În lunile iunie – iulie 2014, inculpata Dorobăț Carmen Mihaela, la diferite intervale de timp, în perioada de examinare la materia „Boli Infecțioase” a pretins implicit și primit în mod direct, suma totală de 5.700 Euro, de la un număr de 57 de studenți ai Facultății de Medicină Dentară din cadrul U.M.F. Iași – anul 2 de studii.
Această sumă de bani a fost remisă inculpatei în mod direct de către studenți sau prin intermediul unora dintre ei (în numele lor), pentru a-i promova pe aceștia la probele practică și teoretică ale examenului respectiv și a le acorda note de promovare de „8” și „9”, în absența unei evaluări obiective a tezelor de examinare și a acordării calificativelor pe baza evaluării obiective.
În perioada 06 – 30.01.2015, inculpatul Dorobăț Gheorghe, la diferite intervale de timp, a pretins și primit indirect, prin intermediul inculpatei Dorobăț Carmen Mihaela, suma totală de 6.700 EURO, de la un număr de 67 studenți ai Facultății de Medicină Dentară din cadrul U.M.F. Iași – anul 3 de studii (sau care au susținut examenul în vederea echivalării studiilor, urmare a transferului acestora de la altă Universitate de Medicină).
Acești bani au fost pretinși și primiți de către inculpat pentru a-i promova pe aceștia la probele practică și teoretică ale examenului de la materia „Anestezie Generală” și a le acorda note de promovare de „8” și „9” fără a ține seama de calificativele acordate pe baza evaluării obiective.
Suma de bani a fost remisă inculpatei Dorobăț Carmen, în mod direct, de către studenți sau prin intermediul unora dintre ei (în numele lor), la cabinetul de lucru al inculpatei aflat la parterul pavilionului 3 din incinta Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași.
În aceeași perioadă, inculpatul Dorobăț Gheorghe a completat și asumat prin semnătură date nereale în carnetele a 6 studenți, în sensul că a menționat nota obținută de fiecare dintre aceștia la materia „Anestezie Generală.Sedare” (media finală), deși, pe de o parte, susnumiții nu susținuseră proba teoretică, iar pe de altă parte, din evaluarea făcută de către inculpat a tezelor olografe a rezultat că persoanele examinate obținuseră în realitate note mult mai mici.
Carmen Dorobăț va fi schimbată de la șefia spitalului după ce a fost condamnată pentru 124 de mite de la studenți
Carmen Dorobăţ şi soţul ei au fost condamnaţi vineri la închisoare cu suspendare în dosarul în care sunt acuzaţi că au primit mită de la 124 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi, pentru a-i promova la examene.
Spitalul pe care Carmen Dorobăț îl conduce se află în subordinea Consiliului Județean Iași al cărui președinte a anunțat azi că doctorița nu mai poate rămâne în funcție după condamnare: „În ceea ce privește condamnarea doamnei doctor Carmen Dorobăț, rolul meu nu este să mă pronunț asupra unei decizii a justiției. Respect decizia magistraților.
Este însă rolul meu să protejez integritatea instituției pe care o conduc, din respect pentru angajații, partenerii și colaboratorii acesteia și, desigur, din respect pentru cetățeni. E firesc să mă asigur că în Consiliul Județean și în instituțiile subordonate avem repere de corectitudine și că lucrăm cu bună credință pentru comunitate.
Preocuparea și prioritatea mea rămân în continuare buna funcționare a spitalului mobil și gestionarea optimă a situației de criză în care ne aflăm din cauza acestei pandemii, cu un management profesionist și integru deopotrivă.
Va trebui, în continuare, să găsim cea mai bună soluție pentru Spitalul de Boli Infecțioase Iași și spitalul mobil Lețcani.”, a conchis Costel Alexe.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: