Pe data de 4 martie 2019, Gabriela Firea îl numea ca manager interimar la Spitalul Colentina pe tânărul Remus Mihalcea la propunerea PSD Argeș, după cum spuneau la acel moment surse politice. Desigur Firea și Mihalcea nu au recunoscut vreodată această numire politică dar astăzi, încă manager la Colentina, Remus este candidatul PSD pentru un post de deputat în județul Argeș.
În data de 15 aprilie 2019, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (A.S.S.M.B.) trimite la Spitalul Colentina o comisie de verificare a dosarelor de personal ale șefilor de secții cu scopul declarat de „a veni în sprijinul unității sanitare, pentru îmbunătățirea activităților administrative din această unitate”.
Comisia constată atât nenumărate ilegalități comise de foștii manageri și nereglate de Mihalcea dar și multe comise de el.
Raportul nu a avut nicio consecință până în ziua de astăzi deși e evident că Mihalcea încălcase legislația.
Raportul de 71 de pagini ajuns în posesia noastră consemnează ilegalități comise de foștii manageri și de actualul manager.
Modul de operare a fost că majoritatea șefilor de secție aveau delegările expirate de un an sau chiar mai mult pentru că deși fostul manager Lazea Călin Mircea nu le-a mai întocmit alte decizii scrise de delegare pe funcția de șefi, doctorii au continuat să asigure șefia secțiilor. La o lună de la numirea sa în funcție, Mihalcea a intocmit tuturor noi decizii de delegare pe funcții dar încălcând legislația. Mai mult, aceste delegări nu se pot face decât pentru șase luni și pot fi prelungite o singură dată. Așa că șefii de secție care sunt în funcții și acum, la un an și jumătate de la delegările semnate de Mihalcea, nu mai puteau îndeplini aceste funcții legal și, din păcate pentru munca depusă de ei, li se pot imputa banii încasați pentru șefia secției, în interiorul termenului de prescripție de 3 ani.
Unul din șefii de secție aflați în această situație de ilegalitate este chiar soțul lui Turcheș Ablachim, directoare medcală la ASSMB, ceea ce explică îngroparea raportului într-un sertar, chiar dacă asta reprezintă un evident conflict de interese.
Cum sună raportul
La Secția de Neurochirurgie s-au identificat următoarele ilegalități comise de fostul manager Lazea Mircea Călin dar și de Remus Mihalcea:
– două contracte de muncă, CIM nr. 122/03.05.2016 și CIM nr. 48/08.05.2017, sunt neînregistrate în Revisal și nu au fișe de post ca anexe la Contractul Individual de Muncă,
– În CIM nr. 50/19.05.2017 scrie că postul este ocupat prin concurs dar nu există vreun document care să ateste că a avut loc vreun concurs. Așadar contractul este întocmit prin fals.
– Șeful Secției a fost delegat de fostul manager Călin Mircea Laza prin decizia nr. 237/08.09.2017 pentru o perioadă de 6 luni dar fără a se întocmi o fișă de post sau un contract de administrare. Comisia a constatat că șeful secției „este Medic Specialist, fără grad didactic, cu confirmare în gradul de medic specialist în specialitatea neurochirurgie în anul 2014. Decizia nr. 237/08.09.2017 (de numire cu delegație în funcție de medic șef secție) este emisă de manager interimar astfel încât este necesară aprobarea Consiliului de Administrație conform art. 1 pct. 13, din Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1374/2016 pentru stabilirea atribuțiilor managerului interimar al spitalului public, conform căruia: „cu acordul Consiliului de Administrație (n.a.- Managerul interimar al spitalului public) deleagă unei alte persoane funcția de șef de secție, de laborator și de serviciu medical, pe o perioadă de până la șase luni, în cazul în care la concursul organizat, în condițiile legii, pentru ocuparea acestei funcții nu se prezintă nici un candidat în termenul legal ”, a constatat comisia.
– În 2.04.2019, Remus Mihalcea prin Decizia nr. 226/02.04.2019 îl numește și el pe același medic cu delegație, tot fără aprobarea CA în funcția de Șef de Secție Neurochirurgie „până la data de 01.10.2019 sau până la ocuparea postului prin concurs, oricare situație survine mai repede”.
Comisia constată că în 19.04, Consiliul de Administrație a aprobat numirea din 02.04: „La data demarării acțiunii de verificare, respectiv 15.04.2019, Comisia A.S.S.M.B. a constatat că Decizia nr. 226/02.04.2019 nu avea în formă scrisă aprobarea Consiliului de Administrație în acord cu prevederile art. 1 pct. 13 din Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1374/2016 pentru stabilirea atribuțiilor managerului interimar al spitalului public. Pe parcursul derulării acțiunii de verificare a dosarelor de personal ale medicilor șefi de secție, unitatea sanitară a pus la dispoziția Comisiei A.S.S.M.B., Procesul-Verbal din data de 19.04.2019 al ședinței Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Colentina, în care s-a reținut aprobarea la data de 02.04.2019, cu unanimitatea voturilor membrilor prezenți, a Deciziei nr. 226/02.04.2019 de numire a domnului doctor (…) în funcția de medic șef Secție Neurochirurgie.”, constată comisia.
