Mircea Drăghici, fostul trezorier PSD, a fost condamnat de ÎCCJ la 5 ani de închisoare cu executare, pentru două fapte de delapidare și pentru utilizarea subvențiilor în alte scopuri.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 15.02.2018 – 11.06.2018, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe în calitatea menționată mai sus, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-și cumpăra un imobil în cartierul Pipera, orașul Voluntari, județ Ilfov.
Cu acești bani, inculpatul a acoperit parțial, în proporție de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenții a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieșea că banii respectivi ar fi plătiți de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului.
În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcției de trezorier, inculpatul împreună cu o persoană din familie, a negociat și a convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.
În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului și persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar și un contract de închiriere între același vânzător și formațiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferența până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvențiile primite de partid).
Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018 – 01.03.2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni.
În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.
După declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor de formațiunea politică în cadrul căreia inculpatul îndeplinea funcția de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului.
Într-un alt context, în aceeași calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul partidului, a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.
Concret, data de 10.07.2017, formațiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menționat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului.
Banii pentru autoturism au fost plătiți abia la data de 23.08.2018.
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins toate apelurile declarate în cauză și astfel hotărârea instanței de fond a rămas definitivă.
Minuta instanței de fond:
1. În baza art. 396 alin. 2 din Codul de procedură penală,condamnă pe inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, (…), la o pedeapsă de 4 (patru) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de utilizarea subven?iilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, prev. de art.10 lit.c) teza I-a din Legea 78/2000. (pct.1 Rechizitoriu) În baza art.67 alin.2 din Codul penal aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit. a, b, g şi k din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în oricare alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, conform art. 68 alin.1 lit. c din Codul penal. În baza art.65 din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit. a, b, g şi k din Codul penal, ce se execută din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală este executată sau considerată ca executată, conform art.65 alin. 3 din Codul penal.
2. În baza art. 396 alin. 2 din Codul de procedură penală,condamnă pe inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, (…), la o pedeapsă de 3 (trei) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare, prev. de art. 295 alin.1 rap. la art.308 alin. 1 ?i 2 din Codul penal. .(pct.1 Rechizitoriu) În baza art.67 alin. 2 din Codul penal aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a, b, g şi k din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în oricare alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, conform art. 68 alin. 1 lit. c din Codul penal. În baza art. 65 din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit. a, b, g şi k din Codul penal, ce se execută din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală este executată sau considerată ca executată, conform art.65 alin. 3 din Codul penal.
În baza art.38 alin. 2 din Codul penal,cu referire la art.39 alin.1 lit.b din Codul penal, contopeşte pedepsele aplicate inculpatului, urmând ca acesta să execute pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, în final inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe urmând să execute pedeapsa de 5(cinci) ani închisoare. În baza art.45 alin.3 din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară cea mai grea de 3 ani, privind interzicerea drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit. a, b, g şi k din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în oricare alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. În baza art.45 alin.5 din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a, b, g şi k din Codul penal, ce se execută din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală este executată sau considerată ca executată, conform art. 65 alin. 3 din Codul penal.
3.În baza art. 396 alin. 5 din Codul de procedură penală, raportat la art.16 alin.1 litera b teza I din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, (…), pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare, prev. de art. 295 alin.1 rap. la art.308 alin.1 ?i 2 din Codul penal.(pct.2 Rechizitoriu) În baza art.20 din Codul de procedură penală, constată că persoana vătămată Partidul Social Democrat, nu se constituie parte civilă în cauză. În baza art.112 lit.e din Codul penal, confiscă de la inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe suma de 19.000 euro în echivalentul în lei la data executării prezentei sentinţe. În baza art. 398 din Codul de procedură penală rap. la art 274 din Codul de procedură penală, obligă inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe la plata sumei de 4000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat (2000 lei urmărire penală, 2000 lei Cameră preliminară şi fond).
În baza art.275 alin.6 din Codul de procedură penală,onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpat, în sumă de 217 lei, rămâne în sarcina statului.
Cu apel în 10 zile de la comunicare.
Pronun?ată în ?edin?ă publică, azi, 15 octombrie 2020.
Daca hotul asta a furat bani de la partid,atunci la viitoarele alocari de fonduri de la stat pentru partide guvernul sa le treaca in dreptul PSDistilor ca bani alocati suma furata de M.Draghici,in una,doua sau mai multe transe pana se acopera suma,suma pe care PSDisti sa o recupereze de la omul lor de incredere,asa se face in toata europa,statul isi recupereaza bani dati partidului dupa care membri partidului (PSDeul in cazul asta)sa se descurce cu omul lor si asa este si normal pentru ca altfel sar incuraja furtul.
Nu stiu daca si in Romania legea este tot asa,poate imi raspunde si mie si altor romani care nu stiu legea vreun jurnalist de la”Curentul”
De fapt aici păgubit e PSD, conform legislației române, nu statul. El a fost condamnat pentru delapidarea PSD și ar fi trebuit obligat să returneze banii către PSD. Dar PSD nu mai vrea banii. Uitați ce spun judecătorii: „În baza art.20 din Codul de procedură penală, constată că persoana vătămată Partidul Social Democrat, nu se constituie parte civilă în cauză. În baza art.112 lit.e din Codul penal, confiscă de la inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe suma de 19.000 euro în echivalentul în lei la data executării prezentei sentinţe. În baza art. 398 din Codul de procedură penală rap. la art 274 din Codul de procedură penală, obligă inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe la plata sumei de 4000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat (2000 lei urmărire penală, 2000 lei Cameră preliminară şi fond).
În baza art.275 alin.6 din Codul de procedură penală,onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpat, în sumă de 217 lei, rămâne în sarcina statului.
Stiu ca PSDeu este pagubit dar am scris pentru ca aici este la fel ca la fondurile europene unde U.E.urmareste cum se cheltuiesc bani pe care ii da chiar daca sunt fonduri nerambursabile,la asta m-am referit.
Daca PSDeu nu a primit niciodata nici un leu de la stat atunci este treaba lor interna,daca PSD sau alte partide au primit bani de la stat tot in baza unei legi atunci eu statul Roman care dau bani pot sa pun si conditii,conditii care daca vreunui partid nu le convin atunci nici o problema nu mai cere bani de la mine si gata.
Ați intuit foarte bine. Pentru că PSD nu s-a constituit parte civilă, instanța l-a pus să dea cei 19.000 de EURO statului. Diferența de prejudiciu o achitase deja PSD-ului când a aflat că a intrat DNA-ul pe fir.
În primă instanță, în a doua instanță îi dă cu suspendare.
O astfel de decizie a magistraților ar fi necesar să aibă și o publicitate cu relevanță pe mijloacele media pentru a fi dată că exemplu pentru liderii de partide abonați la bugetul public. Din păcate, acești liberali evita subiectul acesta , care le ar servi munitie electorală despre afacerile grupului de la Monaco care supraveghează liderii de catifea de la vârful PSD. Ori sunt liberalii la fel de mânjiți ….