca la testarea glicemiei la diabetici) si rezultatjl este rapid (de ordinul minutelor). In functie de rezultate se evidentiaza daca ai facut boala sau nu. Similar cu testul „Barza” in care afli doar daca esti gravida si nu si in ce trimestru de sarcina esti. In egala masura confirma ,la cazurile negative, doar ca nu esti azi gravida si ca desigur maine situatia poate fi alta.
Testele rapide sunt in egala masura si foarte ieftine fiind un „all in one” fara nevoie de infrastructura de tip laborator. Precizia de determinare poate fi o problema (vezi cazul Spaniei) dar aici are mai degraba legatura cu legitimitatea sursei de achizitie decat o problema generica a testelor. Se confirma prin aceasta testare ca o persoana fie are deja anticorpi (deci a facut boala) si are imunitate fie nu a facut boala si necesita protectie.
Testarile in masa (adoptate de Coreea si SUA) pentru a exemplifica doar doua cazuri folosesc cele doua metode in asociere (pentru ca metodele nu se exclud ci sunt complementare).
Algoritmul lor este : testare rapida apoi, la cei negativi, masuri de distantare sociala. Cei ce au anticorpi (de tip IgG) pot fi activi social fiind imunizati. Cei ce au anticorpi IgM sunt considerati cu imunitatea formata, in curs de consolidare, dar(pentru ca pot fi contagiosi) se completeaza cu PCR.
Astfel Coreea a reusit sa nu blocheze economia si sa izoleze doar populatia cu risc (fie ei confirmati sau doar varstnici).
Unii (primul ministru de exemplu) catalogheaza testarea rapida ca fiind „povesti”.
Altii (dl Streinu-Cercel) acredita ideea testarii in masa, ulterior pe „scara redusa” impreuna cu Primaria Bucuresti iar astazi…nu se mai stie nimic.
Cetateanul obisnuit percepe doar „fumigenele” mediatice si balbele de comunicare, discordantele in declaratii ale factorilor decidenti.
Ceea ce la inceput parea un plan organizat de lupta incet-incet devine o miscare browniana.
Asteptarile cetatenilor se rezuma doar la contentia corecta si coerenta a cetatenilor infectati (cu tratament competent unde este cazul) si la deblocarea economica atat de necesara in aceste momente.
Asta este ceea ce se vorbeste in Romania. Cu ganditul e mai greu, caci vorbaria e esentiala. Adevarul avand prostul obicei sa se gaseasca in alta parte.
Exista testare RAPIDA MOLECULARA pentru virusul gripei chinezesti.
Aparatul se cheama ID NOW de ABBOTT Labs. Adica un gigant in domeniul aparaturii de laborator, cu o vechime de 130 de ani. Nu vorbim de fakuri chinezesti.
De fapt ID Now poate determina mai multe tipuri de boli infectioase nu doar gripa chinezeasca Wuhan. Este autorizat pentru gripa chinezeasca de catre FDA. Este portabil si rapid – 13 minute.
Nu se bazeaza pe detectia anticorpilor
https://www.abbott.com/corpnewsroom/product-and-innovation/detect-covid-19-in-as-little-as-5-minutes.html pentru curiosi.
Mai mult Bosch anunta un aparat similar ceva mai lent – se cheama Vivalytic. Tot tehnologie moleculara. Deci nu bazata pe detectia anticorpilor! Si nici Bosch nu sunt niste necunoscuti.
https://www.bosch.com/stories/vivalytic-rapid-test-for-covid-19/
Ce sa mai intelegem? Ca se minte in Romania? Ca e rost de tocat bani pe chinezarii? Ca ne propunem sa fim ineficienti si inapoiati? Ca mai bine daramam tara cu totul decat sa ne informam cat de cat?
Și cam cât costă cele două?
De ce nu cereti pretul la Abbott?
Evident pretul/bucata e diferit daca se cumpara volume mari. Au buton de price request.