Primăria Municipiului București a anulat miercuri și a doua licitație pentru achiziționarea a o sută de autobuze electrice, potrivit unui anunț postat pe site-ul de licitații publice. Anularea a fost cauzată de același motiv ca prima dată: ofertele din Turcia și China nu au fost conforme cu cerințele.
Asociația Metrou Ușor explică motivul insuccesului: caietele de sarcini întocmite de administrația Firea nu reflectă standardele pieței:
„După ce această licitație nu a reușit să atragă nici măcar un producător european de renume, deși oferta și competiția este vastă pe piața de e-buses, astăzi aflăm că licitația a fost anulată, după ce toate cele trei oferte au fost respinse la evaluarea tehnică.
În vreme ce Cluj, Turda sau Brașov au deja autobuze electrice în circulație, la București asistăm la a doua anulare a licitației. Este cea mai elocventă dovadă că, asa cum am mai atras atenția, caietele de sarcini nu reflectă standardele pieței, cu cerințe mult sub nivelul de calitate al producătorilor consacrați. De exemplu, prețul per autobuz a descalificat toți producătorii europeni de renume.
Din păcate, nici celelalte licitații derulate în București nu sunt mai presus. Amintim că licitația pentru 100 de troleibuze cu autonomie a reușit să atragă doar un singur producător care a fost desemnat câștigător deși a ofertat un produs neconform (nu se acceptau prototipuri), iar licitația pentru 100 de tramvaie a tergiversat, de asemenea, în justiție, din cauza caietului de sarcini.
Continuăm să monitorizăm procedurile de achiziție derulate în toată țara și solicităm autorităților competente să crească standardele de calitate pentru caietele de sarcini, astfel încât acestea sa reflecte prețul real și nivelul tehnic ale pieței europene de vehicule pentru transport în comun.”, explică Asociația Metrou Ușor.