Ordinul prin care spitalele sunt obligate să primească toţi pacienţii aduşi cu ambulanţa a avut ca efect transformarea efectivă a Unităţilor de Primiri Urgenţe (UPU) din spitalele Covid în secţii propriu-zise de spital, a declarat, joi, pentru AGERPRES, co-preşedintele Comitetului Director al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR), Radu Vasile, în timpul mitingului organizat de organizaţia sindicală în faţa sediului Guvernului.
„Numărul de pacienţi (cu covid, n.r.) creşte, iar încă o formă anormală, aberantă, a fost acel ordin dat de doctorul Arafat prin care niciun spital nu are voie să refuze pacientul adus de ambulanţă. E un ordin ok în situaţie de pace, dar în situaţia actuală, când spitalele sunt pline, Terapia Intensivă e plină, secţiile sunt pline, Ambulanţa ţi-l aduce şi ţi-l basculează în Unitatea de Primiri Urgenţe – ‘Ia-l’! ‘Dar eu ce să fac cu el, că n-am unde să-l pun?’ ‘Nu ştiu, eu am acest ordin.’ Deci ne confruntăm şi cu aşa ceva, adică UPU a devenit un fel de secţie, cu paturile pline. Îi preia pe bolnavi, nu au unde să-i dea pe secţii, că nu au loc, şi îi ţin în UPU. Transformăm UPU în salon de spital, asta nu e normal. Acolo e vorba de pacienţi în stare gravă, că pe aceia îi aduce astăzi Salvarea, nu aduc asimptomatici, aceştia stau acasă. UPU nu e secţie, nu e salon de spital, sunt Urgenţe. A început să apară lipsa de materiale sanitare, de echipamente. Lipsesc combinezoane, dezinfectante. Banii sunt atâţia câţi sunt, mă refer la banii spitalelor. Noi nu avem o formă organizată, centralizată, de a asigura aceste materiale. Fiecare spital şi le comandă, unii mai multe, alţii mai puţine, că nu au bani. Combinezonul de covid: avem spitale unde asistenta primeşte pe semnătură un combinezon pe o tură de 12 ore. Nu e o regulă, nu se întâmplă peste tot, dar cât timp există, să stai 12 ore într-un costum e de noaptea minţii. Acum vreo 3 luni, noi am propus premierului şi ministrului Sănătăţii ca personalul sanitar să stea în costum 4 ore, după care să-l scoatem de acolo şi să intre altă linie. Omul are nevoie de un pic de odihnă, are nevoie de apă, are nevoie de mâncare. Nu e vorba că sunt turele prea lungi, ci costumul de protecţie – dacă ai numai unul, ce faci? Dacă l-ai dat jos, ai rămas fără echipament. Costumul e de unică folosinţă, dacă l-ai dat jos nu mai ai voie să-l iei pe tine, se aruncă la coş. Dar tu nu ai altul, şi atunci improvizezi, cu pijamale de unică folosinţă, cu halat de unică folosinţă, pentru că acelea sunt la liber, adică sunt. Dar noi lucrăm în zonă roşie, în zonă de covid. Deci noi şi asta cerem: să se asigure protecţia sănătăţii şi a vieţii personalului. Deci se lucrează sub această presiune, presiunea asta nu e normală, colegii noştri au început să cedeze psihic. Eu am cerut să organizăm în multe spitale puncte cu colegii psihologi, cu fir roşu (linie telefonică dedicată, n.r.), pentru ca angajaţii care doresc şi care conştientizează presiunea să îi poată aborda pe psihologi. Presiunea se acumulează şi la un moment dat cedezi. Acumularea nu e doar în spital, ei au familii, ai copii, au părinţi, şi aşa mai departe. Omul se duce acasă şi are şi frica şi emoţia familiei”, a afirmat Radu Vasile.
Vreti sa stiti de ce spitalele sunt asaltate de pacienti, de ce incet si sigur sistemul sanitar din unitatile sanitare vor ceda !?!
Un posibil raspuns o sa -l gasiti tot la Minsiterul Sanatatii, ei vor pasa pisisca pe faptul ca pacinetii nu se adreseaza la medicii de familiei !!!!
Medici de familie care sunt atat de prost renumerati si sunt supusi presiunilor birocratice induse artificial de DSP-uri incat s-a ajuns in situtatia in care in cel mult 4 ani se ca anunta disparitia de facto a serviciilor de asistenta primara din Romania !!!! Asa ca un mic exemplu de ipocrizie marca PSD sau PNL de la conducerea Ministerului Sanatatii, urmariti subiectul platii sau recompensei pentru implicarea in compaterea COVID.
Asistenta medicala primara din judetul Suceava nu a primit nici un leu in pandemie sau eventuale sa beneficieze de 14 zile de concediu de stat acasa platitie integral dupa modelul implementat si aprobat la nivelul tuturor unitatilor sanitate din Romania.
Raspunsul primit de reprezentantii mediciilor de familie de la Ministerul Sanatatiii pe acest subiect este pur si simplu halucinanant citez nu ne intereseaza medicii de familie, ei sunt privati asa ca treaba lor cum se descurca.
Intrebati-l pe Nelul Tataru cat plateste unui medic primar dintr-un spital si daca el ar accepta sa faca aceleasi servicii daca ar fi renumerat cu veniturile mizerabile aflate la limita subszistentei financiare in care se afla acum asistenta medicala primara.