UPDATE ORA 21,45: „Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a cerut reevaluarea cazului 1178. Din primele informații, chiar dacă exista 2 teste negative efectuate la interval de 24h, totuși persoana a suferit leziuni grave în urma infectării care au cauzat decesul. Ministrul Sănătății a solicitat astăzi INSP clarificări, transmite Grupul de Comunicare Strategică.
Bâlbele angajaților Institutului de Sănătate Publică care declarau ca morți de COVID oameni vii încă, au culminat cu anunțul că asistenta medicală Lenuța Buta care a intrat în Spitalul de Boli Infecțioase Iași ca pacient confirmat cu noul coronavirus și a ieșit în sicriu după două săptămâni de Terapie Intensivă nu poate fi încadrată la decedați de COVID, rectificând informația inițială.
Potrivit legii, în cazul cadrelor medicale decedate ca urmare a desfășurării activității în lupta cu COVID-19, copiii acestora sau soțul supraviețuitor au dreptul la o pensie egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrele medicale le-au avut la data decesului.
Federația “Solidaritatea Sanitară” din România, a cărei membră era și Lenuța Buta, cadrul medical de la Botoșani, solicită autorităților să o reintroducă pe aceasta în baza de date care cuprinde cadrele medicale decedate în urma epidemiei Covid-19.
“Atitudine revoltătoare a autorităților! Distribuind, informăm toți colegii despre cum sunt umiliți eroii! Incredibil! Lenuța BUTA nu a decedat din cauza Covid-19 și, în consecință, urmașii, în cazul de față copilul, nu vor beneficia de drepturile de urmaș stabilite prin Legea nr. 56/2020! Solicităm autorităților rectificarea rectificării. Situația nu e singulară și nici întâmplătoare”, susține Sindicatul într-un comunicat.
Ziarul Curentul cere ca persoana/ persoanele care au luat această decizie să fie concediate imediat!