Sorina Pintea, fostul ministru al sănătății în guvernul PSD-ALDE și manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare, şi-a retras demisia din postul deţinut în unitatea medicală, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Amalia Babici Man. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat joi că va evalua situația și va lua o decizie în consecință.
„Ministerul va evalua situația și va lua o decizie în consecință. În acest moment, vom evalua dacă informația este sigură, dacă doamna manager a revenit. Vom cere o notă explicativă de la DSP-ul din județul respectiv și ministerul va lua o decizie”, a declarat Nelu Tătaru.
Legislatia muncii nu contine un text care sa acopere ipoteza retractării demisiei, doctrina si practica fiind în sensul ca manifestarea de vointa a salariatului cu privire la încetarea, din initiativa sa, a contractului individual de munca este irevocabila, retractarea ei fiind posibila numai cu acordul expres sau implicit al angajatorului.
La sfatul avocaților săi, Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, și-a dat demisia din funcția de manager al Spitalului de Urgență „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, când a fost arestată preventiv într-un dosar de corupție. Astfel, nemaifiind în funcția din care a comis presupusele fapte, Pintea a fost pusă în libertate la contestația judecată pe 6 martie la Curtea de Apel București. Pintea a fost arestată preventiv din 29 februarie.
În ordonanța de reținere a procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect “proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.
Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.
În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.