Home Dezvăluiri Abuz în serviciu la MS: sute de ordine de ministru din 2020...

Abuz în serviciu la MS: sute de ordine de ministru din 2020 nu s-au publicat în Monitorul Oficial și astfel nu au intrat în vigoare

DISTRIBUIŢI
Ministerul Sănătătii functionează ilegal de cel puțin 10 ani, deoarece își desfășoară activitatea în bază unor acte normative care nu au intrat niciodată în vigoare, cum ar fi, de exemplu Ordinul MS 1030/2018 ce conține chiar Regulamentul de organizare și funcționare pentru minister. Totul, din cauză că nefiind publicate niciodată în Monitorul Oficial, aceste acte normative nu au intrat în vigoare. De exemplu, în 2019 din 2134 de ordine emise, doar 153 au fost publicate în Monitorul Oficial. Nici Nelu Tătaru nu face excepție de la regulă. În mai puțin de trei luni în poziția de ministru, Tătaru a emis aproape 600 de ordine din care doar 118 au fost publicate în Monitorul Oficial. „Absenţa publicării acestor ordine în Monitorul Oficial conduce la consecinţa lipsirii lor de efecte juridice până în momentul publicării în Monitorul Oficial.” este consemnat de judecători în diferite spețe de contencios administrativ care constituie jurisprudență în materie.
Totodată încălcarea unei legi care generează o pagubă sau o vătămare a intereselor constituie infracțiunea de abuz în serviciu.
Încălcată este Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă care prevede la art. 11 că în vederea intrării lor în vigoare, ordinele emise de miniștri se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
1.  Ministerul Sănătătii, ca să-și desfăsoare activitatea, are nevoie în mod obligatoriu de niște acte normative (ordine de ministru) prin care să fie stabilit regulamentul de funcționare și de organizare.
Acest fapt este stabilit în art. 13 alin. 5 din HG 144/2010: „Ministerul Sănătătii functionează pe bază regulamentului de organizare și funcționare, precum și a regulamentului intern, care se aprobă prin ordin al ministrului sănătătii.
2. Miniștrii sănătății au emis, de-a lungul timpului, ordine prin care au stabilit regulamentul de organizare și funcționare al Ministerului Sănătătii. Cu toate acestea, este important de subliniat că aceste ordine nu au fost publicate niciodată în Monitorul Oficial.
Mai jos sunt câteva exemple:
* Ordinul MS 545/2010
* Ordinul MS 287/2012
* Ordinul MS 198/2014
* Ordinul MS 774/2014
* Ordinul MS 1500/2016
* Ordinul MS 636/2017
* Ordinul MS 1030/2018
Ele nu au apărut niciodată în Monitorul Oficial și nici nu sunt menționate în baza de date a Consiliului Legislativ, organ care are ca atribuție ținerea evidenței actelor normative, conform art. 2 alin. 1 lit. f) din legea 73/1993.
http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.intro
Nici instanțele și nici publicul larg nu știu de existența acestor ordine de ministru. Judecătorii sunt obligați să cunoască numai ce se publică în Monitorul Oficial.
3.  Pentru a intra în vigoare, un act normativ trebuie publicat mai întâi în Monitorul Oficial, conform art. 12 alin. 3 din legea 24/2000.
Cu toate acestea, în ultimii 10 ani, Ministerul Sănătătii își desfăsoară activitatea ilegal, funcționând pe baza unor acte normative neintrate în vigoare, emise cu incălcarea art. 11 și 12 din legea 24/2000.
Se poate observa că prin nepublicarea ordinelor în Monitorul Oficial, Ministerul Sănătătii a incălcat în primul rând art. 11 alin. 1 din legea 24/2000, unde se arată că:
În vederea intrării lor în vigoare, legile și celelalte acte normative adoptate de Parlament, hotărârile și ordonanțele Guvernului, deciziile primului-ministru, actele normative ale autorităților administrative autonome, precum și ordinele, instrucțiunile și alte acte normative emise de conducătorii organelor administrației publice centrale de specialitate se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 În plus, legea 24/2000 precizează, în mod expres, că ordinele de ministru nu intră în vigoare decât la data publicării în Monitorul Oficial. Astfel, art. 12 alin. 3 din această lege prevede că: 3) Actele normative prevăzute la art. 11 alin. (1), cu excepția legilor și a ordonanțelor, intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, dacă în cuprinsul lor nu este prevăzută o dată ulterioară. […] 
Așadar, se poate concluziona că ordinele în baza cărora a functionat și functionează Ministerul Sănătătii, precum Ordinul MS 1030/2018, nu au intrat niciodată în vigoare din cauza nepublicării acestora în Monitorul Oficial. Legea 24/2000 este foarte clară și art. 12 arată că actul normativ intră în vigoare numai după publicarea în M.Of.
În egală măsura, ordinele ministerului incalcă art. 7 din legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, întrucât nu au intrat în procedura de dezbatere publică înainte de emitere.
http://legislație.just.ro/Public/DetaliiDocument/41571
Este neclar de ce Ministerul Sănătătii refuză să-și publice majoritatea ordinelor în Monitorul Oficial. O explicație ar putea fi că își ascunde propriile reglementări pentru ca publicul să nu observe când sunt incălcate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.