Home Opinii Cu mască sau fără mască? Raspuns: cu vizieră!

Cu mască sau fără mască? Raspuns: cu vizieră!

DISTRIBUIŢI

Trăim vremuri netrăite, pandemia virală fiind completată de o pandemie de panică și una informațională. Zilnic suntem asaltați de știri, noutăți, informații, descoperiri epocale, opinii, teorii, ș.a.m.d. Adevărul, jumătatea lui, minciuna și sora ei mai mare (minciuna sfruntată) amestecându-se fără ca cineva să le mai poată separa. Spațiul media este permisiv (cei din clasa maximă de risc Covid își amintesc desigur că pe vremuri se spunea că hârtia suportă orice). Tot ei pot surâde nostalgic când citesc titlul: cu mască sau fără mască? Cei tineri pot găsi referințe bibliografice pe net (clue: emisiune tv foarte îndrăgită).

Să revenim la virușii noștri: cu mască sau fără mască? După o îndelungată deliberare autoritățile încep să capete clarificarea conceptuală necesară. Răspunsul actual este cu mască, fie ea și improvizată.

Întrebarea mea este următoare: cu vizieră sau fără vizieră?

Din motive stricte de rigoare științifică și concizie am să recurg la cuvinte puține.

Definiție. Vizieră: protecție din material plastic transparent care acoperă fața celui care o poartă. Sinonim: vizetă.

Ipoteză de lucru: purtarea unei viziere reduce posibilitatea contaminării cu virusul Covid.?

Răspuns: DA. BINENȚELES. DESIGUR. EVIDENT!

Argumente:

  1. virusul se răspândește prin picături Fluge de la o persoană purtătoare (asimptomatică sau nu). Picăturile Fluge sunt microscuipați insesizabili pe care-i generăm când vorbim, tușim, strănutăm, râdem. Uneori acești microscuipați sunt sesizabili de interlocutor. Vae victis! Dacă stai după un plexiglas îți va ajunge microscuipatul în ochi, gură sau nas? Evident că nu.
  2. virusul se răspândește prin suprafețe contaminate. Adică un individ infectat generează microscuipați (de exemplu vorbește tare fiind aplecat peste un produs aflat pe raftul din magazin) și un alt individ, chiar după ore sau zile, atinge cu mâna (înmănușată sau nu) produsul contaminat și apoi duce mâna la nas, gură, față, ochi sau PĂR! Dacă porți vizieră nu-ți poți duce cu ușurință mâna contaminată către porțile de intrare ale virusului în organismul tău.

Scurtă addendă la punctul 2. Oamenii își ating de sute, de mii de ori fața, nasul, gura, ochii. În general pentru a se scărpina, din reflex, pentru a-și potrivi ochelarii, părul sau mai nou masca. Dacă mâna are Covid atunci acesta ajunge la poarta de intrare în organism. Dacă ai o vizieră din plastic atunci mâna se va lovi de această barieră și creierul va avea timp să reacționeze: oops! I did it again! (vezi google translate).

  1. dacă vizierele sunt intens recomandate personalului medical (nu uitați că și măștile erau utilizate inițial doar în spitale) de ce nu ar putea fi folosite de orice individ atunci când intră în contact cu oricine altcineva (cu excepția celor care locuiesc în același spațiu)?

Argumente împotriva utilizării vizierelor:

Citește și Rețeaua de chiuvete

  1. banii. În România sunt disponibile la un preț de 50 ron. Vizierele sunt foarte ușor de decontaminat, este suficinet să fie spălate bine cu apă fierbinte și detergent sau săpun. Pot fi și pulverizate cu spirt medicinal. Evident că sunt reutilizabile fără probleme. 50 de ron pentru toată durata pandemiei nu par chiar atât de mulți.
  2. disponibilitate. În 3 zile de la o comandă pe care am plasat-o pe internet am primit 100 de viziere de bună calitate pentru întreg personalul clinicii mele de chirurgie. Anterior atât eu cât și colegii mei din clinică ne confecționasem, extrem de ușor, modele improvizate dar la fel de eficiente. E drept că poate nu la fel de aspectuoase ( a se citi profi) dar sigur la fel de sigure.
  3. barajul conceptual. ridicolul. neobișnuința. este poate cel mai mare obstacol ca această metodă simplă și teribil de eficientă să fie utilizată pe o scară larga. Ce vor spune cei din magazin, cei din metrou și autobuz, sau cei din birou când mă vor vedea că port tot timpul vizieră? Raspuns: cine râde mai bine la urmă?

N.B. o scurtă aserțiune despre păr. Virusul supraviețuiește destul de mult pe mai toate suprafețele posibile. Deci și pe păr. De pe podoaba capilară (atinsă foarte, foarte frecvent pe parcursul zilei atât de bărbați dar mai ales de femei, care au de regulă și un păr mai bogat) virusul ajunge foarte ușor în nas sau gură. Noaptea se petrece succesiunea păr-pernă-nas.

Concluzia 1: acoperiti-vă părul TOT timpul în afara locuinței și spălați-l frecvent. Ideal ar fi imediat ce ați intrat în casă. La un moment dat, acum câteva săptămâni, apăruse pe fluxul de știri informația că doctorițele chinezoaice au fost obligate să se radă în cap. Nu-i așa că pare o agresiune a sistemului comunist împotriva bietelor femei și nu o măsură menită să le salveze viețile? Ca și cum virusurile ar suferi de contaminare ideologică…

Concluzia 2: Dacă atunci când ești în afara locuinței, TOT TIMPUL, ai bască (bonetă, fes, șapcă ) + mască (profi sau improvizată) + vizieră (profi sau improvizată) atunci riscul să iei și în consecință să dai mai departe virusul este infim. Adaugă la aceste măsuri igiena frecventă a mâinilor și vom vedea cu toții, foarte, curând că numărul de pozitivi scade și viața redevine (aproape) ceea ce a fost.

București, în vremea pandemiei

Rubin Munteanu

un chirurg

 

 

 

 

 

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.