Comisia a făcut următoarele recomandări:
– Numerotarea consecutivă a actelor adiționale, pentru fiecare contract individual de muncă în parte, prin raportare individuală la salariat;
– Întocmirea fișelor de post la contractele individuale de muncă, corespunzătoare funcției deținute;
– Înregistrarea contractelor individuale de muncă, precum și a tuturor modificărilor aferente, în REVISAL, cu respectarea prevederilor H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților;
– În cazul CIM și/sau actelor adiționale înregistrate eronat și/sau neînregistrate în REVISAL, identificarea soluțiilor legale, pentru ca respectivul salariat să poată beneficia de recunoașterea tuturor drepturilor ce derivă din încheierea contractelor de muncă și actelor adiționale aferente;
– În situația în care pe perioada de valabilitate a Deciziei nr. 226/02.04.2019 emisă de domnul manager interimar, dr. Remus Mihalcea, prin care dr. (…) a fost numit cu delegație, în funcția de Șef Secție Neurochirurgie, postul de medic șef de secție nu se va scoate la concurs sau dacă se va scoate la concurs, nu se prezintă sau nu se declară câștigător niciun candidat în termenul legal, managerul urmează să delege o altă persoană, în funcția de șef secție, pe o perioadă de maxim șase luni, cu aprobarea Consiliului de Administrație, aprobare materializată în formă scrisă emisă anterior datei la care respectiva Decizie începe să producă efecte juridice. În acest interval de timp se vor repeta procedurile de concurs.” se arată în raport.
Situația e similară în 19 secții
– Șefa Secției de ATI, decizia nr. 227/02.04.2019
– Șeful Secției Urologie, decizia 223/02.04.2019,
– Șeful Secției Cardiologie, decizia nr. 212/02.04.2019,
– Șefa Secției Boli Parazitare, decizia 213/02.04.2019,
– Șefa Secției Hematologie, decizia 220/02.04.2019,
– Șeful Secției de Gastroenterologie, decizia nr. 214/02.04.2019
– Șeful Secției de Ortopedie și Traumatologie, Decizia nr. 224/02.04.2019
– Șeful Secției Clinice de Chirurgie Generală, decizia nr. 209/02.04.2019
– Șeful Secției Dermato-Venerologie II , decizia nr. 211/02.04.2019
– Șeful Secției Clinică Medicina Muncii, decizia nr. 215/02.04.2019
– Șeful Secției Medicină Internă I, Decizia nr. 205/02.04.2019
– Șeful Secției Medicină Internă II, Decizia nr. 206/02.04.2019
– Șeful Secției Medicină Internă III, Decizia nr. 207/02.04.2019
– Șefa Secției Reumatologie, Decizia nr. 221/02.04.2019
– Șefa Secției Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, Decizia nr. 229/02.04.2019
– Șefa Secției de Anatomie Patologică, Decizia nr. 230/02.04.2019
– Șefa Secției la Laborator Radiologie și Imagistică Medicală, Decizia nr. 219/02.04.2019
– Șefa Secției Dermatologie I, Decizia nr. 211/02.04.2019
Sperăm că noua administrație a Capitalei va organiza cât mai repede concursuri pentru toate funcțiile de conducere din ASSMB și din spitale, așa cum au promis.
DIRECTOR FINANCIAR-CONTABIL – IZMENARU BUTUNOI Liviu (pensionar MAI) colegla scoala de izmene cu GABRIEL OPREA cum de afost acceptat sa-si bata joc FRAUDAND BANII SISTEMULUI DE SANATATE ……?????
Managerii de spitale sunt numiti de catre conducerea politica indiferent de apartenenta lor, iar acestia la randul lor isi asuma actul de management la nivel declarativ pentru useful idiots, scuzati limbajul neacademic, insa activitatea lor profesionala se reduce pur si simplu la a raspunde comenzilor primite din partea mafiei care graviteaza in jurul baronilor locali.
Nu conteaza nimic altceva, legea este pur si simplu ignorata sau interpretata tendentios, daca baronul de partid, pardon presedintele de partid are o amanta sau un amant acela trebuie plasat pe functie, daca trebuie dat un contract cu dedicatie managerul va efectua fara sa comenteze.
Efectuati o mica cautare la nivel de media, pe subiectul profesionalizarii sau al testarii cunostinteleor profesionale din unitatile de spital, al evalurii personalului pentru a-l face mai eficient, pe subiectul necesitatii angajarii de personal calificat pe sectii cheie si o sa aveti cosmaruri, pur si simplu nu exista sau presa controlata de infractorii de la Monaco o cenzureaza.
Pur si simplu in Romania pe partea medicala, cu cat esti mai bun profesional cu atat risti sa deranjezi managerul de spital sau pe cel de la Casa de Sanatate si chiar din DSP-uri prin faptul ca soliciti ajutorul sau le semnalezi realitatea de tip Klafka din realitatea medicala.
Spre exemplificare inainte de declansarea acestei pandemii in luna ianuarie anul curent, la o reuniune cu factorii implicati derulata in tara pe acest subiect, la care au participat toti cei sus implicati, un medic a intrebat daca rezultatele tratamentului du Remversidir au fost fost validate de practica, iar reactia decidentilor a fost halucinanta. Astfel, presedinta CAS a avertizata-o ca aceasta intrebare in public a pus-o pe ea in dificultate si ca vrea sa o compoimita in public, iar conducerea DSP-ului sustinea sus ca nu au auzit de un asemenea tratament si ca oricum vine caldura si o sa treaca ca orice virus gripal.