O dată cu izbucnirea crizei coronavirusului angajatorii români au ajuns în punctul în care s-au văzut nevoiți să ia măsura desființării unor locuri de muncă. Guvernul României însă a prevăzut prin ordonanță de urgență posibilitatea angajatorilor de a trimite salariații în șomaj tehnic cu indemnizațiile suportate de stat. Odată ajunsă în Parlament, ordonanței de urgență i s-a introdus un amendament imaginat de deputatul PSD de Vaslui, fanul teroriștilor marxiști-leniniști din Brigăzile Roșii, Adrian Solomon, de meserie profesor de istorie și care toată viața lui nu a lucrat decât la stat. Solomon este grobianul care îl amenința în 2012 pe premierul Mihai Răzvan Ungureanu că dacă vine în Vaslui va avea soarta lui Aldo Moro, răpit și ucis. Detalii AICI.
Astfel, inteligentul de Solomon a introdus un amendament votat de plen în 3 aprilie de camera decizională, prin care angajatorii care beneficiază de prevederile prezentei legi nu pot desfiinţa locurile de muncă ocupate de persoanele ale căror contracte individuale de muncă au fost suspendate în urma declarării stării de urgență pe o perioadă cel puţin egală cu perioada suspendării pentru care au beneficiat de plata indemnizaţiilor din bugetul asigurărilor sociale de şomaj.
Acest amendament a fost introdus pe 2 aprilie și votat în 3 aprilie, după ce majoritatea angajatorilor deja suspendaseră contractele de muncă în vederea obținerii indemnizațiilor de șomaj tehnic.
Să recapitulăm: un angajator care la data de 1 aprilie decide că activitatea a fost afectată iremediabil și desființează locurile de muncă concediind angajații respectivi, va plăti o lună de preaviz cu salariul integral după care salariații vor intra în șomaj.
Angajatorii care au amânat momentul concedierii, așa cum era OUG-ul în vigoare la momentul 1 aprilie și au trimis respectivii angajați în șomaj tehnic pentru două luni, cât e cel mai probabil că va dura starea de urgență, la încetarea suspendării nu vor putea desființa locurile de muncă timp de două luni la care se adaugă o lună de preaviz, urmând să plătească salariile integrale pentru trei luni. Asta va genera un val de insolvențe și chiar falimente urmate imediat de desființarea a mai multor locuri de muncă pentru că deputații noștri în frunte cu unul ca Solomon au crezut că așa vor câștiga voturi.
Legea va merge la promulgare dacă nu este contestată la Curtea Constituțională în forma pe care o puteți citi AICI.
Mi se pare foarte corect ca s-a gândit la protecția salariaților respectivi. Cred ca in aceste vremuri trebuie sa ne gandim in primul rand la oameni si mai apoi la afaceri.
Dacă intră firmele în faliment, adio toate locurile de muncă din firmă nu doar câteva. Te crezi deștept, nu?
Prostu-i prost si cand trebuie sa taca si sa se ascunda.
Avand in vedere situatia actuala, vor aparea un val imens de falimente si oamenii se vor trezi si fara servici, si fara somaj.
Vreti sa nu ramana oamenii pe drumuri, dati masuri reale care sa sustine afacerile, nu sa le ingroape.
Cacat de masura populista gandita cu curul de un aneuronal dintr-un partid criminal si votata la norma ca tampitii de altii.