Potrivit primarului general, doar 4 persoane din cele 4.600 care au participat la testarea din Capitală au rezultate pozitive la coronavirus. Tema a fost folosită imediat de social democrați, pentru a încuraja teoriile conspirației prin care se susține că virusul SARS-COV-2 de fapt nu există sau că nu reprezintă de fapt vreun pericol. „Și atunci de unde cifrele prezentate zilnic de Grupul de Comunicare Strategică?”, se întreabă, pe Facebook, Lia Olguța Vasilescu.
Medicul primar ORL de la Spitalul Colțea, Bogdan Popescu a oferit o posibilă explicație pe o rețea de socializare:
„Fara sa ma refer la criteriile epidemiologice sau de estantionare statistica o sa fac o precizare. Sunt unul dintre cei 4600. Ca ORList am vrut sa vad cum poate sa se deruleze un astfel de program si care este protocolul de testare. Surpriza. Nu e cazul sa mentionez locul unde mi-a fost prelevata proba, dar…
1. Persoana care a incercat sa imi recolteze o proba din rinofaringe nu si-a schimbat manusile dupa ce a deschis usi, a scris in fisa de caz, a manipulat ambalajul testului care statea pe o masa. Nici macar nu si-a dezinfectat manusile.
2. Betisorul proba trebuie apucat de capatul, si accentuez asta, care nu se introduce in fosa nazala. A fost tinut de la mai putin de 4-5 cm de capatul proba.
3. Ultimul argument, asta fiind definitor pentru specificitatea probei, domnisoara asistent mi-a introdus betisorul proba maxim 4 cm in fosa nazala spunandu-mi ca a terminat.
Fiind medic ORList in capul meu a inceput o oarecare revolta. I-am explicat ca trebuie introdus intre 10-12 cm (distanta de la orificiul narinar pana la peretele posterior al rinofaringelui, locul de unde se preleveaza aceasta proba)
N.B.: ca sa nu plec dezamagit am repetat proba, de data asta recoltandu-mi singur proba.
P.S.: de la vorbe la semnificatie statistica
„e cale-atat de lunga, ca mii de…”, conchide doctorul Popescu.
În plus, așa cum s-a spus încă de la început, testarea neeșantionată reprezentativ a 11.000 de bucureșteni care se înscriu pe o platformă este irelevantă sociologic. Nu era nevoie de atâția bani tocați de primărie ca să aflăm ceea ce se putea afla regula de trei simplă că dacă la 3.000.000 de locuitori ai capitalei am avut 3.141 de persoane infectate, la 4.600 de locuitori avem 4,8 teste pozitive. Q.E.D.