Propunerea legislativă a senatorului USR de Diaspora, Radu Mihail, prin care se propune extinderea procesului de digitalizare şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor consulare, prin implementare unui sistem de feed-back, a fost adoptată în unanimite de plenul Senatului.
Propunerea legislativă oferă cetăţenilor români din Diaspora posibilitatea de a da un feedback privind interacţiunea cu reprezentanţii misiunilor diplomatice, informaţiile astfel colectate putând fi folosite în evaluarea calitativă şi cantitativă a serviciilor consulare, servind ca pilon central pentru îmbunătătirea acestora, acolo unde este cazul.
Radu Mihail, senator USR de Diaspora: „Cetăţenii români din Diaspora pot – chiar trebuie – să contribuie la îmbunătăţirea serviciilor consulare, cu condiţia să poată intra în dialog cu autorităţile, să aibă încredere în autorităţi, să perceapă că se ţine cont de ceea ce spun. Propunerea noastră este foarte simplă: ea prevede că remarcile cetăţenilor să fie luate în considerare atunci când se evaluează serviciile consulare. De asemenea, propunerea face parte din iniţiativa „Simplu ca Afară” pe care am lansat-o recent şi care îşi propune să permită românilor din Diaspora să aducă idei de îmbunătăţire a activităţii reprezentanţilor statului. Adoptarea acestui principiu pentru serviciile consulare este un prim pas.”
Propunerea legislativă prezentă face parte din proiectul „Simplu ca afară”, un proces de consultare cu românii din străinătate organizat de iniţiatorul acestui proiect împreună cu organizaţia USR Diaspora.
În cadrul acestei consultări, cetăţenii români din străinătate sunt invitaţi să prezinte care sunt principalele trei aspecte pe care le-ar îmbunătăţi la activitatea oficiilor consulare şi ale administraţiei statului român în general. Din răspunsurile primite în urma primei faze a proiectului, a reieşit că cetăţenii îşi doresc să aibă la dispoziţie mijloace facile, inclusiv digitale, prin care să-şi spună opiniile privind interacţiunea cu consulatul de care aparţin.
Senatul este prima cameră sesizată, propunerea legislativă urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este camera decizională.