În urmă cu un an se stingea din viață Cristi Singer, unul dintre cei mai buni ingineri de sunet români, majoritatea celor care lucrează acum în acest domeniu fiind formați de el. Cristian Singer a fost și unul dintre fondatorii primului post de radio independent din România, UNIPLUS RADIO ce a început să emită pe 11 ianuarie 1990.
Bunul său prieten, Dani Klinger, Director Tehnic al posturilor de radio Kiss FM, Magic FM și Rock FM, l-a comemorat astăzi pe Cristian Singer:
„S-a facut un an de cand Cristi Singer ne-a parasit. Si tot de un an incerc sa scriu cateva vorbe care sa explice cat de important a fost el pentru industria de spectacole din Romania. Dar cred ca voi face asta mai bine incepand prin a spune cat de important a fost el pentru mine.
In primul rand datorita lui Cristi am intrat eu in industria de spectacole. Iar aceasta propozitie o pot spune, ca si mine, zeci de profesionisti din industria de spectacole din Romania.
La inceput am facut sunet. Apoi am ajuns sa fac Lighting Design tot datorita lui Cristi. Mai exact la insistentele lui si impotriva dorintei mele. Efectiv m-a „dus cu zaharelul” si m-a pacalit sa fac asta pana cand a inceput sa-mi placa si am decis sa raman definitiv la lumini.
Dar meritele sale se ridica la mai mult decat faptul ca te convingea sa intri intr-un domeniu nou. El insusi era la curent cu toate. Odata cu Cristi am pierdut persoana cea mai informata despre toate echipamentele si tehnicile din industria de spectacole. Ma uimea de multe ori pentru ca stia ultimele noutati din domeniul luminilor, desi specializarea lui era sunetul. Nu intelegeam cand are timp sa citeasca toate informatiile. Iar la sunet nu a existat un mixer, cat de nou, sa nu stie sa il seteze, chiar daca nu lucra pe el.
Si nu mai stiu un alt om care sa retina dintr-o singura lectura toate detaliile unui raider tehnic complicat, asa cum putea el sa faca.
Odata cu Cristi a disparut cel care putea sa gaseasca solutia tehnica pentru cea mai complicata productie. Daca era un om care sa faca rost de orice fel de echipament, peste noapte, de oriunde din Europa, Cristi era ala. Si in general putea sa faca orice, oricat de complicata era productia. Pentru el nu exista „nu se poate” sau „e complicat”. Daca se ocupa de o productie, toata lumea avea siguranta ca va iesi.
Dintre toti oamenii pe care ii cunosc, Cristi era de departe persoana care avea cel mai mare numar de prieteni. Cand isi sarbatorea ziua de nastere, se adunau cu zecile. La concerte se saluta cu sute de persoane pe care le cunostea si care il cunosteau. Dar tot el era cel care avea un numar la fel de mare de falsi prieteni, asa cum s-au dovedit spre final.
Odata cu Cristi am pierdut omul care ajuta pe oricine isi dorea sa intre in industria de spectacole. Si nu numai pe tehnicieni, ci si pe proprietari de firma, transformandu-i astfel in concurentii sai. Dar Cristi nu ii privea ca pe concurenti ci ca pe niste colegi. I-a ajutat pe toti sa creasca pana cand acestia au devenit suficient de puternici incat sa inceapa sa il sape.
Si de fapt de aici e toata durerea si frustrarea care m-au cuprins dupa moartea lui Cristi. Pentru ca in ultimii ani a trait o mare nedreptate.
Iar el, nici macar atunci cand fostii prieteni il loveau, tot nu simtea nici o dorinta sa le faca rau sau sa se razbune. Bunatatea lui a fost de fapt un defect de care multi au profitat.
Discutia mea cu el de pe 25 iunie 2019, in care nici eu si nici el nu ne gandeam ca urma sa fie ultima, era concentrata pe o viitoare lucrare. Si descriindu-i o situatie in care unul dintre fostii prieteni il sapau, Cristi mi-a raspuns: „Ce adunatura de golani”. Era pentru prima data cand l-am simtit afectat de tradari.
Iar eu, fara sa-mi dau seama ca alea o sa fie ultimele cuvinte pe care Cristi le aude de la mine, i-am trantit ca un repros: „Prietenul tau X”.
Imi pare rau pentru ce am spus. Imi pare rau ca ultimele cuvinte catre el au fost o critica la bunatatea lui.
Iar replica lui finala, „Ce adunatura de golani”, este cea mai buna imagine a industriei de spectacole din Romania, ramasa mult mai saraca dupa plecarea lui Cristi.” a conchis Daniel Klinger.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane