După s-au întors acasă cu rezultate excelente de la cel mai important concurs de după pandemie, Top 10 Europa, Juniorii I și II au făcut o pregătire comună la Ploiești, cu sportivi suedezi de vârsta lor, pe baza unui parteneriat între Federația Română de Tenis de Masă și cea scandinavă.
După șapte luni de pauză, generate de Pandemia de Coronavirus, copiii au participat la primul concurs internațional de tenis de masă, Top 10 Europa, la Berlin, și s-au întors acasă cu rezultate foarte bune.
Iulian Chirița și Andrei Istrate au câștigat medaliile de argint, respectiv de bronz, la Juniori II, iar Elena Zaharia, medalia de bronz, la prima participare a ei la Junioare I.
„Sunt foarte fericit cu această această medalie, au fost meciuri foarte grele, strânse, am jucat foarte bine, am simțit mingea bine, am fost motivat, am fost la două mingi de locul 1, o mare performanță pentru mine” – Iulian Chirița, medaliat cu argint, la Juniori II, Top 10 Europa.
Andrei Istrate a obținut bronzul la prima sa participare la Top 10 Europa și spune că a avut emoții când a intrat într-o sală de concurs după atâtea luni de pauză.
”Competiția a fost una foarte bună, din punct de vedere al jocului meu, am reușit să câștig 5 meciuri și să pierd doar două, unul chiar la colegul meu de echipă, Iulian Chirița” –Andrei Istrate, medaliat cu bronz, la Juniori II, Top 10 Europa.
Elena Zaharia, bronz în primul an la Junioare I
Elena Zaharia, una dintre cele mai bune jucătoare de tenis din Europa, la categoria ei de vârstă, s-a întors acasă cu medalia de bronz în primul ei an la Junioare I.
”Mă bucur că am putut fi pe podium, deoarece anul trecut am câștigat, dar a fost medalia de aur la cadeți și contează foarte mult pentru mine că am început bine junioratul” – Elena Zaharia, medaliată cu bronz, la Juniori I, Top 10 Europa.
Surpriza a venit din partea Biancăi Mei- Roșu, care la doar 12 ani și la prima ei participare ca Junioare II la Top 10 Europa, a ocupat locul 7.
“A fost o experiență foarte plăcută, fiind primul meu concurs, după o perioadă destul de lungă și de grea” – Bianca Mei – Roșu, ocupanta locului 7, la Juniori II, la Top 10 Europa.
Darius Movileanu, campionul mondial de la cadeți, mărturisește că a așteptat mult acest concurs de la Berlin, primul după Pandemie. Faptul că în ultimele luni nu a avut competiții la care să participe, l-a dat puțin în spate pe Darius. Sportivul s-a întors de la Top 10 cu un loc 4.
„Nu a fost totuși cum m-am așteptat, speram la un loc mult mai bun, dar mă voi antrena mai mult și sper ca în următoarele competiții să obțin rezultate foarte bune” – Darius Movileanu, ocupant al locului 4, la Juniori II, la Top 10 Europa.
Laude din partea suedezilor
După ce au venit de la Berlin, tinerii au mers la Ploiești, la a doua pregătire comună cu sportivii suedezi, în cadrul parteneriatului semnat între Federația Română de Tenis de Masă și cea scandinavă.
„Este o colaborare foarte bună, pentru că avem destule concursuri când mergem în Suedia, avem parteneri cu care să ne antrenăm, sportivii lor joacă la un nivel destul de înalt” – Darius Movileanu, ocupant al locului 4, la Juniori II, la Top 10 Europa.
Antrenorii suedezi au numai cuvinte de laudă la adresa sportivilor români!
“Nivelul sportivilor români este unul ridicat și fetele și băieții sunt într-o formă foarte bună, sunt o generație puternică” – Tobias Bergman, antrenor lot Juniori I și Juniori II, Suedia.
”Sunt jucători foarte puternici, la toate categoriile, o generație foarte bună” – Mattias Ekdahl, antrenor lot Juniori I și Juniori II, Suedia.
Parteneriat româno-suedez la tenis de masă
Federația Română de Tenis de Masă și Asociația Suedeză de Tenis de Masă au semnat un parteneriat prin care cei mai valoroși sportivi din ambele țări se vor întâlni în turnee organizate atât în România, cât și în Suedia.
Primul eveniment a avut loc la finalul lunii septembrie, atunci când echipa națională de juniori a României a concurat în Noul Turneu al Suediei, de la Helsingborg. Cele două țări se vor confrunta, de asemenea, într-un meci care implică toate cele patru categorii – fete și băieți, echipe cadeți și juniori.
A două pregătire comună a sportivilor din cele două țări a avut loc zilele trecute la Ploiești, urmând ca în noiembrie românii să plece în Suedia, iar în decembrie, suedezii să revină în România.
Până la trei sesiuni comune de pregătire se vor desfășura în ambele țări pentru echipele naționale de tineret, turneele fiind de simplu, atât la masculin cât și la feminin, la categoriile U21, U18 și U15.