În „Revista Contemporană” din anul 1873, Titu Maiorescu publica „Beția de cuvinte” în care satiriza scrierea unor texte fără idei valabile de către unii condeieri ai timpului.
Cu ironie necruțătoare, magistrul literaturii noastre incipiente, „prezenta” comportamentul unor maimuțe africane care scot mult timp niște sunete nearticulate, până ce cad într-o stare de veritabilă „beție”. Maiorescu arăta că „producția” literară a scriitorilor vizați seamănă mult cu cea a maimuțelor gălăgioase.
Articolul este un admirabil model al genului satiric, fiind studiat (sperăm că și azi) de toți cei care vor să înțeleagă bine literatura română.
Mutatis mutandis, asistăm de mai mult timp la un alt fel de beție, care seamănă mult cu cea prezentată de Maiorescu acum aproape 150 de ani: beția de imagini.
La unele posturi de televiziune, personaje având o cultură îndoielnică apar cu regularitate, nu fiindcă ar avea ceva important de spus, ci din obsesia de a fi văzute mereu de telespectatori. Poeți de doi bani, ziariști ratați, politicieni semitociți, actori compromiși își fac apariția cu nerușinare la TV jignind nevoia oamenilor de a viziona emisiuni inteligente.
Cum e posibil ca managerii posturilor de televiziune care promovează uneori zilnic astfel de jalnice figuri să nu înțeleagă ce penibile prestații fac aceștia bolnavi de beția imaginii? N-ar fi exclus să-i și plătească (din banii noștri?).
N-avem nevoie nici de beția de cuvinte, nici de cea a imaginii!
Tânjim după emisiuni inteligente, cu oameni interesanți, care au ceva de spus tuturor. Ar fi util un sondaj de opinie în care telespectatorii să dea note personajelor din aceste emisiuni. Pe o scară de la 1 la 10. Oare câți ar lua note de trecere?
Dr. Gh. Boldur-Latescu este profesor universitar emerit și fost detinut politic anticomunist.
Și fioarte multe reclame, domnule Boldur, care mai de care mai ciudate și mai dăunătoare.